• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đorđević: Španija, pa svi ostali

Autor mondo.rs

Selektor Srbije izjavio je da bi veliki uspeh na Mundobasketu bio plasman u polufinale, a da bi osvajanje medalje bilo kao Mont Everest. Prvi favorit za zlato - domaćin.

  Đorđević: Španija, pa svi ostali Izvor: Herve Bellenger/MN Press

Izvor: Herve Bellenger/MN Press

Aleksandar Đorđević uigrava svoj tim za predstojeći FIBA Svetski kup u Španiji. Svestan je ipak, selektor da javnost očekuje mnogo, s obzirom na to da je kao reprezentativac bio veoma uspešan.

"Jasno mi je da će svi tražiti medalju, ali u ovom trenutku nemam smelosti da to kažem da idemo ka odličju, ali niko ne može da nam ospori pravo da se pripremamo kao da idemo na mesto na pobedničkom postolju. naš zadatak je da ciljeve podignemo na što viši nivo, jer ako to ne uradimo ne možemo očekivati ni prosek. veliki uspeh za nas bi bio ulazak u polufinale, a medalja bi bila kao Mont Everest", izjavio je u intervjuu za "NIN" Đorđević.

MAKSIMALNA PODRŠKA ZA EKSTRA POTEZ

Selektor Srbije ističe da voli na terenu da vidi nešto što se ne viđa svaki dan i da igrači ne trebaju da imaju strah da sav svoj potencijal iskažu na parketu. "Koncept naše igre smo bazirali na odbrani i očekujem maksimalnu odgovornost u tom delu. međutim, imam poverenja da će igrači sami u određenim sitaucijama naći rešenje. Nije reč o bezuslovnoj slobodi u igri, već podršci talentu i kreaciji kako bismo videli ekstra potez. Želim da ovi momci to pokažu i nema razloga za strah. Svaki igrač koji ima kreativni potencijal mora da bude u funkciji tima, ali i da ima mogućnost da pokaže talenat. Ukoliko im to uskratimo, oduzimamo im i deo talenta", rekao je Đorđević i istakao da Srbija ima nekoliko kreativnih individualaca - Bogdanovića, Bjelicu, Teodosića...

 On je objasnio zašto bi ulazak u polufinale predstavljao veliki uspeh za mladi tim Srbije.

"U polufinalu bismo sigurno igrali sa Španijom, koju smatram najvećim favoritom na šampionatu. Govorio sam to i pre tri meseca, kada se nije znalo da će se selekcija SAD suočiti sa otkazima i povredama ključnih igrača. Sve je organizovano tako da Španija titulom kruniše silazak sa scene jedne velike generacije u kojoj su Gasol, Navaro, Kalderon, Rejes, ali ne priznajem da je bilo ko bolji pre utakmice. Uostalom, teren nikada ne laže".

Selektor srpskih košarkaša istakao je da je neodazivanje igrača u reprezentaciju, koje je prethodnih godina uzelo maha, rezultat straha od neuspeha i dodao da u reprezentativnoj košarci, i na evropskom i na svetskom nivou, vlada nepisano pravilo da samo medalje sa nacionalnom selekcijom krunišu prave veličine.

"Kada Toni Parker bude završavao karijeru, siguran sam da će reći da mu je najdraža titula prvaka Evrope sa Francuskom, uprkos brojnim NBA trofejima sa San Antonijom. Ovo prvo je strast, emocija, a ovo drugo posao. Isto mogu da kažem za sebe i mnoge moje kolege koji su osvojili titule sa reprezentacijom".

Na pitanje zašto je kod naših igrača promenio odnos prema reprezentaciji, Ðorđević je rekao da je Srbija nova zemlja koja prolazi kroz dugu tranziciju.

"Kao država smo stvoreni zato što su nas ostavljale komšije, a u emotivnoj vezi uvek pati više onaj ko je ostavljen. Mi smo propatili sve razvode s bivšim jugoslovenskim republikama, a Crnogorci su nas 'razbili' i to nas je najviše bolelo".

On je dodao da je verovatno problem što nismo sami uzeli stvari u ruke, nismo organizovali referendum i rekli da želimo svoju zemlju.

"Državu su nam kreirali drugi i to nas i danas boli", istakao je Ðorđević.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC