• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dražen Petrović, 16 godina bez velikana!

Na današnji dan prije 16 godina u saobraćajnoj nesreći poginuo je Dražen Petrović, jedan od najboljih košarkaša bivše Jugoslavije svih vremena.

 Dražen Petrović, 16 godina bez velikana! Izvor: MONDO

Košarkaški "Mocart", kako su ga zvali brojni stručnjaci širom svijeta, smrtno je stradao u nesreći 7. juna 1993. godine, na autoputu kod njemačkog grada Inglštata, samo dan nakon posljednjeg nastupa u dresu reprezentacije Hrvatske na kvalifikacionom turniru za Evropsko prvenstvo.

Kao petnaestogodišnjak u jesen 1980. godine počeo je igrati za Šibenku, s kojom je dva puta stigao do finala Kupa Radivoja Koraća, 1982. i 1983. godine. Od 1984. godine prešao je u Cibonu, i tri puta podizao pehar Kupa Jugoslavije (1985, 1986. i 1988.), jedanput osvajao titulu (1985.), te se u dva navrata s "cibosima" penjao na krov Evrope (1985. i 1986.).

U Real Madrid je otišao naredne sezone i osvojio španski Kup i Kup pobjednika kupova, da bi, uz Vladu Divca, postao pionir evropske košarke u NBA ligi, gdje je branio boje Portland Trejlblejzersa i Nju Džersi Netsa.

Nažalost, Draženova blistava karijera prekinuta je u 28. godini, da bi posthumno njegovim imenom nazvan košarkaški centar u Zagrebu i trg na kojem se taj centar nalazi.

Takođe, na prijedlog tadašnjeg predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora, Huana Antonija Samarana, otkriven je u Lozani spomenik sa Draženovim likom zbog posebnog doprinosa razvoju košarke i sporta uopšte.

Primljen je i u košarkašku "Kuću slavnih" u Springfildu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC