• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati "za dlaku" šokirali Francuze!

Autor mondo.rs

Hrvatska je ostala bez četvrtfinala peti uzastopni put na SP, ali skoro da nije bila bliža da sruši prokletstvo.

Bojan Bogdanović požurio je da izraste u heroja 24 sekunde pre kraja, kada je Hrvatska pravo niotkud stigla do napada za izjednačenje ili vođstvo.

Pri rezultatu 66:64 za Francusku, Bogdanović se digao na ranu trojku, preko ruke, sa osam i po metara i - promašio.

Francuzi su pokupili loptu, američki "Hrvat" Oliver Lafajet morao je da pravi faul nad Tomasom Ortelom, koji je na drugoj strani, 16 sekundi pre kraja, sa dva ubačena slobodna bacanja rešio svaku dilemu:

U drugom meču osmine finala na Svetskom prvenstvu u Španiji: Francuska - Hrvatska 69:64 (7:15, 16:7, 23:12, 23:30).

Lider u timu evropskih prvaka bio je Nikola Batum sa 14 poena, ali 0/6 za tri, dok je Evan Furnije sakupio 13 poena, uz četiri skoka i svega 1/5 za tri. Mikel Želabal stao je na 11 poena, šest skokova i 3/3 za tri.

Bogdanović je susret završio sa 27 peona, 8/12 za dva i 3/7 za tri, šest skokova, asistencijom i četiri faula načinjenm nad njim. Pratio ga je Ante Tomić sa 17 poena i šest skokova, uz 7/10 iz igre, al isu zakazali svi ostali. Krunoslav Simon dao je šest poena, uz 1/9 iz igre, Oliver Lafajet šutirao je 1/8, Dario Šarić samo 2/6 za mršava četiri poena, uz sedam skokova.

Bila je to čudna utakmica, u kojoj je prvo poluvreme završeno rezultatom 23:22 za Francusku, s tim da je svaki tim ubacio po sedam u prve dve četvrtine. Potom su "petlovi" u trećoj deonici napravili seriju od 16:3 i stigli do vođstva od 46:30, na minut i 23 sekunde do kraja, a onda...

Tek tada, Hrvatska je zaigrala košarku i za preostalih 11 minuta i 23 sekunde ubacila isto koliko i za prethodnih 28 minuta i 37 sekundi!

Trojkom Bogdanovića, posle izgubljene lopte Francuza, na 52 sekunde pre kraja, stiglo se do alarmantnih 66:64, posle tajm-auta Entoan Dijo promašio je trojku, ali je Bogdanović ipak susret završio kao tragičar.

Hrvatska je na svom prvom učešću na svetskim prvenstvima, u Kanadi 1994. godine, kada je Jugoslavija bila pod sankcijama, stigla do bronze. Naredne godine, na Evropskom prvenstvu u Atini, Hrvati su takođe kao bronzani odlučili da siđu sa pobedničkog postolja kako ne bi slušali himnu prvaka Evrope, Jugoslovena.

Od tog dana, nikada nisu prošli osminu finala Mundobasketa. Pre četiri godine u Turskoj poslao ih je kući naš junak, Aleksandar Rašić, a ovog puta uradili su to Francuzi, koji će se u četvrtfinalu boriti sa boljim iz susreta Španija - Senegal.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC