• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nekad i sad u Čikagu: Kukoč 1993, Mirotić 2014.

Crnogorski krilni centar sledeće sezone će biti najbolje plaćeni debitant iz Evrope u istoriji NBA lige.

Kada je iz Benetona stigao u redove Čikago Bulsa, Toni Kukoč bio je godinu i po dana stariji nego što je danas Nikola Mirotić (23).

Obojica su specifični. Kukoč je bio plejmejker na krilnoj poziciji, dok je Mirotić krilni centar odličnog šuta za tri poena.

Nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i Hrvatske za ESPN je analizirao kako bi Mirotić mogao da se uklopi u novu sredinu posle četiri sezone u timu Reala i proboja u red elitnih igrača "starog kontinenta".

"Njegova prednost u odnosu na mene je što se danas u Americi mnogo bolje prati evropska košarka. Uprava, treneri i saigrači su spremniji, znaju šta mogu da očekuju od igrača koji dolazi iz Evrope".

"Kada sam ja dolazio u Čikago, bio sam potpuna enigma. Znali su me samo Majkl (Džordan) i Skoti (Pipen), jer sam igrao protiv njih na Olimpijskim igrama u Barseloni. Mislim da me Fil Džekson nikada ranije nije ni video".

Kukoč je istakao da nova "četvorka" Bulsa ima odlične košarkaške osnove.

"Dobro je što može da pokrije više pozicija i što za svoju visinu ima odličan šut. Ima i neku igru leđima, ali će morati drastično da je popravi".

Podgoričanin je samim potpisom trogodišnjeg ugovora sa Čikagom ušao u istoriju NBA lige, kao najbolje plaćeni "ruki" svih vremena sa evropskog tla.

Iako je na draftu bio tek 23. pik, on će naredne sezone inkasirati 5,3 miliona dolara, čime je nadmašio Italijana Andreu Barnjanija, koji je kao prvi "pik" u svojoj debitantskoj sezoni imao platu od 4,5 miliona dolara.

Turčin Enes Kanter startovao je sa 4,1 miliona dolara, Nikola Peković i Šarunas Jasikevičus imali su tačno po četiri, Horhe Garbahosa 3,75 miliona, Jonas Valančunas i Darko Miličić po 3,6...

Prema rečima splitskog "Pink Pantera" sve to ne bi trebalo da optereti Mirotića.

"Bulsi su u vreme mog dolaska bili trostruki uzastopni šampioni i postavljalo se pitanje ko sam sad ja, kako mogu da poboljšam ekipu koja je već najbolja? Sadašnji tim je sa izuzetkom Paua Gasola mlad i još nije bio ni blizu titule. Kako god Mirotić može da doprinese, to će biti dobrodošlo. Mislim da za njega nema pritiska", završio je Kukoč.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC