• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija izgubila od Brazila

Autor mondo.rs

Reprezentacija Srbije skupo platila loš početak utakmice trećeg kola. Herojski se vratila u meč, serijom 22:3, ali je ipak poražena, 73:81.

Blistali smo četvrtinu, mučili se tri. Epilog: Ipak zaslužen poraz od Brazila.

Lošim početkom utakmice protiv snažnog rivala, reprezentacija Srbije zakomplikovala je sama u sredu uveče svoju sudbinu. Posle prve četvrtine gubila je 16:23, na poluvremenu 32:48. Strepeli smo od igre Brazilaca pod košem, a oni su pogađali trojke (ukupno 11/23).

...
Izvor: YouTube


Ipak, odlučni da bar skupo prodaju kožu, naši momci su jurišom preokrenuli rezultat u trećoj deonici. Podstaknuti fanatično borbenom igrom Stefana Markovića, zapeli su na obe strane terena i pokazavši zube preokrenuli. Na startu četvrte četvrtine vodili su 64:60, a ubrzo i 67:60!

Poput Brazilaca u prvom poluvremenu, izabranici Saše Đorđevića zaigrali su odbranu na ivici faula, borili se za svaku loptu, za svaki šut i najavili senzaciju. Međutim, ona je izostala.

Ostavši bez daha, "orlovi" su najpre stali u napadu (za više od šest minuta poslednje četvrtine pogodio je samo Simonović), a potom i u odbrani. To je nemilosrdno kaznio Markinjos, najbolji strelac utakmice (21 p, 6/9 za tri) i poveo svoj tim ka pobedi.

Utakmicu protiv Španije u poslednjem kolu grupne faze (četvrtak, 22.00), naša reprezentacija dočekaće sa skorom 2-2 i najvećim izgledom da osminu finala dočeka na četvrtoj poziciji Grupe A.

SRBIJA - BRAZIL 73:81 (16:23, 16:25, 32:12, 9:21)

SRBIJA: Teodosić 14 (3/6 za tri, 5 as), Simonović 3, Jović 2, Bogdanović 8, Bjelica 8 (5 sk), Marković 10, Kalinić, Birčević 8 (2/4 za tri), Krstić 7, Raduljica 11 (5 sk), Katić, Štimac 2.

BRAZIL: Mačado, Neto 2, Hetšajmer, Tejlor 2, Garsija 6 (2/3 za tri), Uertas 6 (5 sk), Barbosa 16, Varežao 4 (5 sk), Đovanoni 7, Ilario 7, Markinjos 21 (6/9 za tri), Spliter 10 (6 as).

Pored trojki Markinjosa, ludog drugog poluvremena i  bukvice Miloša Teodosića na tajm-autu, današnji meč u Granadi ostaće upamćen i po dve velike serije: 22:3 naših igrača, koja nije rešila meč i 21:6 Brazilaca, koja je, nažalost, i odlučila pobednika.

Zapravo, pre nego što istaknemo pogotke Južnoamerikanaca u nizu i minute "praznog hoda" Srba u poslednjoj četvrtini, neizbežno je reći da su "orlovi" utakmici prišli neobjašnjivo "mekano", pa na momente i nezainteresovano.

Sa takvim pristupom, u sredu ne bi pobedili ni manje kvalitetnog rivala od Brazila.

Toga su izabranici Saše Đorđevića postali svesni na pauzi u poluvremenu, kada su već zaostajali za rivalom 32:48. Potom su dali sve od sebe da nadomeste razliku, postigli za deset minuta isti broj poena kao u uvodnih 20, ali im to nije pomoglo.

Šut za dva: Srbija 16/37 - Brazil 20/39; za tri: 8/20 - 11/23; bacanja 17/29 - 8/15; skokovi 34-38. Asistencije 13-16; ukradene lopte 13-16.

Osam i po minuta pre kraja utakmice, Marko Simonović pogodio je trojku za 67:60 i učinio pobedu sasvim realnom. Međutim, tada je rival zaigrao odbranu na ivici (nesportskog) faula, pet minuta sprečio "orlove" da poentiraju i serijom 12:0 preuzeo vođstvo.

Mirnoća u napadu je nestala, odgovornost je, kao i na početku meča, prebacivana ka sve umornijem Miroslavu Raduljici, koji je u finišu ubacio jedno od četiri slobodna bacanja..

Tijago Spliter zakucao je dva minuta pre kraja za 74:68, Teodosić poslednji put na utakmici pokazao zube trojkom za 71:74, na koju je Markinjos odmah imao spreman istovetan odgovor.  Do poslednjeg zvuka sirene postigli smo još dva poena i postali svesni činjenice da ćemo u osminu finala najverovatnije sa četvrtog mesta.

PROČITAJTE TOK UTAKMICE:

Nažalost, nada je brzo nestala. Markinjos je ubacio trojku uoči poslednjeg minuta, za 77:71 i tako sprečio buran kraj. Pobeda Brazila.

Teo odmah vraća nadu! Ubacuje trojku u ranoj fazi napada! Nažalost, Markinjos odmah vraća trojku i nagoveštava pobedu Brazila, 77:71.

Nepažnja "orlova" i značajna prednost Brazilaca, 74:68... Odbranili smo se i dva minuta pre kraja imali napad pri "minus četiri", ali je Tejlor ukrao Markoviću loptu sa leđa, dodao je Uertasu, koji je usamljen položio kroz obruč.

Brazilci biju, naši momci promašuju slobodna bacanja. Raduljica je posle tri neiskorišćena ubacio za 68:72. Dva minuta do kraja...

Sada je naš napad stao. U poslednjoj četvrtini smo još na onoj trojci Marka Simonovića. Sa druge strane, Spliter ubacuje za "plus 5" Brazilaca, 72:67. Dva i po minuta pre kraja...

Raduljica nažalost promašuje oba slobodna bacanja. Naše 11. Trenutno gubimo 67:70, tri i po minuta pre kraja...

Zaustavili smo Markinjosa bar na kratko, ali je potom Raduljica "vezao" dva ofanzivna faula... Šteta. Još 4.40 minuta do kraja.

Opet pogađa Markinjos. Njegova peta trojka iz šest šuteva. Potom je ubacio i polaganje, za 68:67 za Brazil. Serija Brazilaca 8:0 za tačno 60 sekundi!

Do kraja još šest minuta.

Počelo je trojkom Marka Simonovića, za 67:60! Do sada maksimalnih u našu korist. Markinjos odgovara, za 67:63. Pred nama je uzbudljiv finiš. Izuzetno uzbudljiv.

POČINJE ČETVRTA ČETVRTINA


Najbolja četvrtina "orlova" na Svetskom prvenstvu. Bar u istoj ravni sa prvom poluvremenom utakmice protiv Francuske! Minus od 32:48 pretvorili smo u prednost! Serijom 22:3!

Moramo isto i u četrvtoj četvrtini!

Barbosa je trojkom prekinuo našu seriju, ali je Teo odgovorio istom merom, za 62:58!

SERIJA "ORLOVA" 22:3!
Vodimo 59:55!

Žestoka borba, sudijska greška u našu korist (za razliku od meča sa Francuskom!) i Bjelica je na liniji penala... I vodimo! Bjelica pogađa dva bacanja za 57:55!

Bogdan ubacuje trojku! Njegovi prvi poeni u nastavku i prišli smo na 53:55! Raduljica je oterao Ilarija od koša, pa iznudio faul i dva penala! Sada je 55:55!

Kontra Teo - Bogdan - Raduljica, a polaganje Stefana Markovića. Prišli smo na samo četiri poena razlike! 50:54!

Teo pogađa sa distance za 48:54! Podsetimo, bilo je 17 razlike (23:40)! Energija Stefana Markovića i čvršća odbrana vratile su nas u igru! Prvi put se u hali čuje navijanje "Srbija, Srbija"... Đovanoni se vraća na poziciju "četiri".

Marković promašuje bacanja, ali zatim "vezuje" pet poena, za 44:52! Brazilci sada igraju igru koju smo očekivali, sa Spliterom i Varežaom pod košem. Nažalost, Birčević je izbačen iz igre sa pet ličnih grešaka.

Počelo je koševima naših momaka. Birčević je ubacio trojku za 37:50, ali potom zbog svoje četiri lične greške ne sme da snažno igra odbranu na Varežau, što igrač Klivlenda koristi.

TREĆA ČETVRTINA


- Čvršći, borbeniji i "prljaviji" Brazilci stekli su pristojnu razliku u prvih 20 minuta. Svaki kontakt im je na ivici faula, dosuđenog ili nedosuđenog, dok su u napadu pronašli pravi ritam već na početku meča. Trenutno šutiraju 61 odsto iz igre (7/12 za tri).

Strepeli smo od brazilskih "tornjeva", ali nam za sada najveći defanzivni problem stvaraju šutem iz daljine. Barbosa je ubacio 11 poena za poluvreme i najbolji je strelac svog tima. Među "orlovima" su po šest ubacili Nemanja Bjelica i Miloš Teodosić.

Ljutnja Teodosića na tajm-autu, posle olako dozvoljenog ofanzivnog skoka Brazilaca nakon slobodnih bacanja, konkretno je pokazala šta nije valjalo u prvom delu, iako smo ga završili sa većim brojem skokova (19:18), pre svega zbog većeg broja uhvaćenih lopti pod košem protivnika (9:3).

Rezultat na poluvremenu je 48:32  za Brazil.

Marković je i doneo borbenost. Izborio se za loptu u napadu, uz faul Varežaa. Trenutno je 32:46 i Brazil ima loptu... Nažalost, pogodio je. I to kako! Barbosa, uz zvuk sirene, iz okreta.

Brazil vodi 46:29, pola minuta pre pauze, trećom trojkom Markinjosa (iz isto toliko pokušaja). Potrebna je veća borbenost. Neophodna! Pogotovo protiv rivala koji igra izuzetno grubo, na ivici faula bukvalno u svakom kontaktu.

Tajm-aut nije zaustavio Brazilce. Pogodili su trojku za maksimalnih 40:23, posle promašenih bacanja Nenada Krstića. Bjelica je odgovorio košem posle prodora... Brazil je uhvatio ritam i napadački preti sa više strana. I u odbrani su značajno agresivniji.

Prednost Brazila raste. Trenutno iznosi 37:23 i najveća je do sada, četiri minuta pre poluvremena. Selektor Đorđević traži tajm-aut.

U 16. minutu, Brazil vodi 33:23. Bogdanoviću je sviran faul u napadu posle prodora...

Naši igrači prodiru pod obruč protivnika, ali tamo naleću na zid. Bogdanović je krenuo na zakucavanje, ali mu je Barbosa oduzeo loptu u skoku... Izuzetno fizički jak tim imaju Brazilci.

Brazilci vode sa do sada najvećih 31:19. Teodosić ipak deluje raspoloženo, Raduljica pogađa za novih "minus deset" 21:31, ali mora još neko da se napadački pridruži. Otežavajuća okolnost je to da Brazil igra izuzetno čvrstu odbranu pod košem. Očekivano.

Nažalost, opet deset poena prednosti za Brazilce, 28:18, propustom naših igrača posle dva promašena bacanja Leandra Barbose. "Zaspali" smo, a Đovanoni nas je kaznio.

DRUGA ČETVRTINA


Teo prodire i 16:21. Poslednji minut prve četvrtine i velika šteta. Krstić je promašio šut posle kontre, a Brazilci odmah "izvukli" kontru i povećali prednost na 23:16. Tim rezultatom je i završena prva četvrtina.

Primećuje se da lider naše reprezentacije nije igrao prethodnih dana, iako je uneo čvrstinu i sigurnost sa svojim ulaskom.

U igri je Teo! Upisao se trojkom, za 9:16! Odmah zatim pogađa i Birčević, za 12:16! Sada pauzu traži klupa Brazila! 2.52 minuta do kraja prve četvrtine.

Dvocifrena prednost za Brazil u 5. minutu, 14:4. Smanjuju je Bjelica i Krstić. Raduljica je na klupi... Ipak, Lationamerikanci su raspoloženi. Pogodili sedam od osam šuteva iz igre! U igri je i Ilario.

Kao i na prethodnim utakmicama, u napadu insistiramo na igri na Raduljjicu, kome nije lako naspram NBA igrača Splitera i Varežaa. Ostaje da se vidi da li će Krstić biti u stanju da mu pomogne.

Nažalost, bolje su počeli Brazilci. Vode 12:4 posle tri i po minuta igre, a selektor Đorđević sprema Nenada Krstića. Pre toga, poziva tajm-aut. Raspoložen je Markinjos, ubacio je dve trojke iz dva pokušaja.

Startna petorka Srbije je Marković,Bogdanović, Bjelica, Štimac, Raduljica. Počelo je košem Markovića, za 2:0...

PRVA ČETVRTINA


Plasman u drugu fazu Mundobasketa je obezbeđen. Na redu su utakmice sa što lagodnija mesta na putu za Madrid!

Reprezentacija Srbije od 18.00 časova igra protiv Brazila i ne bi se trebalo previše zamarati kalkulacijama. Pobeda nam donosi mnogo i to je najvažnije!

Prenos meča pratite u live tekstualnom prenosu na našem sajtu.

Dan pre utakmice simpatično je bilo slušati Tijaga Splitera dok pokušava da izgovori imena naših igrača. Naš selektor Aleksandar Đorđević poručio je: "Nikome ne čestitam unapred".

Kapiten Nenad Krstić preskočio je prethodne dve utakmice. Tačnije, presedeo ih je na klupi. Hoće li moći večeras da pomogne? Saznaćemo brzo.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC