• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA: Kobi ili Hido, Gasol ili Hauard?

Veliko finale NBA plej-ofa između Los Anđeles Lejkersa i Orlando Medžika počinje u petak u 3h po centralnoevropskom vremenu.

 NBA: Kobi ili Hido, Gasol ili Hauard? Izvor: MONDO

Boston Seltiksi posustali su pod teretom povreda i trofej koji je prethodnih godinu dana boravio u njihovim vitrinama, uskoro će promijeniti vlasnika.

Da li će to biti favorizovani sastav iz Los Anđelesa, koji je juna 2008. pretrpio debakl u finalnoj seriji, ili tim u usponu, Orlando Medžik, predvođen dominantnim centrom Dvajtom Hauardom?

Finale će se igrati do četiri pobjede, po formatu 2-3-2, a domaćin prve dvije utakmice biće Lejkersi. Zanimljivo je da je Orlando jedan od samo dva tima, protiv kojih Kobi Brajant i društvo ove sezone nemaju nijednu pobjedu (drugi su Šarlot Bobketsi).

"Magični" su ih savladali rezultatom 109:103 u gostima, odnosno 106:103 na svom parketu, šutirajući trojke iznad 40 odsto u oba meča.

Igrač odluke tada je bio plejmejker Orlanda Džamir Nelson (27,5 poena po utakmici), koji je u februaru doživio povredu ramena i bio proglašen "gotovim" do kraja sezone. Ali kako se sezona odužila preko svih očekivanja, nesuđeni učesnik Ol-star meča je sanirao povredu, počeo da trenira i postoji šansa da zaigra u finalu. Pitanje je samo koliko bi mogao da pruži...

Čovjek od kojeg se u ovom finalu najviše očekuje, koji može mnogo da dobije, ali isto tako mnogo da izgubi - zove se Kobi Brajant.

Poslije tri titule osvojene u saradnji sa Šakilom O'Nilom (2000-02), prošle sezone je dolaskom Gasola ponovo dobio pravu podršku za osvajanje trofeja.

Prvi nastup u finalu, protiv Bostona, donio je krah, ali sada su Lejkersi favoriti u očima javnosti, pošto na drugoj strani nema ni Seltiksa, ni Klivlend Kavalirsa sa Lebronom Džejmsom, koji su imali najbolji skor u regularnom dijelu sezone.

"Orlando se do sada odlično nosio sa nama i po tome se razlikuju od prethodna tri protivnika. Moramo biti spremni, jer je pred nama sjajna prilika. i prošle sezone je bila dobra, ali tada nismo bili dovoljno čvrsti. Sada jesmo. Šampiona će odlučiti odbrana i ako to bude u redu, napad neće biti problem", izjavio je Brajant.

Iako su se svojevremeno rastali u lošim odnosima, Šakil O'Nil izjavio je da podržava Kobija u nastojanju da osvoji četvrtu titulu, po čemu bi se izjednačio sa snažnim centrom. Šek je po odlasku iz Kalifornije bio šampion sa Majami Hitom 2006.

"Govorim to danas i samo danas. Želim da Kobi Brajant uzme 'broj četiri'. Širi dalje", poručio je O'Nil putem Twitter.com.

Prednost Lejkersa, kao organizacije, u odnosu na Orlando leži u daleko većem iskustvu i bogatijoj tradiciji. Odnos u osvojenim titulama je 14:0, a u dobijenim utakmicama u finalu plej-ofa 61:0!

Orlando je igrao samo jedno finale, 1995. protiv Hjustona, kada je sa mladim O'Nilom u petorci poražen sa 4:0.

Ali tim koji je eliminisao vladajućeg šampiona kao gost u "majstorici", a potom i najbolji tim regularnog dela sezone - opet bez prednosti domaćeg terena - nema razloga da se plaši bilo koga.

"Tokom čitavog plej-ofa niko na nas nije obraćao pažnju. Ne obraća ni sada. Mi i ne želimo da ljudi tipuju na nas. Kada ste mlad tim, a okolo počnu da vas dižu u zvijezde, prijeti opasnost da zaboravite šta vas je dovelo do finala", rekao je Hauard, koji je u posljednjem meču sa Klivlendom zabilježio 40 poena i 14 skokova.

Oba učesnika finala u svojim redovima imaju po jednog istaknutog evropskog igrača - Lejkersi Španca Pau Gasola, a "magični" Turčina Hidajeta Turkoglua. Tu su i Slovenac Saša Vujačić, odnosno Francuz Mikael Pjetrus.

Upravo Gasol bi trebalo da vodi žestoke duele sa Hauardom i pokuša da ga optereti prekršajima, dok "brat Hido" u odsustvu Nelsona praktično igra na poziciji plejmejkera i bilježi gotovo pet asistencija po utakmici, iako je u osnovi krilo.

Turkoglu ima šansu da postane drugi igrač legendarne generacije Sakramento Kingsa, koji će osvojiti titulu po raspadu te ekipe. To je uspelo samo Džejsonu Vilijamsu, kao igraču Majamija.

Vlade Divac, Kris Veber i Dag Kristi povukli su se bez šampionskog prstena, Predrag Stojaković takođe se bliži kraju karijere, a Majk Bibi trenutno igra za Atlanta Hokse, koji teško da u dogledno vrijeme mogu do borbe za tron...

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC