• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalinić: Cilj je da i završimo kao Makabi

Pobedom nad Partizanom, košarkaši Crvene zvezde Telekom izjednačili su niz "Ponosa Izraela" od deset "jadranskih" pobeda. Olimpija je rekorder sa 12. "Hoćemo i da završimo sezonu kao oni", kaže Nikola Kalinić.

 Kalinić: Cilj je da i završimo kao Makabi Izvor: MN PRESS

Najboljim startom sezone u klupskoj istoriji, Zvezda piše i istoriju ABA lige. Pored četiri trijumfa u Evroligi, nanizala je i deset pobeda u regionalnom takmičenju, zaključno sa nedeljnim derbijem.

Pobedom nad Partizanom, crveno-beli su izjednačili niz Makabija od deset trijumfa, ostvarenih na startu sezone 2011/12. Rekord drži ljubljanska Olimpija, koja je u prvoj sezoni ABA lige nanizala 12 uzastopnih pobeda. Doduše, serija "Ponosa Izraela" ima veću težinu, jer u vreme dominacije Ljubljančana klubovi iz Srbije nisu igrali na Jadranu.

Košarkaši Zvezde znaju te cifre, kao što znaju i da su Makabi i Olimpija uspešno i priveli kraju navedene sezone - osvojili su titulu i šampionsko prstenje ABA lige.

"Fenomenalno smo otvorili sezonu. Samo da nam i kraj bude takav kao što je bio i Olimpiji i Makabiju tih sezona. To nam je najvažnije", rekao je Nikola Kalinić pred svlačionicom "Pionira", posle utakmice protiv Partizana.

Odmah je istakao i da u svlačionici ne razmišljaju previše o tome, jer nemaju vremena za to. Prošle nedelje su odigrali dva ABA derbija (Cedevita i Partizan), uz evroligaški duel protiv Neptunasa.

"Jednostavno, zaista ne stižemo da se obaziremo da li igramo protiv Valensije, Neptunasa ili Partizana. Igramo svaku utakmicu kako znamo, da odradimo maksimalno svoje stvari - odbrana, defanzivno zatvaranje skoka, pokušaj brzih i lakih poena, na kojima živimo i to je to", dodao je.

Neki od navedenih elemenata Zvezdine igre zakazali su u završnici derbija protiv Partizana. U trenutku svog maksimalnog vođstva (60:48), crveno-beli su stali i dopustili protivniku da se vrati u meč. Navijači su nemo gledali kako crno-beli, nošeni pesmom "Grobara", tope prednost do "minus sedam" (70:63), sve do odlučujućih poena Markusa Vilijamsa i Branka Lazića, kojim je sprečen preokret.

Pobeda je ostvarena, ali se pad nije dogodio prvi put ove sezone.

"Dešava nam se to već par puta. Ne mogu da kažem da je to naša osobina, ali definitivno ne bi smelo da nam se ponovi. Danas to Partizan nije iskoristio, pre svega zato što je verovatno razlika bila ogromna, ali ne smemo da dozvoljavamo protivnicima da se tako vraćaju i zbog psihološke strane, a i zbog razlike, jer bi trebalo da pobedimo najviše što možemo", smatra Kalinić.

Da li je vođstvo opustilo Zvezdu?

"Moguće da je u pitanju bilo opuštanje, kao i kod svakog mladog tima. Mislim da jeste uzrok opuštanje, ali sigurno je da postoje neke oscilacije. Pomalo jeste uzrok opuštanje, ali jednostavno u tim trenucima smo stali. Srećom, izvukli smo se, pokazali smo karakter u važnim trenucima i pobedili".

Izvor: MN PRESS Složio se sa ocenama da je Čarls Dženkins odlično odmenio Markusa Vilijamsa, koji nije odigrao na nivou svojih prethodnih partija. On baš u tome vidi snagu crveno-belih.

"Čarls je odigrao sjajnu partiju, zamenio je Markusa fenomenalno, koji je imao loš dan. To nam je i cilj, da se ceo tim mobiliše kada nekoga ne ide i da ga zameni".

Ni Kalinić nije propustio priliku da naglasi da je odbrana Zvezdin zaštitni znak ove sezone i da iz nje ceo tim crpi snagu i kada je teško.

"Utakmica je bila odbrambeno sjajna za sve nas, sem početka prve četvrtine i serije koju su napravili u poslednjoj. Treću četvrtinu smo odigrali fenomenalno i naravno da nam odbrana daje samopouzdanje. Iz toga pokušavamo da živimo košarkaški i da na tome gradimo igru. Moderna košarka se danas i zasniva na odbrani".

Svojim debijem u derbiju je zadovoljan. Pamtiće ga po pobedi, o kojoj, priznaje, neće moći dugo da razmišlja.

"Sjajan je osećaj, ali imamo samo koji sat za sabiranje utisaka, pa se vraćamo u ritam. Nije bilo lošem, nisam ni gledao statistiku. Pobedili smo i to je najvažnije za prvi derbi. Mogu bolje ja, može bolje ceo tim. Ima prostora za napredak", rekao je, pa konkretnije nastavio...

"Na primer, ne znam iz kog razloga lošim defanzivim zagrađivanjem koša dozvoljavamo protivniku ofanzivne skokove. Zaista ne znam zašto je to tako. Što bi rekli treneri, imamo 'size' i sve, na svakoj poziciji smo fizički dominantni... Jednostavno, moguće da je to opuštanje, jer smo mlada ekipa i činjenica je da smo zajedno samo dva-tri meseca. Ima prostora za napredak defanzivno, napadački da ne pričamo".

U priči o Makabijevom nizu, Kalinić je naglasio žestok ritam utakmica. Pomeranjem derbija za dan ranije, Zvezda je dobila 24 časa više za odmor i pripremu utakmice protiv Valensije (petak, 21.00). U petak, u Španiji, Zvezda će imati priliku da napravi još jedan korak ka plasmanu u Top 16 Evrolige.

"Pet dana je dosta vremena da se spremimo za tu utakmicu, da i taj put odradimo kako treba. Mislim da će biti dobra utakmica. Oni su se pojačali našim Nedovićem, tako da su zaista ekipa za poštovanje. Mi smo ih u Areni dobili relativno lako, ne mogu da kažem neočekivano. Mislim da će tamo biti mnogo drugačija utakmica", rekao je Kalinić i sažeo razgovor u dve rečenice:

"Želimo da pobeđujemo, to nam je najvažnije. Mnogo su nam važnije pobede od svega drugog".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC