• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šteta, Zvezda mogla do pobede u Pireju...

Autor mondo.rs

Beograđani vodili praktično celu utakmicu, ali Olimpijakos ipak slavio 64:59 i "overio" prvo mesto tabele Grupe D. Crveno-beli spektakl i u Dvorani mira i prijateljstva, pred 12.000 gledalaca.

  Šteta, Zvezda mogla do pobede u Pireju... Izvor: MN PRESS

Olimpijakosu pobeda i "pol pozicija", Crvenoj zvezdi Telekom poučna lekcija, koja je neće previše boleti. I jednima i drugima aplauz pri odlasku sa parketa.

Navijači su zajedno pevali, klicali stradalom Marku Ivkoviću, a crveno-beli iz Pireja i Beograda vodili veliku borbu svih 40 minuta. Za razliku od prošlog duela, bolji su u većem delu bili igrači iz Srbije. Ipak, epilog je isti - pobeda Atinjana.

OLIMPIJAKOS - CRVENA ZVEZDA TELEKOM 64:59 (13:16, 14:12, 15:20, 22:11)

Pad ekipe Dejana Radonjića u poslednjoj četvrtini i "vezane" trojke Vasilisa Spanulisa (uz faul) i Brenta Petveja (preko ruke, u poslednjoj sekundi napada) odlučile su u poslednja dva minuta ishod utakmice.

Tim poenima u nizu, Olimpijakos je stekao najveće vođstvo na utakmici (63:57), mirnu završnicu i pobedu kojom je definitivno zauzeo prvo mesto na tabeli Grupe D Evrolige. Poraz Crvene zvezde Telekom dao je rezultatski značaj gostovanju Laboral Kuće u Beogradu, sledeće nedelje.

U praznoj hali "Pionir", srpski i španski predstavnik odlučiće u direktnom duelu ko će u Top 16 fazu sa drugog mesta, pošto je Baskonija u petak uveče pobedila Valensiju 93:89 i eliminisala je. Prvi duel Laboral Kuće i Zvezde završen je kao i dva pre toga - pobedom crveno-belih.

Trijumf Radonjićeve ekipe i sledeće nedelje značio bi da će Zvezda u Grupu E Top 16 faze, u kojoj su već Makabi i Panatinaikos.

REZULTATI 9. KOLA:

Olimpijakos - Crvena zvezda Telekom 63:59

Laboral Kuća - Valensija 93:89
/Kozer 21, Bertans 9 - Nedović 17, 4as, Dubljević 16, Lučić 2/

odigrano u sredu:

Neptunas - Galatasaraj 82:72

TABELA GRUPE D: Olimpijakos 8-1, Zvezda 5-4, Laboral 5-4, Neptunas 4-5, Galatasaraj 3-6, Valensija 2-7.

PAROVI 10. KOLA: Valensija - Neptunas, Galatasaraj - Olimpijakos (18. decembar), Zvezda - Laboral (19. decembar).

Rezultatski gledano, Zvezdi je za borbu sa favoritom u trci za prvo mesto večeras bila potrebna pobeda od bar šest poena razlike. Kada je Nikola Kalinić u 37. minutu, sa više od sedam metara ubacio trojku za 55:57, činilo se da bi Beograđani mogli do tog podviga.

Međutim, završnica je donela drugu sliku.

Zaustavljeni igrač utakmice Boban Marjanović (17 p, 13 sk), u tim trenucima je sve teže postizao poene kao u prvom poluvremenu. Dok su crveno-beli pogađali trojke u nizu (Dangubić, Blažič, Kalinić) imali su i pristojnu prednost (48:42 na kraju treće četvrtine, kada je Mitroviću šut iz daljine "izašao" iz obruča).  Ipak, u poslednjoj deonici, razigrali su se domaći.

Vasilis Spanulis ponovo je bio lider grčkog velikana sa 15 poena i tri skoka, a veliku pomoć imao je u Oliveru Lafajetu, koji je postigao 11 poena i tri važne trojke. Veliki broj izgubljenih lopti Zvezde (22 u odnosu na Olimpijakosovih deset) bio je uz njihovo "buđenje" i presudni faktor utakmice, koja neće ostati upamćena po preciznim šutevima, iako su gosti u drugom poluvremenu popravili procente van linije 6,75 (7/17).

OLIMPIJAKOS: Petvej 7 (7 sk), Hanter 6 (5 sk), Danston 4 (6 sk), Spanulis 15 (2/7 za tri), Slukas 9 (5 as), Agravanis 4, Mancaris (4 sk), Kavadas 2, Kacivelis, Lafajet 11 (3/5 za tri), Darden 4, Lodžeski 2.

ZVEZDA: Vilijams 2 (1/3 za dva, 0/5 za tri, 4 sk, 4 as, 4 izg), Rebić, Dangubić 8 (2/3 za tri), Mitrović 11 (7 sk), Lazić 3, Blažič 5, Kalinić 10 (2/2 za tri, 3 sk), Marjanović 17 (13 sk), Tejić, Dženkins, Jović, Cirbes 3.

Olimpijakos je preciznije šutirao za dva poena (17/40 - 15/38), a Zvezda za tri poena (7/17 - 6/21).  I jedni i drugi nisu bili precizni pri slobodnim bacanjima (12/20 - 8/15). Pirejci su imali manji broj izgubljenih lopti i šest više ukradenih (11:5).

PROČITAJTE TEKSTUALNI PRENOS UTAKMICE U PIREJU

40' 64:59 Kalinić ubacuje uz faul, ali ne koristi slobodno bacanje. Lična greška Čarlsa Dženkinsa. 13,5 sekundi pre kraja, Slukas je na liniji penala, koristi jedno.

40' 63:57 Petvej ubacuje trojku uz zvuk sirene i stavlja tačku na utakmicu. Ubacio je iz ćoška, iz praktično nemoguće situacije. Ovo je i najveća prednost Olimpijakosa na utakmici. Tajm-aut.

39' 60:57 Trojka Spanulisa, uz faul Nemanje Dangubića. Nije iskoristio slobodno bacanje. Minut i 22 sekunde pre kraja utakmice, Radonjić traži tajm-aut.

37' 57:57 Loše dodavanje Vilijamsa i laka kontra Olimpijakosa. Biće neizvesno do kraja. Danston će imati dva bacanja da donese Olimpijakosu novo vođstvo. 2,04 do kraja. Promašio je oba.

37' 55:57 Kalinić pogađa sa više od sedam metara!

36' 53:52 Slukas posle kontre donosi Olimpijakosu novo vođstvo. Radonjić traži tajm-aut.

35' 51:52 Malo manje od pet minuta pre kraja, Marjanović je opet na parketu. Plejmejker Zvezde sada je Dženkins.

32' 45:48 Umalo četiri poena za Olimpijakos u jednom napadu! Lafajet je ubacio trojku, uz faul Blažiča. Nije iskoristio slobodno bacanje. Na drugoj strani, Slovenac promašuje oba penala.

30' 42:48 I Kalinić ubacuje trojku! Ovim rezultatom je završena treća četvrtina. Mitroviću je lopta izašla iz obruča u poslednjim trenucima. Beograđani su ovu deonicu dobili rezultatom 21:15.

29' 38:43 Treća uzastopna Zvezdina trojka! Sada je ubacio Luka Mitrović, pa prinudio Olimpijakos na grešku u napadu. Važan momenat utakmice. Izašli su Marjanović, Dangubić i Vilijams, ušli Jović, Kalinić i Cirbes.

- U hali je zvanično 12.000 gledalaca.

27' 36:39 Trojke u nizu! Dangubić, pa Lafajet, pa Blažič!

25' 29:33 Isprekidana igra, mnogo grešaka. Zvezda u nizu gubi loptu pokušavajući da proigra visoke Marjanovića i Tejića. Ipak, drži i Olimpijakos daleko od svog obruča. "Plus četiri" doneo joj je Nemanja Dangubić.

24' 29:31 Mali broj poena i na početku treće četvrtine. Velika borba pod obručima. Prema rezultatu je jasno da i jedne i druge za sada ne služi šut perfektno.

OLIMPIJAKOS - CRVENA ZVEZDA TELEKOM 27:28 (13:16)

- Ovako je puna dvorana izgleda pre početka utakmice:

...
Izvor: YouTube


- Crvena zvezda je vodila skoro svih 20 minuta prvog poluvremena. Olimpijakos je krajem druge četvrtine izjednačio, pa na desetak sekundi poveo koševima Vasilisa Spanulisa (27:25). Ipak, u poslednjem napadu, Dangubić je ubacio trojku.

- Među domaćima, najefikasniji je upravo Spanulis (8), a pogađali su i Danston, Darden (po četiri), Lafajet (tri), kao i Hanter, Slukas, Agravanis i Kavadas (po dva).

- Prvih 20 minuta utakmice potpuno je obeležio centar Zvezde Boban Marjanović. Ubacio je 13 poena, uz pet skokova. Osim njega, za Beograđane su pogađali Mitrović (4) Dangubić, Lazić, Cirbes (svi po 3) i Blažič (2).

- "Igramo protiv izuzetno jake ekipe. Moraćemo da ih sklonimo od obruča, da im onemogućimo poene posle ofanzivnih skokova", rekao je Vilijams pre odlaska u svlačionicu. U prvih 20 minuta promašio je svih pet šuteva iz igre (tri puta za tri) i jednom asistirao (Jaki Blažiču).

20' 27:28 Dangubić uzvraća trojku! Zvezda ipak sa prednošću odlazi na odmor!

20' 27:25 Spanulis ubacuje dva slobodna bacanja i prvi put izjednačuje. Nedugo potom, ubacuje i trojku za prvo vođstvo Olimpijakosa.

19' 22:24 Agravanis uzvraća. Pogađa sa distance i smanjuje vođstvo gostiju na "plus dva".

16' 18:24 Luka Mitrović poentira preko Agravanisa i odbija nalet Pirejaca. Crveno-beli opet vode mirnijih "plus šest". Marjanović je opet na terenu i opet pogađa. Ubacio je 13 poena.

13' 17:18 Centar Zvezde Maik Cirbes prekida seriju Olimpijakosa 8:0. Pogodio je dva slobodna bacanja. Darden zakucava preko Kalinića.

11' 15:16 Druga četvrtina počinje zakucavanjem Dardena. Dejan Radonjić odmara Vilijamsa i Marjanovića. "Olimpijakos, Zvezda", ječi halom.

10' 13:16. Mini serija domaćina i trojka Olivera Lafajeta za "minus tri". Tim rezultatom je i završena prva četvrtina, koju je obeležio Marjanović, sa 11 poena i pet skokova.

8' 8:16 Prednost Crvene zvezde raste. Marjanović je već postigao 11 poena. Spanulis je izašao iz igre. Upisao se i Blažič, posle kontre - na "NFL" asistenciju Markusa Vilijamsa.

5' 4:10 Marjanović postiže svoj sedmi poen sa linije penala. Čvrsta odbrana Zvezde, nema lakih koševa na obe strane. Prvi tajm-aut.

4' 2:9! Marjanović je postigao prvih šest poena za Beograđane! Sada je zakucao posle dodavanja VIlijamsa, a Lazić dobar start gostiju zaokružio trojkom. Navijači i dalje pevaju na srpskom i grčkom.

1' 0:2 Prvi koš na utakmici postigao je Boban Marjanović, iz okreta. Lazić je blokirao Vasilisa Spanulisa, pa napravio korake u polazu posle kontre.

20.49 - Pažnja dvorani i dalje je usmerena ka tribinama, gde navijači sada pevaju na srpskom "Zvezda mi je sve, Zvezda život je".

20.45 - Cela dvorana je u crveno-belom. Istaknute su srpske zastave i velika zastava sa likom Marka Ivkovića. Meč je počeo.

20.44 - Meč samo što nije počeo. Zaista je retkost da Olimpijakos napuni dvoranu u ovako ranom delu sezone, pogotovo u prvoj fazi Evrolige. Na utakmicama Pirejaca, kapacitet Dvorane mira i prijateljstva je 11.554 mesta.

20.27 - Kapiten Zvezde Luka Mitrović dobio je poklon domaćih navijača - sliku, sa uramljenim dresom Olimpijakosa sa brojem "sedam" i prezimenom Ivković, u znak sećanja na ubijenog Marka Ivkovića.

20.23 - "Pred nama je važna utakmica. Igrali smo protiv njih u Beogradu i znamo da su sajajan tim. U odličnoj su formi i moraćemo da pokušamo da zaustavimo njihov ritam. Ne preti nam opasnost samo od Marjanovića i Vilijamsa, već od svih. To bi bio ključ pobede", rekao je igrač Olimpijakosa Met Lodžeski pre utakmice.

Iako je istakao da bi domaćin morao da vodi računa o svim igračima, Marjanovićeve fantastične brojke čine ga indeksno najkorisnijim igračem Evrolige. Na poslednjih devet utakmica tog takmičenja postizao je dvocifren broj poena.


20.17 - Košarkaši Zvezde dočekani su aplauzima i klupskom himnom sa razglasa.

20.12 - Igrači su u svlačionicama i u 20.15 će izaći na početak zvaničnog zagrevanja. Navijači će na početku utakmice podići koreografiju u čast ubijenog navijača Crvene zvezde, Marka Ivkovića.

Olimpijakos je pokušao prošlog meseca da mu oda poštu i minutom ćutanja pre utakmice protiv PAOK-a, ali je klub iz Soluna to odbio.

20.03 - U prvoj utakmici kola u okviru iste grupe, Neptunas je na svom terenu u Klajpedi pobedio i Galatu, skinuvši tako i četvrti evroligaški "skalp" u Litvaniji.

PAROVI 9. KOLA GRUPE D:

Olimpijakos - Crvena zvezda Telekom 20.45
Laboral Kuća - Valensija 20.30

U sredu

Neptunas - Galatasaraj 82:72

TABELA: Olimpijakos 7-1, Zvezda 5-3, Laboral Kuća 4-4, Neptunas 4-5, Galatasaraj 3-6, Valensija 2-6.

19.55 - Gostovanje jednom od najjačih evropskih timova, Dejan Radonjić nazvao je dobrom školom za svoje igrače. U Atinu je odveo i pomalo "roviti" dvojac Branko Lazić - Marko Tejić. Oni su na treningu pred put zadobili lakše povrede.

19.53 - Očekuje se da dvorana Olimpijakosa bude ispunjena do poslednjeg mesta (prvi put ove sezone!) i da navijači dva kluba naprave feštu poput one viđene u Kombank areni početkom novembra. Pobeda u tom meču pripala je gostima, koji su jedini ove sezone nadigrali vicešampiona Srbije.

Uoči večerašnje utakmice, košarkaši Zvezde Jaka Blažič i Nemanja Dangubić posetili su specijalizovanu prodavnicu KK Olimpijakos i odneli na poklon svoje, potpisane dresove, koji će je od danas krasiti na zidu.

Dočekajte i ispratite utakmicu u live tekstualnom prenosu na MONDU.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC