• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raspodjela bodova: NLB zna kako, KSS još čeka

NLB liga odlučila je da bodove raspodijeli tako što će šampion osvojiti 40, a da ostatak bude podijeljen po plasmanu na tabeli. U KSS još vagaju.

 Raspodjela bodova: NLB zna kako, KSS još čeka  Izvor: MONDO

Posljednja nepoznanica poslije "istorijskog" dogovora Evrolige, KSS, ABA asocijacije i četiri najbolja srpska košarkaška tima je - kako će bodovi biti dijeljeni u NLB ligi, odnosno srpskom prvenstvu.

Takođe i da li će se srpski klubovi i Savez voditi idejom Hrvata da dio bodova koji pripadaju domaćem prvenstvu "preusmjere" na Kup, kako bi i to takmičenje zadržalo značaj.

U Hrvatskoj su odjeknule pozitivne reakcije na dogovor srpskih klubova sa tri organizacije, ali su odmah stigle najave da bi Kup Krešimira Ćosića mogao da dobije pet, od maksimalnih 40 bodova, koliko može da osvoji prvak te zemlje.

O tome bi mogli da razmisle i u Sazonovoj 83, jer je ime Radivoja Koraća dovoljno obavezujuće u tom smislu.

Za sada, poznato je da će šampion NLB lige u sezoni 2010/11, kada bude počeo da se primjenjuje novousvojeni sistem jednogodišnjeg bodovanja, osvojiti 40 bodova, bez obzira koji sistem takmičenja bude bio aktuelan. Drugim riječima, bilo da se igra Fajnal for ili plej-of, ko osvoji titulu, uzima 40 bodova.

Svi ostali bodovi, prenose se na tabelu ligaškog dijela sezone.

To znači da, hipotetički gledano, ukoliko četvrti tim po završetku ligaškog dijela sezone osvoji titulu prvaka, njemu slijedi 40 bodova, a onom ko je bio prvi na tabeli slijedi 35, drugoplasiranom 30, trećem 25, a petom 20 i tako sve do osmog mjesta, koje donosi pet bodova.

Korak dalje, ukoliko u toj sezoni do kada će NLB liga morati da smanji broj učesnika sa 14 na 12, bude na snazi plej-of i bude ga igralo osam timova, osmoplasirani bi umjesto pet bodova, titulom prvaka mogao da zaradi svih 40. Ali, ukoliko bude poražen u finalu, ostaje na pet bodova...

S druge strane, tim koji bude prvi bio prvi na kraju ligaškog dijela, moraće praktično da "brani" te bodove na Fajnal foru ili plej-ofu.

Logično ili ne, NLB liga je nezvanično pronašla svoju formulu... Mada, nije nemoguće da do početka primjene sporazuma dođe do korekcija.


Srpsko prvenstvo još nije saopštilo kako će formulisati ovaj segment i, ruku na srce, nije potrebno da žuri, jer će u narednoj sezoni još biti aktuelan u ponedeljak prevaziđeni sistem bodovanja, po kojem se u toku jedne takmičarske sezone u NLB ligi može zaraditi 23 boda, a u srpskom prvenstvu pet.

I to neće biti presudno, jer je Partizanu zagarantovano učešće u Evroligi u naredne dvije godine, a u Evrokup se ne ide preko bodova, nego preko plasmana na kraju ligaškog dijela NLB lige.

Dakle, "bodovi" su neaktuelni do starta sezone 2010/11, a tada bi KSS i, ukoliko bude sreće da bude formirana profesionalna Liga, trebalo da razmotre kako će razdijeliti 40 odsto udijela u bodovanju za plasman u Evroligu. Skraćenjem NLB lige na 12 timova, otvara se prostor organizaciji koja bude vodila domaće takmičenje da se odrekne takmičenja po grupama i vrati klasičan ligaški sistem, sa plej-ofom.

Bez obzira na sve, u Srbiji "stanuje" 40 bodova za šampiona, 30 za drugoplasiranog, 20 za trećeg i 10 za četvrtog u domaćem prvenstvu.

Nešto od toga moglo bi da bude usmjereno na Kup Radivoja Koraća, a da li će biti podignut značaj plasmanu na kraju ligaškog dijela prvenstva ili će se bodovi osvajati tek u plej-ofu, ostaje tema za razmišljanje svih u košarkaškoj organizaciji.

Možda bi i serija za treće mjesto u prvenstvu, koju bi igrali poraženi polufinalisti, imala smisla u slučaju da bodovi budu dijeljeni tek u doigravanju za titulu.

SRPSKO PRVENSTVO: šampion 40, drugoplasirani tim 30, trećeplasirani 20, četvrtoplasirani 10.

NLB LIGA: šampion 40, drugoplasirani 35, trećeplasirani 30, četvrtoplasirani 25, petoplasirani 20, šestoplasirani 15, sedmoplasirani 10, osmoplasirani pet.

EVROLIGA: plasman na Fajnal for 20, plasman u plej-of 15, Top 16 faza 10, učešće pet.

EVROKUP: Polufinale osam, četvrtfinale šest, Last 16 faza četiri, učešće dva.

EUROČELENDŽ KUP: Polufinale četiri, četvrtfinale tri, osmina finala dva, učešće jedan.

Evo i nekih tačaka u sporazumu KSS sa NLB (ABA) ligom i Evroligom od 9. juna 2009. godine:

1. Priznaju da je vrijednost ABA Lige kao sportskog takmičenja na istom nivou kao i vrijednost velikih evropskih nacionalnih šampionata.

2. Priznaju da postoji potreba da se na direktan ili indirektan način nastavi promocija sportskih projekata nacionalnih šampionata.

3. Garantuju postojanje tri B licence za timove iz Hrvatske, Srbije i Slovenije u Evroligi na najvišem mogućem nivou, kako sa sportskog stanovišta, tako i sa stanovišta ostalih zahteva Evrolige, u skladu sa rangiranjem njihove zemlje.

4. Na osnovu gore pomenutog mjesto u Evroligi za sljedeću sezonu će biti dodijeljeno klubu iz svake zemlje koji dobije najveći broj kombinovanih bodova uzimajući u obzir plasman u ABA ligi, Nacionalnom prvenstvu i Evropskim takmičenjima, pod uslovom da klubovi moraju ispunjavati zahtijeve predviđene Statutom Evrolige.

5. Učešće klubova u Eurokupu će zavisiti od njihovog konačnog plasmana u Adriatik ligi.

6. ABA Liga se obavezuje da izmjeni svoj Statut do 31. decembra 2009. godine, tako da:

- Vlasništvo SIDRO kompanije precizno odražava strukturu takmičenja

- Najvažnije odluke za budućnost ABA lige se donose uz postojanje kvoruma koji podrazumijeva prisustvo predstavnika većine klubova i zemalja, odnosno usvajanje odluka većinskim brojem glasova istih

- Neusklađenosti između vlasništva kompanije i razvoja profesionalnih aktivnosti koje su na direktan ili indirektan način povezane sa takmičenjem budu eliminisane.

7. ABA liga se obavezuje da smanji broj ekipa učesnica na 12, počevši od sezone 2010/2011.

8. Ovaj sporazum je uslovljen njegovim sprovođenjem, počevši od sezone 2009/2010, saglasno prijedlogu o novoj strukturi Evrolige usvojenom na sastanku ECA akcionara u Rimu.

9. Ovaj dokument je usvojen u cijelosti a njegova važnost podleže izvršenju svih prethodno navedenih tačaka.

Potpisnici: KK FMP Nebojša Čović, KK PARTIZAN Predrag Danilović, KK HEMOFARM Marko Ivanović, KK CRVENA ZVEZDA Milan Opačić, KSS Dragan Kapičić, ABA Liga Rado Lorbek, EVROLIGA Žordi Bartomeu.

(N. J. - MONDO, foto: MN Press, kss.rs)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC