• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vruć derbi: Partizan pobedio Zvezdu!

Autor mondo.rs

Crno-beli slavili u napetom meču u Železniku i obezbedili "pol poziciju" pred plej-of. Posle produžetka, 82:78! Topovski udari na terenu pre utakmice, baklje na igrače Partizana posle utakmice.

 Vruć derbi: Partizan pobedio Zvezdu! Izvor: MN PRESS

Pred 1.000 posetilaca dvorane u "Železniku", košarkaši Crvene zvezde Telekom i Partizana ponovo su ove sezone završili meč u produžetku, ali sa drugačijim epilogom.

Posle 45 minuta borbene utakmice, koja neće ostati upamćena po lepoj košarci, crno-beli su prvi put od prošlog leta pobedili "večitog" rivala, naneli mu treći "vezani" poraz i zauzeli prvo mesto pred plej-of.

Ujedno su stekli i prednost domaćeg terena u finalu.

CRVENA ZVEZDA TELEKOM - PARTIZAN 78:82 (15:24, 14:16, 17:9, 24:21, 8:12)

Iako su u najvećem delu utakmice vodili (pa i dvocifrenom razlikom) i kontrolisali dešavanja na terenu, crno-belima je trebalo nekoliko prilika da ostvare i 11. superligašku pobedu. Poslednju su iskoristili i tako ostvarili cilj zacrtan na početku domaće lige.

Uoči poslednja dva minuta četvrte deonice, crno-beli su vodili 63:57 i u napadu prepustili svu odgovornost raspoloženom Saši Pavloviću. Bivši NBA igrač ubacio je do tog momenta 20 poena, pogađao i iz nemogućih pozicija, pa napustio igru posle diskutabilno dosuđenog petog faula.

Oko 150 navijača Partizana je na početku meča nekoliko puta na teren ubacila "topovske udare", kao i jednu baklju i megafon.

Po završetku meča, navijači Zvezde su bakljama gađali pristalice Partizana, ali je jedna od bačenih baklji pogodila igrače
crno-belih. Druga baklja je završila na tribini na kojoj su bili navijači Partizana, koji su tu baklju ponovo bacili na tribinu sa pristalicama crveno-belih.

Na teren su potom ušli pripadnici Žandarmerije, pa se sve se brzo smirilo.

Burno je reagovao na tu sudijsku odluku i dopustio Jaki Blažiču da iz jednog napada postigne osam poena (koš uz faul, tri bacanja, pa trojka). Zvezda je povela, ali je Partizan uoči poslednjih 19 sekundi bio u minimalnom zaostatku (69:70) imao loptu.

Bogdan Bogdanović (24 p, 5 sk) preuzeo je odgovornost posle Pavlovićevog izlaska i završavao skoro svaki napad Partizana. Na kraju završne četvrtine držao je loptu do sedam sekundi pre kraja, pa iskoristio jedno od dva slobodna bacanja (za 70:70).

Zvezda je imala sedam sekundi da pobedi, ali ih je Marjanović iskoristio da šutira preko celog terena, na šta mu je, dve sekunde pre kraja, na isti način odgovorio Đorđe Gagić.

I u produžetku Partizan je umalo ispustio šansu za pobedu. Minut i po pre kraja vodio je pet poena i imao loptu, pa i ofanzivni skok. Nespretnim faulovima vratio je Zvezdu u igru, ali joj ovog puta nije dozvolio izjednačenje i vođstvo.

Čarls Dženkins pokušao je u poslednjem Zvezdinom napadu da novom trojkom ponovo izjednači, njegov promašaj završio je u rukama Jake Blažiča, a Slovenac u autu. Lopta je potom došla do Lovernja, koji je jednim pogotkom sa linije slobodnih bacanja potvrdio trijumf crno-belih i "overio" prvo mesto na tabeli na kraju ligaškog dela Superlige Srbije.

U utakmici odigranoj u naelektrisanoj atmosferi dvorane u Železniku, crno-beli su, kao i pre dve godine, uspeli da trijumfuju. Za razliku od te utakmice, večeras su imali podršku "Grobara", smeštenih iza svoje klupe.

ZVEZDA: Mitrović, Lazić 4, Blažič 22, Simonović 5, Marjanović 13 (10 sk), Radenović 8, Katić, Nelson 5 (2/9 iz igre, 6 as, 6 sk), Dženkins 12, Lipovij 2 (0/4), Dragićević 6, Tejić.

PARTIZAN: Tepić 6 (8 sk), Lovernj 12 (15 sk), Pavlović 20, Dalo, Milutinov 10, Bogdanović 24 (3/10 za tri, 5 sk), Gagić 1, Musli 2, Andrić, Bezbradica, Bertans 7, Šalić.

Da li zbog zgusnutog kalendara ove nedelje i već dve odigrane utakmice (u utorak, pa u četvrtak) i jedni i drugi imali su periode "praznog hoda", velike nervoze i loše igre.

Partizan je trojke šutirao 3/18, Zvezda slobodna bacanja 24/36. I jedni i drugi završili su utakmicu sa dvocifrenim brojem izgubljenih lopti (ukupno 23).


PROČITAJTE TOK UTAKMICE:

KRAJ 78:82

45' Bogdanović promašuje trojku, ali Lovernj hvata ofanzivni skok i pogađa za 81:78 za Partizan 35 sekundi pre kraja. Dženkins sa druge strane promašuje trojku, Blažič kliza sa loptom u aut i "gura" Partizan ka pobedi. Lovernj će izvesti dva slobodna bacanja, 13 sekundi pre kraja. Koristi drugi, za 82:78.

45' Blažič koristi poklone i realizuje slobodna bacanja. Zvezda je prišla na 78:79 na početku završnog minuta produžetka.

44' Pogocima Lipovija sa slobodenih bacanja, Zvezda stiče nadu u preokret u poslednjem minutu. Trenutno je 79:76 za Partizan. Crno-beli drugi uzastopni napad poklanjaju Zvezdi slobodna bacanja.

43' Snažnim zakucavanjem Žofrija Lovernja, Partizan ponovo vodi, 76:74. Već u narednom napadu Bogdanović je pogodio daleku trojku, za 79:74 za crno-bele.

43' U odsustvu Saše Pavlovića, ulogu lidera Partizana preuzeo je Bogdanović i on kreira ili završava svaki napad. Problem i za jedne i za druge je sve veći broj igrača koji su završili utakmicu sa po pet ličnih - Lazić, Simonović, Nelson, Pavlović, Milutinov, Bertans.

Posle bizarnog kraja četvrte četvrtine, vreme je za produžetak.

- PRODUŽETAK - 70:70
-

40' Sedam sekundi pre kraja utakmice, Nelson je napravio faul na Bogdanu Bogdanoviću, koji je stao na liniju za slobodna bacanja pri vođstvu Zvezde od poena razlike. Pogodio je prvo, pa promašio drugo, posle čega je Marjanović uhvatio loptu i šutirao preko celog terena. Zatim je Gagić, dve sekunde pre kraja, uhvatio i on šutirao preko celog terena... Bizaran kraj utakmice.

39' Posle faulova u napadu na obe strane, Dženkins pogađa trojku sa kojom Zvezda dočekuje poslednji minut sa vođstvom. Istom merom odgovara Bogdanović, 69:68. Zatim Blažič polaže - 70:69.

38' Bogdanović je iskoristio jedno od dva slobodna bacanja, posle čega Dženkins šutira za tri, ali promašuje ceo obruč. Bogdanović poto polaže za novo vođstvo crno-belih, 66:65.

38' Zvezda je u jednom napadu postigla osam poena! Sada vodi 65:63! Blažič je položio uz Pavlovićev faul, pa iskoristio dodatna tri bacanja i potom pogodio trojku, za novo vođstvo crveno-belih.

37' Uoči poslednja tri minuta, Partizan vodi 63:57. Sa po pet ličnih grešaka utakmicu su završili Bertans i Lazić. Pavlović nastavlja da pogađa, ali je sa pet prekršaja završio utakmicu. Žalio se sudiji zbog faula na Blažiču, prvi put na utakmici. Potom je šutirao reklamu i ogradu iznad klupe i dobio tehničku. Vujošević se okrenuo ka njemu i smiruje ga.

36' Saša Pavlović demonstrira klasu. 60:54 za Partizan. Potpuno je preuzeo odgovornost u napadu i sa svojih šest poena učvrstio vođstvo crno-belih.

35' Tehnička klupi Crvene zvezde zbog protesta tokom tajm-auta. Saša Pavlović pogađa dva bacanja, pa polaže loptu za 57:54 za Partizan.

33' Trojka Demarkusa Nelsona za najmanje vođstvo Partizana od prve četvrtine, 51:50. Partizan šutira sa poludistance i distance, ali ne uspeva da pogodi. Tri uzastopna napada završena su promašajima Bogdanovića (dva) i Lovernja. Nikola Milutinov završio je utakmicu sa pet faulova.

- KRAJ TREĆE ČETVRTINE - 46:49

30' Zvezda je opet na tri poena zaostatka. 47:44 za Partizan. Loša igra na obe strane u završnici treće četvrtine. Saša Pavlović zaradio je svoj četvrti faul. Na liniju slobodnih bacanja ide Radenović.

28' Promašaji na obe strane. Davis Bertans nije pogodio ni iz svog drugog pokušaja za tri. Raško Katić promašio je četiri uzastopna slobodna bacanja. Čarls Dženkins tri uzastopna šuta iz daljine.

26' Partizan ponovo "beži" na "plus sedam", 47:40. Zvezda je iskoristila dva od četiri penala i nije poentirala posle dodatnog napada. Sa druge strane, Bertans snažnim zakucavanjem primorava Dejana Radonjića da zatraži tajm-aut, što on i čini.

24' Ni Davisu Bertansu nije veče. Partizan vodi 43:38. Zbog faula u napadu, Letonac je dobio četvrtu ličnu grešku. Već u sledećem napadu Zvezde tehnička je dosuđena klupi Partizana zbog odluke sudije da dosude Milutinovu faul zbog klinča sa Katićem.

23' Zakuvalo se i na terenu. Partizan vodi 43:33. Nervozni Demarkus Nelson, koji je potpuno van utakmice (0/6 iz igre) promašio je čist šut za tri, pa grubo faulirao Sašu Pavlovića, koji je ipak uspeo da pogodi i iznudi dodatno bacanje. Potom su proveli par minuta u razgovoru, svađi, psovanju...

- Počela je treća četvrtina. U međuvremenu, Radnički nije uspeo da osvoji Ligu šampona u vaterpolu.

Tokom uvodnog dela derbija u Železniku, crno-beli su igrali bolje i koncentrisanije. Dobrom odbranom i lošom selekcijom šuta protivnika u 12. minutu stekli su dvocifrenu prednost i sa njom otišli na odmor.

Oko terena su ostavili "naelektrisanu" publiku i najvaternije navijače koji su se međusobno gađali petardama, topovskim udarima i tvrdim predmetima.

Zvezda je uspela da sredinom druge četvrtine smanji razliku na "minus tri" (28:31), ali je tada uzvratio trenutno najefikasniji igrač Partizana, Nikola Milutinov.

Mladi centar Partizana postigao je do sada 10 poena (5/7 za dva), a u 20. minutu, posle kontre, zakucao je pored najefikasnijeg igrača Zvezde, Bobana Marjanovića (8 p, 5 sk).

Po tri lične greške hronološki su zaradili Jaka Blažič, Saša Pavlović i Davis Bertans.

ZVEZDA: Lazić 5, Blažič 3, Simonović 5, Marjanović 8 (5 sk), Radenović 2, Katić, Nelson (0/5 iz igre, 5 as), Dženkins 2, Lipovij, Dragićević 4, Tejić.

Šut za dva: 5/16. Šut za tri 4/12. Skokovi: 13. Asistencije 7:

PARTIZAN: Tepić 4 (4 sk), Lovernj 5 (7 sk), Pavlović 7, Dalo, Milutinov 10, Bogdanović 9, Gagić, Musli 2, Andrić, Bezbradica, Bertans 3, Šalić.

Šut za dva: 7/11. Šut za tri: 1/5. Skokovi: 17. Asistencije 6.

- POLUVREME - 29:40

20' Bogdanović nije uspeo da se u poslednjem napadu izbori sa Brankom Lazićem u igri "jedan na jedan". Teškim šutem, uz zvuk sirene, promašio je trojku za novu maksimalnu prednost Partizana.

20' Partizan reaguje na Zvezdino buđenje i stvara seriju 9:1. Za vođstvo 40:29! Crno-beli su koristili promašaje protivnika sa linije penala i pogocima Milutinova, Bertansa i Bogdanovića ponovo uspostavili dvocifrenu prednost.

19' Zvezda se približila crno-belimana 28:31, na šta je Nikola Milutinov ponovo "odlepio" crno-bele na "plus 5" (33:28). U međuvremenu je i Davis Bertans zaradio treći faul i izašao iz igre.

16' I Saši Pavloviću dosuđena je trećna lična greška, zbog laktanja u napadu.

- Navijači dobar deo vremena provode gledajući jedni druge i preteći. Tako su i smešteni, jedni naspram drugih. Sa tribine "Grobara" poleću topovski udari, a sa tribine "Delija" tvrdi predmeti.

15' Malo koševa u drugoj četvrtini. Partizan vodi 28:21, a "vezani" poeni Bobana Marjanović održavaju crveno-bele u igri. Halom odjekuju petarde. Saši Pavloviću dosuđena je nesportska lična greška nad Brankom Lazićem, šest minuta pre poluvremena.

12' Prednost Partizana raste! Prvi put je dvocifrena - 26:16. Na terenu su Musli i Gagić, koji igraju požrtvovano na oba dela terena i teraju protivnika na greške.

- KRAJ PRVE ČETVRTINE - 15:24

10' Serija Partizana 7:0 za do sada najvećih 22:13 i 24:15! Bogdan Bogdanović ubacio je trojku i već premašio broj poena koje je postizao na prethodne dve utakmice (trenutno sedam). U uvodnom kvartalu zaradio je dve lične greške.

8' Partizan čuva prednost. Trenutno je 17:13. Zvezda je do sada ubacila tri trojke (Blažič, Simonović i Dragićević), ali i ušla u problem sa tri lične greške svog Slovenca. Saša Pavlović ušao je u igru i pogodio iz teške situacije.

5' Posle četiri minuta igre, crno-beli vode 12:5! Po četiri poena postigli su Lovernj i Milutinov, koji bez većih problema izlaze na kraj sa defanzivom Bobana Marjanovića. Dejan Radonjić traži tajm aut i uvodi u igru Raška Katića.

- Počelo je nervozno. Pri vođstvu Partizana 4:3 Bogdanović je pogodio uz faul, pa dobacio nešto svom čuvaru Jaki Blažiču, koji je odmah pritrčao da se fizički obračuna. Ostali košarkaši smirili su ih i udaljili jednog od drugog.

Izvor: MONDO PRATITE TOK UTAKMICE NA MONDU.

Hala u Železniku spremna je za utakmicu visokog rizika, kakva je uvek kada se sastaju najljući beogradski rivali.

Crvena zvezda je saopštila dan pre utakmice da će kapije otvoriti od 18.30, zbog smanjenog kapaciteta dvorane i strogih mera policije. Organizator je Partizanu ponudio 150 karata kao deo uobičajene razmene, koju su crno-beli prihvatili.

Pristalice kluba iz Humske počele su da ulaze u halu oko 20.00 časova i smeštene su iza klupe svojih ljubimaca, odakle su pre dve godine igrači Partizana pljuvani u poslednjoj utakmici finalne serije. "Grobari" dele tribinu sa oko 200 vlasnika sezonskih ulaznica Crvene zvezde.

Posle intoniranja himne, navijači Partizana gađali su topovskim udarima navijače na suprotnoj tribini. Udari su odjeknuli ispred novinara
, koji su brzo sklonjeni.

"Učinićemo sve da se nemile scene ne dogode", uverio je dan pre utakmice Davor Ristović, direktor Zvezde, čije su najvatrenije pristalice takođe počele da pristižu u dvoranu malo pre 20.00 časova.

Uoči utakmice, u dvorani je i oko 300 "Delija".

Meč je organizovan u Železniku zbog zauzetosti "Pionira", koji je od proglašenja vanredne situacije zbog poplava pretvoren u prihvatni centar.

Nekoliko reči i o košarci. Večerašnji derbi na prvom mestu tabele i sa boljim skorom dočekuje Partizan. Crno-beli (10-1) su u dosadašnjem delu Superlige doživeli samo jedan poraz, upravo od Zvezde.

Sa druge strane, crveno-beli su u lošoj formi "izašli" iz prinudne pauze.  Izgubili su u utorak od Mega Vizure, a u četvrtak od Radničkog. U subotu uveče pokušaće da i četvrti put ove sezone savladaju branioca titule.

Pobednik večerašnje utakmice praktično bi osvojio "pol poziciju" pred plej-of. Meč počinje u 20.00 časova, a tekstualni prenos pratite na MONDU.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC