• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španija najmanje ubedljiva protiv Srbije!

Autor mondo.rs

Ali, opet ubedljiva 89:73. Častan poraz i otpor Srba, koji će sa četvrte pozicije u Grupi A u osminu finala, na Grke!

 Španija najmanje ubedljiva protiv Srbije! Izvor: MN PRESS

Španija kao furija, crvena furija!

Moćno, raspucano, dominantno i veoma raspoloženo deluje tim Huana Orenge na Svetskom prvenstvu u Španiji. Takav je bio i u četvrtak kasno uveče protiv Srbije u poslednjem petom kolu Grupe A - 89:73 (34:20, 20:15, 17:21, 18:17).

Bez obzira što utakmica nije imala rezultatski značaj, jer se i pre meča znalo da će domaćin sa prve pozicije u madridske eliminacije, a "orlovi" sa četvrte, Španija je motivisano i snažno ušla u duel protiv izabranika Aleksandra Đorđevića.

Ni Srbija nije dočekala golijata spuštenog garda, iako 54 primljena poena u prvom poluvremenu upućuju na suprotno. Onoliko koliko su mogli, Miloš Teodosić i društvo oduprelo se kvalitetnijem rivalu. Kao nagrada za trud stigao je poraz od 16 poena, što je najneubedljiviji za "furiju" na Mundobasketu.

Španija zabeležila sve pobede, Francuska je dobila dozu "plus 22", Egipat "plus 37", Iran "plus 30" i Brazil "plus 19".

Igra Srbije protiv "crvene furije" u drugom poluvremenu, koje je naš tim rešio u svoje korist 38:35, kao i izdanje u trećoj i na početku četvrte četvrtine dan ranije protiv Brazila, trebalo bi da budu vodilja sa srpske košarkaše u eliminacionoj fazi. Ukoliko dostignu taj nivo ni zapaženiji rezultat na prvenstvu neće biti nemoguć.

Pored na ovom prvenstvu standardno dobrih Miloša Teodosića, Nemanje Bjelice i Miroslava Raduljice, pohvale zaslužuje fenomenalna odbrana Stefana Jovića na Serhiju Rodrigezu. Odlični bek madridskog Reala ostao je na samo dva poena za 15 minuta na parketu. Doprinos dobroj igri u drugom poluvremenu dali su i igrači sa klupe Vladimir Štimac i Marko Simonović.

Bjelica je duel sa Španijom završio sa "dabl-dabl" učinkom - 19 poena i 10 skokova (najviše na utakmici). Raduljica je bio drugi strelac "orlova" sa 13, a Teodosić treći sa 10 poena.

Prvi poenter bio je Pau Gasol sa 20 koševa.

Meč ni jednima ni drugima nije mnogo značio, čak je i atmosfera u dvorani bila daleko prijatnija za rivala Španije nego na prethodnim utakmicama, ali je uprkos tome na parketu od samog početka bila velika nervoza. Zabeležena su tri incidenta i oni su uglavnom rezultirali tehničkim greškama. Tome je doprinela i sudijska trojka predvođena Entonijem Džordanom iz SAD, koja je sporne odluke donosila kao po pravilu na štetu Srbije.

U poslednjem minutu isključen je Saša Đorđević, jer su obe klupe dobile tehničke, a naš selektor je javno opomenut koji minut ranije kada se pobunio pošto su arbitri preinačili odluku i loptu umesto "orlovima" dodelili Srbiji.

U prvom poluvremenu sukobili su se Rudi Fernandez i Nikola Kalinić, a pred kraj meča verbalni duel imali su Riki Rubio i Bogdan Bogdanović.

Španija će u osmini finala na Senegal. Utakmice drugog kruga igraju se u nedelju, u Madridu i Barseloni. Srbija već u petak putuje u kraljevski grad i poželimo da se tamo zadrži duže…

Izvor: MN PRESS



UŽIVO!


Španiju ne možemo da zaobiđemo na velikim takmičenjima. Na poslednjih pet, na kojima su "orlovi" učestvovali", redovno smo igrali sa "crvenom furijom". Na Svetskom prvenstvu pre četiri godine, tada aktuelnim svetskim prvacima smo zagorčali život u četvrtfinalu trojkom Miloša Teodosića u poslednjim trenucima meča (92:8
9).

Dobili smo ih i 2009. na šampionatu Starog kontinenta u Poljskoj (66:57), ali nam se Španija revanširala u finalu pobedivši ubedljivo 85:63.  Poslednja dva meča nisu bila interesantna. "Furija" nas je dva puta razbila, u Litvaniji 84:59 i u Sloveniji 90:60.

Duel u Granadi nema nikakav rezultatski značaj. Srbija je četvrta, a Španija prva u Grupi A, bez obzira na ishod. Ali, dostojan otpor braći Gasol i društvu mogao bi i te kako da vrati poljuljano samopouzdanje kod pulena Aleksandra Đorđevića.

Ostanite uz MONDO i pratite dešavanja sa poslednje utakmice u Grupi A (22 sata), ali i sa meča Grčka - Argentina (22 sata). Pobenik tog duela igraće sa Srbijom u osmini finala.

TOK UTAKMICE

IV ČETVRTINA

40' Španija je pobedila 89:73!

- Tehnička za obe klupe, Đorđeviću je to druga, mora da napusti klupu manje od minut pre kraja.

- Mnogo nervoze na parketu...

- Grčka je pobedila 79:71, sa njima ćemo u osmini finala. Dakle, Srbija - Grčka! 

- Neverovatno šta se dešava, Španci su za klasu bolji, ali sudije svaku odluku donose u korist "furije", pa čak uspevaju i da neke preinače kada se domaćin pobuni. Saša Đorđević je dobio tehničku, jer se spravom žalio posle nove greške arbitara. Španija vodi 87:67!

37' - Pau Gasol je na terenu i poentira 84:67. Španci opet pojačali...

- Grčka - Argentina 77:71. Bliži se poslednji minut.

36' - Prišli smo na "minus 10", ali je Španija vezala četiri poena.

- Grčka - Argentina 76:68.

34' - Simonović je pogodio trojku za 74:61! Bjelica prolazi Rejesa, polaže i dobija dodatno bacanje. Lepo, baš lepo. 74:64!

- Argentina je prišla na 63:66, bilo je "plus 17"!

32' - Srbija je prišla na "minus 13" posle koša Štimca, ali je Kalderon u sledećem napadu pogodio trojku. Podsetimo, Brazil je doživeo poraz od Španije sa najmanjom razlikom, 82:63.

III ČETVRTINA

- Treći period pripao je Srbiji 21:17 (71:56).

30' - Srbija je uspela da smanji prednost domaćina prvenstva 71:54. Odlična finta i polaganje Teodosića. Šteta što u napadu pre Simonović nije pogodio otvoren šut za tri poena. Aplauzi za "orlove" u Granadi. Grčka ima "plus 14".

27' - Bogdan Bogdanović pogađa novu trojku 67:48.

- Grci vode 56:43, sve su nam bliži!

25' - Španci uvećavaju prednost i nastavljaju tamo gde su stali do odlaska na odmor. Rezultat je 62:39.

II ČETVRTINA

- Grčka na poluvremenu vodi 44:33.

- 54:35! Kraj poluvremana... 

- Rudi Fernandez uvek raspoložen za provokaciju.

19' - 9:0 prekida Marković, ali ne pogađa dodatno bacanje. Španci su imali maksimalnih "posle 17", imaju ih i sada 52:35.

18' - Kada je Raduljica pogodio dva bacanja bilo je 41:33, a sada je 48:33. Neverovatni naleti Španije. Protiv njih se ne može...

17' - I mi znamo atraktivno... Šteta što je Raduljica fauliran za "alej-up".  Oba bacanja koristi naš centar.

16' - Teo, pa Bogdan za tri. Naša serija 6:0, na "minus deset" smo. Orenga traži tajmaut. Jović sjajno čuva Rodrigeza!

14' - Mi promašujemo zicere (Raduljica), a Španci sve to odmah kažnjavaju. Nova trojka, sada Ljulja. 41:25.

12' - Atraktivno zakucava Pau Gasol, ali i Bjelica. Lepo! 36:25...

11' - Bogdanović pogađa prvu trojku. Dobro otvaramo četvrtinu.

- Krstić promašuje nemoguće, čist zicer.

I ČETVRTINA

10' - Koš uz dosta sreće za Gasola za kraj prve četvrtine 34(!!!):14.

- Grčka vodi 28:16, za sada u osmini finala idemo na Helene.

9' - Srbija nastavlja da promašuje zicere, po dva u dva napada i sada je 30:16 za "furiju". Za osam minuta igre dobili smo 30 poena!

- Serija 7:0, pa 13:0 za domaćina...

8' - ""Plus devet" za Španiju 24:16. Prvo je Navaro ubacio bacanja, pa Pau Gasol. 

8' - Već imamo tri faula u napadu. Poslednji je napravi Raduljica. Španija hvata zalet vodi 21:16. Dobili smo i tehničku grešku zbog prigovora Teodosića. 

7' - Za dva minuta 7:0 Španaca. Seriju prekida Teo, trojkom za 16:17.

5' - Sviđa nam se kako igra Srbija za sada. Birčević je pogodio i trojku, pa majstorija Teodosića za 13:10. Bilo je i koškanja između Kalinića i Rudija Fernandeza, Pau Gasol i Raduljica su smirili strasti.

4' - Srbija je vodila 6:5 poenima Birčevića, ali je Mark Gasol pogodio trojku. Raduljica poravnava.

- Kalinić i Birčević u startnoj petorci.

- Dvorana nije puna i atmosfera je manje naelektrisana nego što je bila prethodnih dana, a pogotovo juče. Aplauz srpskoj himni.



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC