• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda "u čekaonici" za Evroligu

Na Skupštini ULEB postojaće mogućnost, da Srbija dobije mjesto u kvalifikacijama za Evroligu. Kome bi to pravo bilo proslijeđeno?

 Zvezda "u čekaonici" za Evroligu Izvor: MONDO

Gungula u odnosima između ULEB i Evrolige, odnosno sukob između predsjednika prve organizacije Eduarda Portele i prvog čovjeka takmičenja u Evroligi Đordija Bertomeua, na neki način, drži kao taoce kompletnu evropsku košarku.

Dok se ne održi Skupština ULEB, koja je osnivač Evrolige, neće biti poznat (a predložen je) sistem takmičenja za narednu sezonu i samim tim neće se znati sa sigurnošću koji timovi, odnosno lige, imaju A, B ili C licencu.

Neće biti ovjereno ni ko učestvuje u kvalifikacijama za Evroligu, a ni da li poraženi u kvalifikacijama ima prohodnost u Evrokup.

Dakle, Skupština ULEB, koja je trebalo da bude održana do kraja maja, a već počeo je jun, riješiće valjda mnoge dileme pred start sezone 2009/2010. Ili bi bar trebalo...

Do tada, postojaće mogućnost, mala mogućnost, da Srbija dobije mjesto u kvalifikacijama za Evroligu, s tim da B licenca za Partizan ne dolazi u pitanje.

Od čega to zavisi?

Nezvanično, od toga da li će i na koji način biti raspodijeljene licence litvanskim timovima Žalgirisu i Lijetuvos Ritasu. Žalgiris je bio vlasnik dugoročne licence i član je Evrolige od osnivanja, ali je u finansijskim problemima. Za Lijetuvos Ritas bila je predviđena C licenca, a taj tim je postao šampion Litvanije.

Skupština ULEB trebalo bi da odluči da li će i jedni i drugi dobiti licencu (A i C), a ukoliko se to ne dogodi, otvorilo bi se jedno prazno mjesto u kvalifikacijama, a ono bi - takođe nezvanično - trebalo da pripadne Srbiji.

Zbog čega ovoliko "nezvaničnog" u tekstu?

Zato što u ULEB i Evroligi trenutno vlada velika konfuzija oko toga kako će reorganizacija takmičenja biti obavljena, ko će uzeti koliki dio u toj preraspodjeli pozicija i, naravno, zbog toga što postoje razni lobiji.

Jedan bi mogao da postavi pitanje prava srpske košarke na eventualno upražnjeno mjesto i protumači ga kao privilegiju NLB lige. Uz dilemu: plasman u Superligi (Zvezda) ili bodovanje u trogodišnjem ciklusu (Hemofarm)?

Drugi lobi mogao bi da bude ruski novac.

Treći ACB-HEBA, odnosno špansko-grčko partnerstvo...

Upravo zato, cijela ova priča i dalje je u domenu teorije, tema za košarkaške forume i blogove, ali ishod bi mogao da ima krucijalne posljedice po sudbinu jednog tima ili lige, ukoliko se preko noći ukaže prilika za drugu srpsku ekipu da nastupi u Evroligi.

Ipak, iskustvo nas uči da su ULEB i Evroliga prethodnih godina često "sjekle" i donosile odluke, koje nisu bile u skladu sa logikom ili bar onim o čemu se "šuškalo" tokom sezone.

Do Skupštine, biće milion "nezvanično" i svaki klub imaće pravo da rupe u pravilima razumije na način na koji mu to odgovara.

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC