• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Raduljica: Bože sačuvaj...

Autor mondo.rs

Centar "orlova" ostao zapanjen nad podatkom da Grke u zvaničnoj utakmici nismo pobedili još od 1998.

 Raduljica: Bože sačuvaj... Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Rivalstvo sa reprezentacijom Grčke započeto je krajem 80-ih, u vreme SFR Jugoslavije, kada su Grci kao domaćini slavili pobedu u polufinalu Evropskog prvenstva 1987. i kasnije preko SSSR stigli do titule, što je u to vreme bilo veliko iznenađenje.

Dve godine kasnije u Zagrebu, usledio je revanš, mada je adekvatnije reći "masakr" u režiji pokojnog Dražena Petrovića, Divca, Paspalja, Kukoča i ekipe (35 razlike u grupi, pa 21 u finalu).

Ali, to je ipak bila velika Jugoslavija.

Prve ozbiljnije smetnje na, navodno, bratskoj relaciji Srbi - Grci javile su se 1995. u Atini, kada smo ih na putu do trona savladali u grupi (84:80), pa u polufinalu (60:52), na šta je njihova publika reagovala gromoglasnim navijanjem za Litvaniju u finalnom meču.

Grci su ostali mušterije na OI u Atlanti 1996. (71:63), u polufinalu EP 1997. (88:80), pa i godinu dana kasnije, kada je Atina bila domaćin Svetskog prvenstva.

Bodiroga, Rebrača i ostali asovi SR Jugoslavije ponovo su bili bolji u dve utakmice - u drugoj grupnoj fazi 70:56, pa u polufinalu 78:73, nakon produžetka. I, malo ko je uoči nedeljne utakmice osmine finala Mundobasketa znao da nam je to bila poslednja pobeda nad Helenima u zvaničnim utakmicama!

"Ma jeste... Kako ih nismo pobedili?", u svom stilu je reagovao Miroslav Raduljica na pitanje novinara kako se oseća posle prekida loše tradicije.

Kada mu je predočeno da smo na pobedu čekali čak 16 godina, zbunjeno je odgovorio:

"Bože sačuvaj. Stvarno nisam znao".

Doduše, nismo previše često ni igrali u tom periodu, ali smo u tri utakmice - sve na EP - doživeli tri poraza, od kojih su dva prilično bolela.

Onaj u Švedskoj 2003. bio je nebitan, u meču za peto mesto (64:72), ali se pamti utakmica u Granadi 2007, kada smo u produžetku izgubili 67:68 i kasnije se oprostili od takmičenja već u prvoj fazi.

Bio je to žestok okršaj, koji je najviše ostao u sećanju po nekontrolisanom izlivu emocija Darka Miličića pred novinarskim kamerama i mikrofonima, kada se žalio na "krađu" i pretio arbitrima.

Izvor: MN PRESS U Litvaniji 2011. sastali smo se u borbi za plasman od petog do osmog mesta, ali je to ustvari bila najvažnija utakmica na prvenstvu, pošto su ulog bile dodatne kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu.

Nespremni posle poraza od Rusije u četvrtfinalu, prethodne večeri, "orlovi" su izgubili prvu četvrtinu čak sa 34:8 i do kraja ublažili poraz na 87:77.

To je bio neslavan kraj jedne obećavajuće ere i početak trogodišnjeg tavorenja, koje je okončano trijumfom nad Grcima 90:72 i plasmanom među osam najboljih na svetu!

"Presrećan sam načinom na koji smo odigrali utakmicu, kako smo se držali svi zajedno, borili se i na kraju dobili. Pojačali smo odbranu u drugom poluvremenu i tako ih slomili", dodao je Raduljica.

"Ovo nam je verovatno najbolja utakmica koju smo odigrali od početka priprema i daje nam nadu da možemo i bolje".

Protiv Brazila, za polufinale, igramo u sredu od 18 časova.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC