• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lebron vs Džordan - Da li je NBA sezona preduga?

Autor mondo.rs

Najdominantniji igrač NBA lige misli da su igrači u SAD prečesto na terenu. Njegov stav dele i drugi. Em-Džej ne slaže se s tim.

Svaki NBA tim tokom sezone odigra bar 82 utakmice. Sa plej-ofom, taj broj se povećava bar za još 16 mečeva, a u teoretski najdužem slučaju - za još 28.

Neki od trenutno najboljih igrača na svetu podigli su glas protiv tih brojki. Lebron Džejms i Dirk Novicki dele stav grupe NBA košarkaša da bi sezona pod hitno morala biti skraćena. Naravno, glasni i važni su i oni koji ne misle tako.

Ideja o kraćoj sezoni nastala je u najavi eksperimentalne utakmice Boston - Nju Džersi, koja će biti odigrana 19. oktobra, sa 44 minuta efektivne igre. Ideja je da se skraćenjem četvrtina igrači sačuvaju svežijim.

Džejms je poručio da bi taj efekat mogao da se izazove i jednostavnijim rešenjem - manjim brojem utakmica. U razgovoru sa novinarima, on je objasnio da bi, u perfektnom svetu, voleo da NBA sezona izgleda kao ona iz 2011, koja je trajala kraće zbog lok-auta, kada su ekipe igrale po 66 utakmica pre doigravanja.

"Na kraju krajeva, želja nam je da sačuvamo ono najbolje - a, najbolje su košarkaši. Moramo da nastavimo da promovišemo igru i, ako se igrači često povređuju zbog prevelikog broja utakmica, onda ne možemo da radimo svoj posao na najvišem nivou. Već imamo povređenu dvojicu vrhunski košarkaša (Durent i Džordž). Ne kažem da su se povredili zbog utakmica, ali bilo šta što bismo uradili svakako bi pomoglo", objasno je "Kralj Džejms".

O velikim naporima kojima su NBA košarkaši izloženi tokom cele sezone govori se nedeljama. Kao jedan od najkonkretnijih primera je "slučaj" Demarkusa Kazinsa, koji je počeo sezonu krajem jula, pa osvojio FIBA Svetski kup, pa prošle nedelje otputovao sa Sakramentom u Kinu i igrao niz prijateljskih utakmica u Pekingu i Šangaju.

"Osećam se kao da imam 45 godina. Vremenom sam se navikao na to. Sve vreme treniram normalno, ali ne baš svaki put. Ponekad presedim trening. Nekada nisam sve vreme na parketu kada igramo 'pet na pet'. Biram kada mogu da se odmorim. Najvažnije mi je da sačuvam svoje telo posle treninga", objasnio je Kazins.

Centar Sakramenta nije eksplicitno rekao da je protiv sadašnjeg sistema, ali to jeste javno poručio Nemac Dirk Novicki, NBA šampion iz 2011. najkorisniji igrač lige 2007. godine.

"Mislim da nije neophodno da odigramo 82 utakmice da bismo odredili kojih osam timova su najbolji u svakoj konferenciji. To bi moglo da bude urađeno mnogo brže, ali uvek razumem da je u pitanju novac. Svaka neodigrana utakmica znači i manje novca za sve strane - za ligu, za vlasnike klubova, za igrače. Sve to shvatam i zato mislim da se situacija neće uskoro promeniti", skeptičan je nemački veteran.

Aktuelni kolektivni ugovor lige i NBA igrača ističe na kraju sezone 2020/21. Bar do tada, jasno je da su promene teško izvodljive, pre svega zbog krutog stava onih koji odlučuju. Jedan od njih je i Majkl Džordan, najbolji košarkaš u istoriji i vlasnik Šarlot Hornetsa.

Legendarni Em-Džej odgovorio je i Lebronu i Dirku.

"Volim ih obojicu, ali kao vlasnik kluba, koji je bio aktivan igrač, zaista volim utakmice. Bio bih na terenu i da nisam igrao po 82 utakmice, jer sam toliku ljubav prema igri osećao. Kao igrač, nikad nisam gledao na broj mečeva kao na problem. To se nije dovodilo u pitanje", rekao je Džordan američkoj TV mreži ESPN.

On je, ipak, ostavio prostor i za razgovor o tome.

"Naravno da ćemo pričati, ako je to ono što žele.  Sešćemo za sto i razmotriti sve, ali zaradićemo manje novca kao partneri. Da li su spremni da se odreknu novca da bi igrali manje? To je pitanje, zato što ne možete da zaradite istu svotu sa manje nastupa"

Dotakao se "Er Džordan" i najavljene utakmice sa četvrtinama od po 11 minuta.

"Nikad ne bih hteo kraće utakmice, osim ako momci imaju fizičke probleme", dodao je Džordan i podvukao:

"Da se razumemo, ne odbacujem činjenicu da svi prolazimo kroz napornu sezonu, ali ne bih hteo kraće utakmice ili 15-20 mečeva manje".

Nova NBA sezona počeće 28. oktobra.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC