• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Istorijski dogovor" Srba i jednog Španca

Do 31. decembra uvođenje srpskih klubova u organizaciju NLB lige i firme Sidro. Ostaje mogućnost da EL igra još neko pored Partizana.

 "Istorijski dogovor" Srba i jednog Španca Izvor: MONDO

Svi zadovoljni... Bar prema izjavama. E, sad, šta je zaista u srcu govornika na "istorijskoj" konferenciji za štampu u Kući košarke Srbije, ostaje tajna, bar za srpsku javnost.

Šta je u srcu i nije toliko bitno, jer je sporazum potpisan i srpska javnost može samo da se nada da će biti dugoročan.

Poslije sporazuma "punog kompromisa" postignutog u ponedeljak, prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu, počasni predsjednik FIBA Borislav Stanković, čelnici NLB lige Rado Lorbek i predstavnici četiri najjača srpska tima, Predrag Danilović (Partizan), Milan Opačić (Crvena zvezda), Marko Ivanović (Hemofarm) i Nebojša Čović (FMP) govorili su dan kasnije na konferenciji za štampu na kojoj nije bilo negativnih komentara, iako je najnoviji dogovor četiri strane oprečno dočekan u srpskim medijima.

Takođe, opšti utisak je da su, bar na kratkoročnom planu, neke strane više izgubile, nego dobile. Naročito Partizan i NLB liga...

Crno-bijeli su ustupili jednu zarađenu godinu igranja u Evroligi, a firma Sidro, osnivač NLB lige, dobila je rok do 31. decembra ove godine da promijeni vlasničku strukturu i uključi srpske klubove u samu organizaciju Sidra i lige.

"Zahtijeva se od Sidra da promijeni statut i unutrašnju organizaciju, tako da takmičenje pretvori u takmičenje klubova i da klubovi imaju poslednju riječ. Evroliga je preuzela odgovornost da nadgleda tu transformaciju", izjavio je Bora Stanković.

Pored toga, srpska liga povratila je dio izgubljenog uticaja u evropskim okvirima, na račun NLB lige i sada će klubovi moći da zarade identičan broj bodova u dva takmičenja.

Primjera radi: Partizan je prvim mjestom u ligaškom dijelu NLB lige, a kasnije i titulom, osvojio 23 boda, a osvajanjem titule prvaka Srbije - pet!


Danilović: Hvala Hemofarmu i FMP-u

Jedina iskra nezadovoljstva mogla se prepoznati u izjavi predsjednika Partizana, Danilovića, koji je rekao:

"Želim da izrazim veliku zahvalnost gospodinu Đordiju Bertomeuu, kao i FMP Železniku i Hemofarmu na velikom sportskom razumijevanju rezultata koje je Partizan ostvario prethodnih sezona", izjavio je Danilović i aludirao na kompromis po kojem su se crno-bijeli odrekli ranije dogovorenog prava da, na osnovu prikupljenih bodova u trogodišnjem ciklusu, igraju Evroligu u naredne tri sezone, bez obzira za rezultate.

Druga strana napravila je kompromis u smislu da se novo pravilo, po kojem će se učesnik Evrolige određivati na osnovu bodova sakupljenih tokom jedne sezone, ne primjenjuje odmah, već da Partizanu ostanu dvije godine zagarantovanog igranja u Evroligi.

Ipak, već na prvi pogled u oči upada da se Danilović nije zahvalio Crvenoj zvezdi, ali ni Bori Stankoviću, kojeg je Bertomeu apostrofirao kao najzaslužnijeg za ovakav sporazum, koji bi morao u najskorije vrijeme da bude ratifikovan od strane najviših organa KSS.

Svi ostali govornici nisu izostavljali nijednog partnera tokom razgovora u poslovičnom zahvaljivanju. Generalni menadžer Crvene zvezde Milan Opačić rekao je:

"Zahvalio bih se Partizanu na korektnosti, a zatim Partizanu, Hemofarmu i FMP Železniku skupa, jer su podržali inicijativu Crvene zvezde da, ukoliko Partizan ne sakupi najviše bodova u sezoni 2009/10, tim koji bude bolji, dobije priliku da igra u kvalifikacijama za Evroligu".

Bertomeu nije imao ništa protiv ove ideje, ali je zatražio "tajm-aut" i zamolio da se konsultuje i razmisli neko vrijeme, prije nego donese odluku.

"S obzirom na to da će Partizan učestvovati naredne dvije sezone, ne možemo ništa da obećamo, ali se obavezujemo da ćemo razmotriti prijedlog", rekao je Bertomeu.

Dakle, postoji mogućnost da sezonu prije primjene novog, jednogodišnjeg sistema bodovanja, Srbija izbori dva mjesta u Evroligi. A, ta mogućnost postoji i za narednu sezonu i o tome je MONDO već pisao.

"Moramo da sačekamo da se završe sve nacionalne lige", odgovorio je Bertomeu.

Srpska liga prva je "ispod crte" za mjesto u kvalifikacijama za EL i ukoliko bi se otkazom nekom od klubova "iznad" otvorilo mjesto za srpskog predstavnika, ono bi pripalo Hemofarmu po drugoj poziciji u aktuelnom trogodišnjem ciklusu sakupljanja EL bodova.

"Dil" ne važi za Evrokup

Što se tiče prohodnosi u Evrokup, drugo po kvalitetu takmičenje u Evropi, tu srpska liga nije povratila uticaj, jer će se u Evrokup i dalje ići na osnovu plasmana u NLB ligi, tačnije, neće se sakupljati bodovi. NLB liga ima tri mjesta u Evrokupu i tu se ništa neće mijenjati u narednom periodu.

Ostalo je otvoreno pitanje kako će ovaj "dil" srpskih klubova sa Evroligom uticati na sistem bodovanja koji važi u Hrvatskoj i Sloveniji, odnosno da li će NLB liga morati da se "poravna" i sa nacionalnim prvenstvima te dvije zemlje, čiji timovi jedini još imaju prolaznost u Evroligu.

Bertomeu je kratko rekao da "očekuje da se hrvatski i slovenački klubovi pridruže ovom sporazumu".

Španac, potom, nije porekao da je do skoro važio dogovor da Partizan igra u Evroligi tri naredne sezone, ali da su promjene koje su uslijedile rezultat "početka rekonstrukcije Evrolige" i da je sporazum sa srpskim timovima samo jedan u nizu kompromisa koji je Evroliga morala da uradi na mnogim stranama. Utoliko, Bertumeu se zahvalio Partizanu na razumijevanju.

"Bolje i to nego nešto drugo", rekao je Danilović, ali je potom dodao:

"Ipak, ovako će biti zanimljivije i to je u redu, ujedno je i dobro za srpsku košarku".

Prvi čovjek FMP Železnika Nebojša Čović istakao je da je potpisani sporazum "paket mjera" i da se neprimjenjivanjem jedne tačke sporazuma sve poništava i pada u vodu, čime je naglasio da posao nije završen dok se ne ispuni obaveza o uvođenju srpskih klubova u organizaciju lige.

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC