• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Član Borda FIBA za MONDO: Nismo glasali o ABA ligi

Autor mondo.rs

Željko Drakšić, član Borda FIBA Evropa, za MONDO otkriva kako je tekao sastanak u Minhenu, kakvi su zaključci doneti i poručuje da se ni o čemu konkretnom nije glasalo, pa tako ni o poništavanju priznanja ABA lige.

FIBA Evropa obavestila je medije, dan posle sastanka Borda u Minhenu, da je doneta odluka o poništavanju priznanja ABA lige, kao relevantnog takmičenja.

Međutim, u kancelariji Lige u Ljubljani tvrde da su o tome saznali samo iz medija i da ih niko nije obavestio o toj odluci, koja bi prema navedenom u dopisu redakcijama trebalo da stupi na snagu na kraju tekuće sezone.

Savezi, čiji klubovi učestvuju u ABA ligi za sezonu 2014/15, na sastanku u Minhenu imali su petoricu predstavnika, koji su imali različite stavove o Jadranskoj ligi: Dejan Bodiroga (Srbija), Željko Drakšić (Hrvatska), Mirsad Džonlagić (BiH), Georgi Gluškov (Bugarska) i Ivan Badrogvari (Mađarska).

Dan posle saopštenja FIBA uspeli smo da stupimo u kontakt sa generalnim direktorom Hrvatskog košarkaškog saveza, gospodinom Drakšićem, koji nam je preneo utiske i detalje sa sastanka.

"Imali smo sastanak Borda u subotu i bilo je razgovora oko ABA lige, gde su izneta oprečna mišljenja. Uglavnom smo pričali mi, članovi Borda iz zemalja koje igraju ABA ligu, gospoda Bodiroga, Donlagić i moja malenkost. Uglavnom, svi su se složili da je takva liga potrebna, pre svega zbog razvoja košarke, koja bi uvek trebalo da bude u prvom planu", rekao je Drakšić za MONDO i dodao:

"Pokušali smo prisutnima da objasnimo kako je liga nastala, kako se razvijala, koje su prednosti, a koje mane".

Kakav je bio vaš stav?

"Konkretno, ja sam podsetio da se košarka prva na ovim prostorima izdigla iznad situacije koja je bila aktuelna 90-ih godina i da je preko košarke počela komunikacija između država koje su nastale i da danas imamo sasvim normalnu situaciju na utakmicama, da incidenata nema, da je stvoren ambijent u kom stasava veliki broj mladih igrača koji kasnije po pravilu prave ozbiljne karijere", rekao je i nadovezao se:

"Istakao sam suštinu, da je regionalna liga podigla kvalitet sporta, a to da li su problem tehnički detalji, da li je problem kalendar takmičenja, da li je bolje da se igra finale, Fajnal-for ili plej-of, smatram da su to sve stvari o kojima može da se razgovara i da to nisu razlozi da jedan projekat, koji se u međuvremenu pokazao kao pozitivan i koristan, prestane da postoji. Ako je potrebno smanjiti ligu sa 14 na 12 učesnika? OK, razgovaraćemo..."

Drakšić je, potom, postavio i jedno pitanje...

"Na kraju, FIBA je prema istim aktuelnim propisima i Statutu priznala ABA ligu 2007. godine, a sada po tim istim propisima dovodi u pitanje to takmičenje. Kako je onda bilo dobro i priznato, a danas ne valja?"

Koji su bili argumenti suprotni vašim?

"Argumenti protiv, pored onoga što sam gore pomenuo, uglavnom su se svodili na to da nacionalni savezi s prostora bivše Jugoslavije nisu involvirani u vođenje ABA lige. To je bila osnovna zamerka".

U mejlu koji je dostavljen redakcijama govori se o povlačenju odluke o priznavanju ABA lige, što zvuči prilično radikalno i ozbilno?

"Nije fer sada, posle ovoliko godina, razgovarati na takav način. Da, potrebno je razmatrati mogućnost da se savezi uključe, jer recimo ni mi iz KHS nemamo nikoga u kancelariji ABA lige, još od 2012. godine kada je Danko Radić prestao da delegira sudije. Ali, da li je to razlog da kažemo da liga ne valja? Dajte da se pogledamo u oči i priznamo da problema ima, ali da rešenje nije ukidanje lige, nego razgovor o tome kako da ona postane još bolja", priča Drakšić.

Konkretno, da li je doneta zvanična odluka o povlačenju priznanja ABA lige?

"Ni o čemu nismo glasali, samo smo doneli zaključak da se o svemu razgovara na kraju sezone", tvrdi Drakšić i nadovezuje se:

"Komentarisali smo, razgovarali i doneli zaključak da se u razgovoru sa nacionalnim savezima to reši nakon što se lige sredinom juna završe, jer će tada, na osnovu plasmana ekipa u prvenstvu biti i prijavljivanje za narednu sezonu. Tada se i može razgovarati o tome kakav će biti oblik vođenja lige, ali to da se liga ukida, da se ne priznaje, da je poništena odluka, ja tako nešto nisam čuo na Bordu".

Posle kraće pauze, dodao je...

"Uostalom, kako sam ja i mogao da iznesem stav hrvatskih klubova vezan za nastup u ABA ligi naredne sezone, kada je takmičenje u toku? Pa naredne večeri je trebalo da se odigra utakmica dva hrvatska kluba, Zadara i Cedevite... Pitanja koja su postavljena na Bordu nisu za ovaj period godine, o tome se razgovara uoči sezone. Ako to pitanje bude postavljeno Hrvatskom košarkaškom savezu, naš odgovor će uvek biti isti - ako naši klubovi žele da igraju ABA ligu, igraće je. Ako ne žele, mi upravljamo nacionalnom ligom i ona u punom sastavu počinje u oktobru ove godine. Veoma jednostavno, na snazi je sistem 11+3, koji lako može da postane 14+0, ako to bude odluka klubova... Mi ćemo to podržati", objašnjava Drakšić i podvlači:

"Naš Savez sigurno neće biti taj koji će bilo koga terati u ligu, a još manje terati iz ne, jer stojimo pri stavu da je ona dobra za košarku. To je naš osnovni motiv, ni biznis, ni politika, ništa drugo, samo košarka..."

Drakšić kaže da "to nije od juče" i da je HKS bio za ABA ligu i kada je to bila veoma nepopularna ideja.

"Podsetiću vas da smo tu odluku podržali i pre 15 godina, samo zato što su u Ciboni procenili da je to u njihovom interesu i da će to, na kraju, dovesti do povećanja kvaliteta košarke. Istrpeli smo i to što su snimali emisije o nama, što smo bili zasuti hiljadama pretećih mejlova, gde su nas optuživali da ponovo ujedinjujemo Jugoslaviju, a verujte da nije bilo prijatno biti u autobusu pred prvo gostovanje Cibone u "Pioniru", kao što nije bilo prijatno ni Beograđanima kada su prvi put dolazili kod nas", rekao je i konstatovao:

"A, danas... Ni papirić ne padne na parket, a hale su mahom pune".

Zbog čega ste toliko decidirano "za"?

"Vidite, nekadašnja liga SFRJ imala je 12 klubova. Od te države nastalo je šest novih država i da svaka ima ligu od 12 klubova, to su 72 kluba! To je nerealno mnogo klubova, nemoguće je postići ujednačen kvalitet. Dugo godina ste imali situaciju da Zvezda, Partizan, Zadar, Cibona odigraju četiri, pet jakih utakmica u domaćoj ligi i da zbog toga ispaštaju i na evropskoj sceni, a pitam vas kako će se u takvoj konkurenciji formirati igrač koji će potom otići u reprezentaciju?", pita naš sagovornik.

Postoji li nezadovoljstvo u FIBA zbog toga što se ABA od osnivanja "naslanja" na ULEB i Evroligu?

"Oko toga nema ubeđivanja, ona jeste naslonjena na ULEB, ali je ko nas ovde o tome pitao? Tako je bilo odlučeno negde tamo u Evropi. Projekat ABA lige je i nastao nedugo posle odvajanja ULEB od FIBA i koje su bile opcije? ULEB je garantovao prohodnost i to je, logično, prihvaćeno. Da li bismo želeli više? Da, naravno, svi bismo želeli više, ali imamo razloga da se bojimo da u budućnosti ne bude i manje od toga, jer evo dogodilo se prvi put da je Cibona izborila pravo na Evroligu, ali morala da odustane zbog finansija", realan je Drakšić.

Mnogima smeta to što niko nema zagarantovano mesto u Evroligi.

"Pa, to nije fer. Budimo objektivni...", kaže Drakšić.

"Ne možemo jedne godine da budemo srećni i zadovoljni što smo izborili dva mesta u Evroligi, a naredne, kada neko drugi to uradi, da kritikujemo taj sistem. Prema tom sistemu klubovi iz Bugarske i Mađarske teško da će, u ovom odnosu snaga, izboriti Evroligu, ali u Minhenu nisam čuo da se gospodin Ivan Bodrogvari bunio zbog toga u ime Solnoka".

Za kraj, sagovornika smo konkretno pitali - da li u ovoj inicijativi FIBA prepoznajete zapravo napad na ULEB u pokušaju da se Evroliga povrati nazad?

"Ne, ne bih to rekao. Ovde se konkretno radi o problemima koji se tiču ABA lige, a kada su ULEB i Evroliga u pitanju, ja zastupam stav da bi FIBA trebalo da ima odlučniji i strožiji odnos prema tim organizacijama, kako bi se što pre formirala jedina ispravna piramida, a to je FIBA na vrhu, potom FIBA zone, onda klubovi, pa nacionalni savezi, a tek na dnu Evroliga, jer je ona najmlađa i poslednje formirana", iznosi svoj stav prvi operativac Hrvatskog košarkaškog saveza, Željko Drakšić na kraju intervjua za MONDO.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC