• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija prvak ostatka sveta!

Autor mondo.rs

Dokazano je da se protiv njih ne može. Ipak, razloga za zadovoljstvo imamo napretek!

Košarkaška reprezentacija naše zemlje nastupila je u svom rekordnom - devetom finalu Svetskog prvenstva i osvajanjem srebra zaokružila fenomenalne dve nedelje. Dve nedelje za pamćenje!

"Orlovi" Aleksandra Đorđevića osvojili su najsjaniju medalju naše košarke od zlata u Indijanapolisu! Zaljubili su naciju u sebe i razbudili strast Srba za košarku! Zlato i peta titula šampiona sveta otići će u Ameriku.

SRBIJA - SAD 92:129 (21:35, 20:32, 26:38, 25:24)

Ekipa sastavljena od šestorice igrača domaćih klubova, kojoj su tek malobrojni predviđali visok plasman (a, kamoli medalju ili nastup u finalu) zasenila je ceo svet ovog septembra i vođena maestralnim Aleksandrom Đorđevićem napravila senzacionalni uspeh.

Zato će u ponedeljak u 20.00 časova imati doček za pamćenje (Balkon ili Kombank arena). Zato će u izveštaju sa finala reč "poraz" biti pomenuta samo u ovoj rečenici.

Meč rešen razlikom od 37 poena, samim rezultatom razjašnjava da nije bilo neizvesnosti. To je bio praznik košarke za srpski sport, u kojoj su "orlovi" imali priliku da uživaju i da budu na mestu na kojem bi svaka reprezentacija htela da bude. Odmah do Amera!

"Orlovi" su počeli meč snažno, poveli 15:7 i pokazali zube NBA zvezdama. Tako su ih i verovatno i ražestili, pa su Ameri do poluvremena šutirali trojke 11/15 i već na poluvremenu osigurali pobedu 67:41.

SAD: Kari 10, Tompson 12, Rouz (6 as), Farid 12 (7 sk), Gej 11, Derozan 10, Irving 26 (6/6 za tri), Plamli 1, Kazins 11 (9 sk), Harden 23, Dramond 6.

SRBIJA: Teodosić 10 (7 as), Simonović, Jović 6, Bogdanović 15, Bjelica 18 (4 as, 3 sk), Marković 3 (6 sk), Kalinić 18, Birčević, Krstić 4, Raduljica 9, Katić 2, Štimac 7.

Selektor Đorđević tražio je u nastavku od svojih igrača da pokažu zube, da ne klonu. Odgovorili su mu sa nekoliko čvrstih faulova i fenomenalnih atrakcija, u kojima se istakao raspoloženi Stefan Jović (6, 3 as).

Snažni plejmejker zaokružio je sjajan utisak sa Mundobasketa, kao i najbolji strelci "orlova" Nikola Kalinić i Nemanja Bjelica (po 18 poena), kao i najbolji asistent Miloš Teodosić (10 poena, 7 asistencija) kao i svaki igrač koji je prethodne dve nedelje nosio dres sa srpskim grbom.

Nisu naši igrači imali svoje šutersko veče (5/25 za tri), ali su uspeli da koliko-toliko neutrališu predvidivu prednost Amerikanaca u broju skokova (44:32) i izgubljenih lopti (8:10).

Selektor Đorđević izvodio je u završnici nosioce igre sa terena, jednog po jednog, i tako im obezbedio aplauze i ovacije cele dvorane. Čim bi prišli klupi ljubio bi ih i slao da se pozdrave sa celim stručnim štabom, koji je takođe na Svetskom prvenstvu fenomenalno radio svoj posao.

Srbima srebro, a Amerikancima svaka čast! Osvojili su zlato potvrdivši ulogu velikog favorita, na čelu sa kapitenom Džejmsom Hardenom (23 p, 3/5 za tri) i plejmejkerom Kajrijem Irvingom (26 p, 6/6 za tri).

Šutirali su u finalu za dva poena sa 63 odsto preciznosti (30/48), a za tri sa 50 (15/30). Tokom celog turnira bili su dominantni, pobeđivali su protivnike sa više od 30 poena razlike i potvrdili da se tamošnja košarka ne može meriti sa onom koja se igra u ostatku sveta.

Zato bi i svi učesnici Mundobasketa večeras voleli da su bili u koži naših košarkaša, da bi mogli da kažu da su prvi do prvih.

"ORLOVI", HVALA I JEDVA ČEKAMO SLEDEĆE LETO!

Dres reprezentacije Srbije na Svetskom prvenstvu u Španiji nosili su Marko Simonović, Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Stefan Marković, Nikola Kalinić, Stefan Birčević, Nenad Krstić, Miroslav Raduljica, Raško Katić i Vladimir Štimac. Selektor je bio Aleksandar Đorđević.

PROČITAJTE TOK MEČA:

KRAJ: SRBIJA JE OSVOJILA SREBRO!

38' Pa, Jović igra za NBA ugovor! fenomenalno asistira Štimcu za zakucavanje!

36' NBAAA NA SRPSKI NAČIN! Teo i Kalina za zakucavanje i nova dva poena "orlova"!

36' Bjelica pravi peti faul i odlazi na klupu. Dobija veliki aplauz hale i poljubac selektora Đorđevića.

35' Jović pravi šou na parketu. Igra odbranu, asistira, opustio se i koristi svoju šansu. Bravo Nišlijo! 

33' Jović blokira Farida i ljuti ga, posle čega Amerikanac neće da mu pruži ruku. Cela hala mu zviždi.

32' Pitanje pobednika odavno je rešeno, pa se sada ispucavaju. Vode 109:69. Đorđević stoji kraj parketa i bodri svoje igrače.

ČETVRTA ČETVRTINA


30' Kalinić diže srpske navijače na noge zakucavanjem za 67:104. Zakucao je posle ukradene lopte.

38' "Stotka" Amerikanaca već u 29. minutu. Vode 102:65.

38' Derozan pogađa posle kontre, za do sda maksimalnih 98:63. Jović smanjuje razliku za dva poena.

37' Bogdanović koristi priliku da se još jednom pokaže na velikoj sceni. Šutira sa distance, prolazi pod koš... SAD vodi 93:63.

35' Posle četiri promašaja, Amerikanci opet pogađaju za tri (Irving). Prethodno je Bogdanović pogodio trojku. A onda je Irving ubacio još jednu, za 91:59.

33' Bjelica pogađa trojku. SAD vodi 48:77. U igri je prvi put Raško Katić. Kazins poveđava razliku na 81:50.

22' Nesportska greška zbog faula na Kazinsu, koji u padu grubo udara Bjelicu. Prišao mu je Teodosić i uputio jednu od najpopularnijih srpskih psovki.

21' Bjelica zakucava! "Orlovi" pokazuju zube! Potom i Kalinić pogađa uz faul!

TREĆA ČETVRTINA


Fenomenalna slika viđena je pred početak drugog poluvremena! Selektor je okupio ekipu kod klupe i održao motivacioni govor.

Za prvih 20 minuta, Kajri Irving ubacio je 18 poena, Džejms Harden 17. Kakvo veče imaju igrači SAD dokazuje i to da šutiraju iz igre 24/41. U našem timu najviše poena postigao je Nemanja Bjelica - devet.

Skok Saše Đorđevića pri košu Nikole Kalinića u poslednjem sekundu poluvremena bio je jasan signal "orlovima" da ostanu psihički u utakmici i da ne dozvole da ih razlika demorališe.

POLUVREME

20' Kalinić pogađa u poslednjoj sekundi trojku, sa jedne noge, sa osam metara! SAD vodi 67:41. Selektor je burno pozdravio taj koš.

20' Tiho je u dvorani. Nestvarna ofanziva SAD smanjila je tamičarski utisak. Ne posustaju. Hala peva selektoru Španije Orengi i traži da podnese ostavku zbog neulaska "Furije" u finale.

18' Bjelica pokazuje zube Amerima, kao i igrači koji su ušli sa klupe i utisak je da tako dodatno rasrđuju protivnika, koji ne prestaje da pogađa šuteve za tri. Selekcija SAD šutira za tri 11/15!

* Nestvarno zvuči da je grupa srpskih "navijača" u hali nezadovoljna borbenošću ekipe, pa je zapevala  "Srce na teren". Iako ne zaslužuju ni da budu pomenuti, a ni da se nazovu navijačima, čitate o tim njima jer su iznervirali selektora Đorđevića, koji im je vikao: "Ćuti, bre!" Zašto su uopšte i došli u halu?!?

17' Posle tajm-auta, Bjelica pogađa trojku, a Štimac krade loptu. Selektor Đorđević ga bodri.

17' Ameri ne staju. Vode 56:30. Harden je ubacio trojku preko Miroslava Raduljice.

16' SAD je povećala prednost na više od 20 poena razlike. Naši igrači se bore i očigledno je da se u svakom napadu trude da budu ravnopravni sa protivnikom. Stefan Marković pogađa trojku za 30:50. Prethodno je bilo "plus 21".

13' Farid zakucava uz faul, za "plus 19" - 45:26. Selektor Đorđević traži od igrača da ne dozvoljavaju lake koševe. Amerikanci su uve brojniji na skoku.

11' Teo odgovara prvom trojkom našeg tima posle četiri promašaja. Sada je 38:24 za SAD.

10' Gde su stali - tu i nastavljajku. Klej Tompson ubacio je za tri, posle trka i "izlaženja" iz bloka. 6/6.

DRUGA ČETVRTINA


10' Kako protiv šuta Amerikanaca? Pogađaju bukvalno svaki pokušaj sa distance. Kajri Irving ubacio je 15 poena, uz jedan promašaj iz igre iz sedam pokušaja. Za tri pogađa 3/3.

* SAD šutira za tri 5/5! Za dva 7/13!

8' Evo ih i poeni Krstića. Dva puta je promašio zicer, sada je zakucao i zatresao celu konstrukciju. Međutim, Ameri nastavljaju da "sipaju". Irving, pa Tompson pogađaju trojke i SAd vodi 30:19.

7' Niz Amera prekida Bjelica, pogocima sa linije penala.

6' Serija Amerikanaca 15:0. Irving pogađa daleku dvojku, pa trojku. SAD vodi 22:15. Šteta, jer je naš kapiten Krsić promašio dva šuta ispod koša. Jednom je bio praktično sam. Tajm-aut Saše Đorđevića. Idemo dalje... Ameri su dva puta šutirali za tri i oba puta pogodili.

6' Harden zaustavlja seriju našeg tima košem uz faul, pa trojkom. Potom Kazins zaustavlja blokadom Raduljicu i koristi dva penala, za 15:15. Raduljica je izašao, Krstić je na terenu.

5' Seriju Srbije 8:0 zaustavio je Irving! Raduljica pogađa uz faul, za 15:7! "Plus 8"!

4' Teo povećava razliku! Sada vodimo 12:5! Stefan Marković "kida" Hardena u odbrani!

4' BJELICAAAAAA! Vodimo 10:5! Vezani poeni našeg krila. Pokazujemo zube Amerima. Sa tribina se ori "SRBIJA, SRBIJA!". Amerikanci su iskoristili bonus, sudije im ne daju da koriste ruke u odbrani.

3' Tvrd početak. Žestko na obe strane terena. Naš tim vodi 6:5.

Startna petorka Srbije biće Marković - Teodosić - Kalinić - Bjelica - Raduljica. Američka selekcija počeće utakmicu u sastavu Kari - Irving - Harden - Farid - Dejvis.

PRVA ČETVRTINA

Pratite utakmicu u tekstualnom prenosu na MONDU!

20.56 - Očekivano, himna SAD praćena je zvižducima. Igrači su razmenili zastavice, Stefan Jović dao je svoju Džejmsu Hardenu. Meč uskoro počinje.



20.54 - Himna Srbije je intonirana. Naši momci deluju spremni. Stefan Marković i Miloš Teodosić promenili su imidž - obrijali su brade.

20.48 - Ovako je večeras bilo isped Palate sportova u Madridu.



20.44 - Koliko su motivisani košarkaši SAD? To pokazuju i poruke koje su ostavljali na društvenim mrežama pre utakmice. "Pusti zver na njih!", poručio je Farid na "Twitteru".

20.36 - Da li ste videli grafit posvećen Saletu Đorđeviću i Milošu Teodosiću?

20.34 - Za razliku od prethodnih utakmica, naši igrači pristupiće utakmici rasterećeni. Navijači ih prate organizovano u svim gradovima u Srbiji.




20.31 - "Sale Đorđević je ekipi ugradio svoj igrački mentalitet u igrače i lepa je perspektiva pred njima. Ovo finale treba da im bude nagrada i to i oni znaju", izjavio je pre utakmice za RTS, tim menadžer naše reprezentacije Nebojša Ilić.

20.28 - Pod košem selekcije SAD dominantni su Kenet Farid (63 skoka, 7,9 u proseku) i Entoni Dejvis (55, 6,9 po meču). Naš kvartet centara Raduljica-Krstić-Štimac-Katić imaće izuzetno težak zadatak. Ali, ni Amerikancima neće biti lako.

20.24 - Od koga će našim momcima večeras pretiti najveća opasnost sa distance? Teško je reći, jer su Klej Tompson i Stef Kari do sada na turniru ubacili zbirno 39 trojki. Tompson (20/48), saigrač Nemanje Nedovića, razgovarao je u nedelju sa srpskim novinarima o radu uz našeg košarkaša, koji nije u Španiji zbog povrede.

20.22 - Vratimo se još jednom Amerikancima. Najbolji strelac na turniru im je Džejms Harden (13,1 poen), najbolji skakač Kenet Farid (7,9), a najbolji asistent Kajri Irving (3,5). Po utakmici "opale" 20 šuteva više od naše ekipe.

20.21 - Reporter MONDA iz Madrida Ivan Bogunović javlja da će naše momke sa tribina pratiti bar 2.000 navijača.

20.19 - Amerikanci su se domogli finala bez pravog izazova. Pobeđivali su rivale sa prosečnom razlikom većom od 32 poena i po utakmici su postizali 101, 5 poena. U osmini finala eliminisali su Meksiko, u četvrtfinalu Sloveniju, u polufinalu Litvaniju.

20.15 - Naša reprezentacija, najtrofejnija u istoriji Mundobasketa (pet titula), PRVI PUT u istoriji igraće u finalu Svetskog prvenstva protiv Amerikanaca.

Reprezentacije naše zemlje, koja je menjala veličine i nazive, a čiji su Srbija i KSS jedini pravni naslednici, takođe je rekorder i u broju nastupa u finalima svetskih prvenstava. Igrala ih je OSAM puta. Amerikanci imaju sedam finala, četiri zlata i tri srebra.

20.12 - Najbolji strelac naše reprezentacije je Miloš Teodosić, sa 14 postignutih poena po utakmici. Najbolji skakač je Nemanja Bjelica (7,4), a najbolji asistent takođe je maestralni Teodosić, sa 4,1 asistencijom po utakmici.

20.10 - Kako su se "orlovi" domogli finala? SENZACIONALNO! Posle pobeda u duelima sa Iranom i Egiptom i poraza od Francuske, Brazila i Španije, u osmini finala razbili su Grčku, u četvrtfinalu Brazil, a u polufinalu herojski eliminisali Francusku.

20.07 - Pre malo priče o utakmici, vredno je pomena i to da je u nedelju otkazan čarter let iz Beograda za Madrid. Španci nisu na vreme dali dozvolu za sletanje našeg aviona.

20.05 - Rep grupa THCF napravila je fenomenalnu himnu posvećenu srpskih košarkaškim herojima. U izjavi za MONDO jedan od momaka iz tog sastava - Borko Vujičić, otkrio je kako je pesma nastala. "Orlovi" su je otpevali i pred kamerom SOS kanala posle pobede nad Francuskom. Poslušajte.



20.02 - Doček naših medaljama okićenih košarkaša biće organizovan u ponedeljak uveče, na terasi Gradske skupštine u centru Beograda. Ako bude padala kiša - događaj će biti premešten u Kombank arenu. Počeće u 20.00 časova.

20.00 - Kako su naši igrači proveli veče pre finala? Na stadionu "Santjago Bernabeu", gde su uživo gledali utakmicu Real - Atletiko Madrid. Ovako su trenirali pred finale, a pročitajte u kom gradu je selektor Aleksandar Đorđević danas "dobio ulicu".

19.56 - Košarkaši oba tima već su na parketu i zagrevaju se. Zvaničnu pripremu za utakmicu označiće zvuk sirene u 20.30 časova.

Svanuo je dan koji (priznajmo) nismo ni sanjali ovog leta. Dan na čijem će kraju košarka reprezentacija Srbije zaigrati finale Svetskog prvenstva!

Posle 12 godina čekanja i četiri godine od krađe u Turskoj, naši momci nastupiće u utakmici za titulu najboljeg na planeti. Rival će im biti jedini tim sa kojim (za sada) mogu da se mere u Španiji - selekcija SAD, sastavljena od NBA superstarova.

VELIKI DAN SRPSKE KOŠARKE!

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vux

bravo za naslov i tekst!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC