• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Orlovi" najbolji kad je najvažnije!

Autor mondo.rs

Reprezentacija Srbije fenomenalnom igrom pobedila Grčku 90:72 i plasirala se među osam najboljih na svetu! Naredni rival - Argentina ili Brazil!

Lopta ne laže! Reprezentacija Srbije i zvanično je jedna od osam najboljih na Svetskom prvenstvu u Španiji!

Odigravši perfektno i timski i individualno kada je bilo najvažnije, u osmini finala, izabranici Aleksandra Đorđevića plasirali su se u četvrtfinale Mundobasketa!

Naneli su Grcima PRVI poraz na turniru i zakazali za sredu duel protiv Argentine ili Brazila!

SRBIJA - GRČKA 90:72 (23:20, 23:22, 18:13, 26:17)

Najviše poena postigao je Bogdan Bogdanović (21), najviše asistencija podelio je Miloš Teodosić (5), najatraktivnije i najopasnije po protivnika zakucavao je Nikola Kalinić (12)...

Nemanja Bjelica ubacio je osam poena uz čak deset skokova, kapiten Nenad Krstić (10) odigrao je najbolju partiju na turniru, Miroslav Raduljica (16, 6 sk) maesteralno se nosio pod oba koša sa snažnim rivalima,  Stefan Jović (2) i Stefan Marković (3) odradili su lavovski deo posla u odbrani, Marko Simonović (5) zadao je trojkom završni udarac rivalu...

Svi igrači kojima je Saša Đorđević pružio priliku apsolutno su opravdali očekivanja i selektora i srpske nacije, davno razmažene uspesima svoje košarkaške reprezentacije. Subotnje veče u Madridu podsetilo je na zlatne dane srpske košarke i potvrdilo da je ona na pravom putu i ipak u sigurnim rukama!

Trijumf nad Grčkom, perfektnom igrom od Kalinićevog "pokušaja ubistva" Janisa Burusisa do trojke Marka Simonovića za konačnih 90:72, potpuno je razjašnjeno i koliki je kvalitet imala Grupa A, u kojoj je srpska reprezentacija zauzela četvrto mesto, pobedama nad Egiptom i Iranom i porazima od Francuske, Brazila i Španije.

Iako je u španskim listovima eventualni trijumf Srbije nazivan velikom senzacijom, ona se i dogodila, mada se nije stekao utisak da ne bi mogli da ponove ovakvu igru i u četvrtfinalu.

Čvrstom igrom pod svojim obručem i inspirisanim nastupom na polovini protivnika, "orlovi" su se samouvereno izborili sa Grcima. Kao da su se od početka turnira zagrevali sa ovo veče, u kojem su povećavali prednost od pet poena (prvo poluvreme) do čak 20 (80:60, 83:63)...

I u momentima naleta Grka, srpski momci delovali su odlučni i koncentrisaniji nego na bilo kojoj dosadašnjoj utakmici. Među Helenima, najviše poena postigao je Nik Kalates (14), Nikos Zisis i Jorgos Printezis pratili su ga sa po 12, a najviše skokova sakupio je Kostas Kajmakoglu (6).

Dakle, reprezentacija Srbije ostaje u Madridu. Uživaćemo u danima slavlja bar do srede i novog, velikog, četvrtfinalnog izazova.



PROČITAJTE TEKSTUALNI PRENOS UTAKMICE:

KRAJ! SRBIJA JE U ČETVRTFINALU!

Utakmica je odlučena, a tačku na senzacionalnu pobedu "orlova" stavio je Stefan Marković!

Bogdan je ubacio trojku, a Burusis skočio na Bjelicu, željan tuče posle faula srpskog igrača.

Neka bude 20! Bogdanović se pobrinuo za to, 80:60!

Grci ne vide način da postignu koš. Sa druge strane, prednost samo raste i raste... Raduljica je na asistenciju Teodosića povećao na 78:60! Do kraja četiri minuta!

Nemanja Bjelica ubacuje oba slobodna bacanja i šest minuta pre kraja vodimo 76:60!

Evo je i maksimalna prednost "orlova"! Vodi Srbija 74:60! Bogdanović bacanje, pa Raduljica o tablu.

BOOOGDAAAANNNN!!!! Trojka!!! Vodi Srbija 71:60!!!!! Osam minuta do kraja!

Simonović počinje završni kvartal polaganjem, za novih "plus 11" (66:55). Potom primaju trojku, ali Teo takođe ubacuje loptu u koš o tablu, za 68:58.

ČETVRTA ČETVRTINA

Šteta, ishitreni šut Teodosića za tri i promašeno zakucavanje Krstića mogli su da učine prednost "orlova" dvocifrenom pred poslednju četvrtinu. Ipak, nema šta da se bilo kome zameri od Srba. Vreme je za poslednju fazu borbe!

Faul u napadu Grka, pa dva poena Krstića sa slobodnih bacanja! Vodi Srbija 64:53!

Srbija vodi devet poena prednosti! 62:53!!! Teodosić se borio sa loptom, izvukao Kalatesa na sedam metara i iznudio tri slobodna bacanja, tri sekunde pre kraja napada! Do kraja četvrtine minut i 40 sekundi!

Evo ga i "plus 7"! Bjelica je igrao "jedan na jedan" sa Kajmakogluom i poentirao za 59:52! Kacikaris je tražio tajm-aut. Jako bitan period utakmice!

Šteta, imali su Srbi dva napada da povedu i sa više od pet poena, ali je najpre Adetokunbo odigrao dobru odbranu na Bogdanoviću, koji je u sledećem pogrešno dodao loptu do Krstića... Međutim, igraju "orlovi" čvršće u odbrani! I dalje je "plus 5", 57:52!

Bogdanović napada Adetokunba i ponovo pogađa za "Plus 5" (55:50)

Počelo je kao što je proteklo i u prvom poluvremenu. Žestoko! Adetokunbo, pa Kalates ubacili su dve trojke, za 50:50, a Raduljica uz faul vratio srpskom timu tri poena prednosti, 53:50!

POLUVREME!

Međutim, na poluvreme odlazi Srbija sa vođstvom! I novim zakucavanjem Nikole Kalinića uz faul! 46:42! Kalinić je ubacio 12 poena i igra meč karijere!



Grci prvi put vode. Nikos Zisis iskoristio je skokove saigrača u napadu i svojom drugom trojkom doveo Helene u vođstvo, 42:41. Minut do poluvremena.

Grci su brzo izjednačili na 35:35, pa na 37:37, a onda je i Teo pogodio za tri! Lopta se nećkala, ali je i ušla... Nažalost, ne može Srbija da "veže" i nekoliko dobrih odbrana...

Ponovo je "plus pet" za Srbiju! Bogdanović ubacuje svoju drugu trojku, za 35:30!! Sredina druge četvrtine.

Žestok tempo. Jović je iznudio faul u napadu, pa tražio izmenu... Sa druge strane Teodosić pogađa iz daljine, za 32:28! "Orlovi" za sada šutiraju iz igre 13/21.

Adetokunbo zakucava za 28:28, ali Krstić košem iz daljine vraća prednost "orlovima", 30:28. Još sedam minuta do poluvremena.

Iako je utisak da je prednost "orlova" mogla da bude i veća, s obzirom na to koliko su bili bolji na startu, srpski momci ne posustaju. Bogdanović je sa OSAM metara ubacio trojku, za 28:24, u 13 minutu.

DRUGA ČETVRTINA

Na kraju prve četvrtine, "orlovi" vode 23:20! Za Grke su u finišu na teren istrčali i Kajmakoglu i Adetokunbo. Sve "miriše" na rovovsku borbu.

Kalinić je umalo teže povredio Burusisa pri zakucavanju i usput ubacio osam poena za uvodnih 10 minuta. Toliko je postigao i Printezis, dok je Bjelica sakupio već pet skokova.

Ulaze Krstić i Bogdanović. Košem Bjelice poveli smo 17:15, ali je Printezis svojim šestim poenom izjednačio na 17:17. U igri je i Jović, umesto Stefana Markovića.

Posle šest minuta, vodi Srbija 15:10. Igraju "orlovi" čvrsto u odbrani, primili su dve trojke (Burusis i Zisis), a u napadu se za sada uzdaju u Nikolu Kalinića, koji je postigao osam poena.

Burusis odgovara trojkom, Teo uzvraća trojkom, 8.5!

Nikola Kaliniiiiiiiććććć! Vodi Srbija 5:2, a krilni košarkaš zakucao je uz faul preko Burusisa! Samo snažno "orlovi"!

PRVA ČETVRTINA!

Startna petorka Srbije biće Teodosić, Marković, Kalinić, Bjelica, Raduljica. Starteri Grčke biće Kalates, Zisis, Papanikolau, Printezis, Burusis.



Izvor: MONDO/ I. Bogunović



Selektor Grčke Focis Kacikaris odmarao je kraj hotelskog bazena i sa cigaretom u ruci nalazio mir pred polazak u "Palasio de los Deportes".

Nedugo potom, između 16.00 i 16.30 časova, zajedno sa igračima krenuo je u madridsku dvoranu "Palasio de los Deportes". Na putu ka autobusu, Burusis, Adetokunbo, Papanikolau i Kalates zastajali su i slikali se sa navijačima. Delovali su mirno, samouvereno.

Istovremeno, reprezentativci Srbije takođe su napustili hotel "Melia Castilla" i bez zastajkivanja došli do autobusima. Samo je selektor Aleksandar Đorđević zastao i ispunio želju jednom dečaku, zajedničkom fotografijom.

Sasvim je jasno da su misli i jednih i drugih usmerene isključivo na međusobnu utakmicu koja će početi u 18.00 časova i koja će odrediti ko će u četvrtfinale Svetskog prvenstva!

Dočekajte utakmicu na MONDU i pratite je u live tekstualnom prenosu!

Izvor: MONDO/ I. Bogunović

Za sada, plasman među osam najboljih obezbedili su SAD, Francuska, Slovenija i Španija. Srpski momci trenirali su tri puta (lakše) od dolaska iz Granade i usput ocenili da imaju i snagu i mir za utakmicu protiv Helena.

Biće im potrebno i jedno i drugo. Grčka se plasirala u drugu fazu ostvarivši svih pet pobeda (nad Senegalom, Filipinima, Portorikom, Hrvatskom i Argentinom).

Pogledajte fotografije i video snimak hale u kojoj će meč biti odigran.

U subotu smo vas pitali i ko će zablistati protiv Grka i odgovorili ste da najviše očekujete od Miloša Teodosića, Stefana Markovića i Bogdana Bogdanovića.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC