• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legenda ne blijedi - 40 godina od Žućkove smrti

U ponedjeljak i utorak u Beogradu će biti obilježena gosišnjica pogibije jednog od najboljih košarkaša svih vremena.

 Legenda ne blijedi - 40 godina od Žućkove smrti Izvor: MONDO

Košarkaški savez Srbije i Beograda, Olimpijski komitet Srbije i ekipa filma "Žućko - skica za portret Radivoja Koraća" nizom manifestacija u Beogradu, u ponedjeljak i utorak, obilježiće 40 godina od pogibije legendarnog košarkaša.

Nezaboravni as, čija efikasnost odavno predstavlja veoma važan dio srpske košarkaške istorije, poginuo je 2. juna 1969, u 30. godini, u saobraćanioj nesreći dok se iz Sarajava vraćao sa utakmice između selekcija Jugoslavije i Bosne i Hercegovine.

Slavni ljevoruki košarkaš tokom bogate karijere postavio je mnoge rekorde, koji su decenijama odolijevali. Korać je, kao najbolji igrač OKK Beograda i reprezentacije Jugoslavije, osvajao titulu najboljeg strijelca na gotovo svakom takmičenju u kom je učestvovao.

Čak sedam puta uzastopno bio je najbolji strijelac prvenstva Jugoslavije, a bio je i najefikasniji igrač prvenstva Belgije i Italije dok je igrao za Standard iz Liježa i Padovu.

Na utakmici Kupa evropskih šampiona u dresu OKK Beograda protiv švedskog Alvika iz Stokholma postigao je čak 99 koševa, što je skoro dve decenije bio rekord tog elitnog evropskog takmičenja.

Za reprezentaciju Jugoslavije Korać je debitovao 1958. godine i u plavom dresu je čak tri puta bio najbolji strijelac Šampionata Evrope. U periodu dok se Jugoslavija borila da postane značajan faktor svjetske i evropske košarka, Korać je predvodio plave do dva evropska srebra (1961. i 1965) i jedne bronze (1967), dve titule vicešampiona svijeta (1963. i 1967) i drugog mjesta na Ljetnim Olimpijskim igrama u Meksiko sitiju 1968. godine.

Za reprezentaciju Jugolsavije postigao je 3.153 poena na 157 zvaničnih utakmica.

Brojnim i sjajnim podvizima popularni as godinama je bio idol mnogim jugoslovenskim košarkaškim generacijama, pa su najveći asovi domaće košarke često potencirali da su im njegova nevjerovatna dostignuća predstavljala podsticaj da se usavršavaju i napreduju kako bi došli do nivoa da ih javnost uporedi sa njim.

Košarkaški poklonici i danas rado prepričavaju podvig kada je u jednom belgijskom televizijskom šou programu bez greške realizovao svih 100 slobodnih bacanja.

Korać je bio jedan od najzaslužnijih za stvaranje pozitivne slike o košarkašima, kao urbanim i obrazovanim momcima. Mnoge gradske legende tvrde da je Korać, inače uspješan student Elektrotehničkog fakulteta, među prvima u Beograd donio ploče Bitlsa, vozio čuvenu "vespu" ...

Obilježavanje Koraćeve smrti počeće u ponedjeljak u 18,30 časova u Knez Mihailovoj ulici, preko puta kafane "Ruski car", gdje će se prvi put poslije više decenija okupiti legende jugoslovenske i svjetske košarke, a u utorak u 20 časova predsjednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac organizovaće koktel u prostorijama nacionalnog Komitata.

Prethodno će u Košarkaškom savezu Srbije u 10 časova biti organizovan "Dan sjećanja", u 11,30 biće položeni vijenci na njegov grob u Aleji velikana na Novom groblju, a od 19,30 na terenima Partizana na Malom Kalemegdanu biće odigrana utakmica između OKK Beograda i ekipe Radivoje Korać.

U toku te utakmice biće prikazan film o Koraćevoj generaciji i uručeni pokloni i priznanja gostima i velikanima naše košarke.

Obilježavanju 40. godišnjice Koraćeve smrti prisustovaće mnogi igrači iz šezdesetih i sedamdesetih godina. Iz Slovenije će doći Ivo Daneu i Boris Kristančić, iz Hrvatske Petar Skansi, Damir Šolman, Josip Đerđa, Nikola Plećaš, Vinko Jelovac i Rato Tvrdić, a iz Bosne i Hercegovine Vječeslav Tolj, Hido Bašić i Muriz Alić.

Pored bivših reprezentativaca Jugoslavije, u Beograd će doputovati i Koraćevi saigrači iz italijanske Petrarke, posljednjeg kluba za koji je igrao, Frančesko Veroto i Fabio Fabiono, a tu će, naravno, biti i njegovi saigrači iz Srbije Slobodan Gordić, Milorad Erkić, Nemanja Đurić, Dragoslav Ražnjatović, Dragan Kapičić, Vladimir Cvetković, Zoran Marović...

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC