• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Već viđeno: Zvezda pala u završnici!

Autor mondo.rs

Crveno-beli izgubili i od Žalgirisa posustavši u finišu, 70:76. Padali su, ustajali, pa još jednom stali kada je bilo najvažnije.

 Već viđeno: Zvezda pala u završnici! Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Često iz Crvene zvezde Telekom poručuju da utakmice Top 16 faze pre svega vide kao veliku školu za mladi tim. Neke lekcije su naučili, ali jednu - takođe jako važnu - nikako da savladaju.

"Kako pobediti u neizvesnoj evroligaškoj završnici?", pitanje je na koje crveno-beli nemaju odgovor ni posle 13. kola Top 16 faze, u kojem su doživeli poraz koji je podsetio na bar dva ovosezonska.

Poput utakmica protiv Panatinaikosa u Atini i Albe u Berlinu, Zvezda je u petak u Kaunasu počela lošije od protivnika, vratila se iz dvocifrenog minusa (13 poena) sjajno odigranom trećom četvrtinom u oba pravca (28:11) i onda stala kada je bilo najvažnije.

Iako je u Žalgiris Areni odigran meč bez rezultatskog značaja za obe ekipe, crveno-beli će imati za čim da žale. I nema sumnje da će žaliti.

ŽALGIRIS - CRVENA ZVEZDA 76:70 (12:12, 28:15, 11:28, 25:15)

Polaganje Luke Mitrovića za 64:66, pet minuta pre kraja, nagovestilo je da će Beograđani naći način da u finišu umire trzaj domaćina i da ostvare četvrtu pobedu. Međutim, to je bio poslednji pogodak crveno-belih iz igre.

Prema već viđenom scenariju, košem kapitena Zvezde pet minuta pre kraja završen je period dobre igre crveno-belih. Još jednom su došli nadomak pobede, ali ne i do nje. Za bodove je ponovo nedostajao dodatni napor i smirenost u brzim i važnim kontrama, na liniji penala (21/28), pri "otvorenim" šutevima u završnici..

Trojkom Paulijusa Jankunasa za 69:67, Žalgiris je prvi put poveo u četvrtoj četvrtini i tu prednost nije ispuštao do kraja. Iskusni krilni centar bio je najefikasniji igrač domaćina (19 p) i prva napadačka opcija. Uz Vila Čerija, direktan rival Luke Mitrovića bio je "tas na vagi" koji je šampionu Litvanije doneo još jedan trijumf.

Sa druge strane, nije bilo nikoga da odgovori dok se meč "lomio".

Boban Marjanović (14 p, 12 sk) ušao je u hali svog bivšeg kluba u istoriju Evrolige, kao igrač sa najviše ostvarenih dabl-dabl učinaka u jednoj sezoni (15), ali ni on nije nalazio način da u završnici poentira iz igre. Osim njegovih pogodaka iz penala, poene za Zvezdu "sa crte" postizali su još samo Nikola Kalinić i Jaka Blažič.

Evroligaško putovanje za ovu sezonu crveno-beli će završiti sledeće nedelje, utakmicom protiv Panatinaikosa, na koju će Atinjani doći sa imperativom pobede. Potom će svu pažnju usmeriti na mečeve sezone - polufinala ABA lige protiv Partizana.

U Litvaniji je večeras razjašnjeno da će Radonjić na predstojećim mečevima definitivno moći da računa na sve igrače. Branko Lazić oporavio se od povrede i zaigrao od prvog minuta, a Markus Vilijams takođe je nastupio posle "preskakanja" Mega Leksa. Amerikanac je odigrao 20 minuta u Žalgiris Areni.

Žalgiris: Čeri 17 (2/6 za tri), Lekavičijus 2, Vene 3, Gudaitis 6 (4 sk), Songaila 4 (6 sk), Lipkevičijus, Jankunas 19 (3 /4 za tri, 9 sk), Javtokas 2, Milaknis 11 (2/4 za tri), Anderson 10 (0/4 za tri, 8 sk, 5 as), Tarolis, Ulanovas 2.

Zvezda: Vilijams 2 (0/4 za tri, 5 as), Rebić, Dangubić 7 (4 sk), Mitrović 7 (6 sk), Lazić (tri minuta u igri), Blažič 8, Kalinić 5 (4 sk), Marjanović 14 (12 sk), Tejić 2, Dženkins 12, Jović 6, Cirbes 7.

Statistika: Žalgiris je šutirao za dva 48 odsto (18/37), Zvezda 43 (17/39). Crveno-beli su trojke šutirali 5/23, domaći 8/21. Zvezda je promašila sedam slobodnih bacanja (21/28), Žalgiris tri (16/19). Domaćin je i nadskočio goste - 40:38 (30:24 u defanzivnim, 10:14 u ofanzivnim skokovima). Zvezda je ukrala šest, a izgubila devet lopti. Žalgiris je ukrao četiri, a izgubio ih 14. Odnos u asistencijama je 14:9 za domaćina.

IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ UTAKMICE!

40' 76:70 Milaknis pogađa tešku i važnu trojku, za pobedu domaćina!

40' 73:70 Kalinić koristi jedno slobodno bacanje, 40 sekundi pre kraja.

40' 73:69 NBA akcija Čerija i Andersona, za mirnijih "plus četiri" za Žalgiris. Najbolji strelac domaćina zakucao je 57 sekundi pre kraja.

39' 71:69 Vilijams promašuje trojku posle kontre, a Jankunas u sledećem napadu ne uspeva da pogodi preko Mitrovića. Potom i Dženkins promašuje za tri...

37' 69:67 Žalgiris opet vodi! Dženkins je ukrao loptu pri vođstvu Zvezde "plus jedan", pa promašuje komplikovano polaganje i tako "otvara" rekontru Litvanaca. Jankunas je dočekao loptu u ćošku i pogodio trojku. Tajm-aut Dejan Radonjić.

36' 64:64 Čeri izjednačuje, tačno pet minuta pre kraja. Na parketu su opet Marjanović i Javtokas.

35' 62:64 Period konfuzne igre prekida Dženkins, karakterističnim pogotkom sa šest metara za 60:64. Odmah potom, Mitrović gubi bitku sa Songailom i faulira ga uz koš.

34' 60:62 Brza serija poena Litvanaca, u međuvremenu "težak" promašaj Jovića i sada Dejan Radonjić traži tajm-aut.

33' 56:62 Jaka Blažič pogađa trojku i primorava domaćina da traži tajm-aut. Odlična situacija za Beograđane.

33' 56:59 Vil Čeri "vezao" je pet poena, primakao Žalgiris na momenat na poen zaostatka, stavšivši crveno-belima do znanja da ih čeka naporna završnica.

30' 51:55 Kraj treće deonice. Zvezda je ovu četvrtinu dobila rezultatom 28:11!

Jović je stavio tačku na treću deonicu poenom iz slobodnog bacanja, pa blokiranjem Čerija na polovini Žalgirisa. Odlična četvrtina crveno-belih, koji su počeli da pogađaju i našli način da kontrolišu ofanzivu domaćina.

30' 51:54 Ko kaže da rezultat nije važan? U jednom napadu Zvezde Cirbes i Mitrović su doslovno iščupali loptu iz ruku protivnika. Epilog: poeni Dangubića sa linije penala.

28' 46:50 Upisuje se i Marko Tejić. Njegovom pogotku prethodila je još jedna trojka crveno-belih (Dženkins). Na teren se vratio Luka Mitrović.

27' 44:45 Dženkins polaganjem vraća Zvezdu na poen zaostatka, a Marjanović joj donosi prednost. U ovoj četvrtini je rezultat 18:4 za crveno-bele.

26' 44:41 Žalgiris se konsolidovao, a Kalinić seo na klupu zbog četvrtog faula. Na terenu je Dangubić, koji pogađa još jednu trojku za goste. Na to se nadovezao Luka Mitrović, košem posle finte.

24' 40:36 Zvezda je opet u igri. Vratila se agresivnijom igrom i poenima Mitrovića i Kalinića sa crte. Serija Beograđana 9:0 na startu nastavka. Na terenu je petorka Vilijams, Dženkins, Kalinić, Mitrović Dangubić.

22' 40:32 Kalinićevo polaganje i Dženkinsova trojka nagoveštavaju buđenje Beograđana. Žalgiris traži brzi tajm-aut.

20' 40:27 Kraj prvog dela. Vene uz zvuk sirene pogađa trojku i donosi domaćinu "plus 13". Litvanci su pronašli ritam i otežali crveno-belima posao.

U prvih 20 minuta najefikasniji su Jankunas sa 12 poena i Marjanović sa deset.

Posmatrajući napadačku igru, Zvezdi 12 ofanzivnih skokova nije donelo prednost. Beograđani i večeras loše šutiraju za tri u duelu sa "zelenima" (1/13), što su Litvanci kaznili sa četiri pogotka iz daljine iz devet pokušaja.

20' 37:26 Milaknis pogađa daalekuu trojku. Lopta ne dodiruje mrežicu, a Marjanović dodiruje loptu na Zvezdinom obruču pre nego što je prošla kroz clindar. Najveća prednost Žalgirisa. Prva dvocifrena.

19' 31:24 Džejms Anderson "zavrće" loptu posle prodora i donosi domaćinu najveću prednost. Radonjić traži tajm-aut. Zvezda je izgubila tečnost u napadu (7/21 za dva, 1/12 za tri).

17' 28:24 Jankunas predvodi domaće, a crveno-beli pokušavaju da se serijom šuteva za tri brzo približe. Ipak, ne pogađaju, a Blažič pravi nepotreban faul daleko od koša.

16' 22:22 Evo je i prva trojka za Zvezdu. Pogađa je Stefan Jović. Polako raste tenzija na terenu. Nema lakih poena ni na jednoj strani. Problem za Zvezdu sa faulovima - ispunila je bonus i Kalinić je već zaradio tri lične.

16' 22:19 Serijom 6:0 Žalgiris brzo preokreće. Džejms Anderson donosi domaćinu prednost, a Dejan Radonjić traži tajm-aut.

14' 16:19 Cirbes ne donosi Zvezdi novu prednost od četiri razlike, jer promašuje drugo slobodno bacanje. Zvezda i dalje bez trojke (0/6), ali i sa sedam ofanzivnih skokova (Žalgiris osam defanzivnih).

12' 14:16 Gde je stao Boban, nastavio je Cirbes. Nemački centar ukrao je loptu Žalgirisu, pa je položio u koš posle ofanzivnog skoka.

10' 12:12 Kraj prve četvrtine. Milaknis i Jankunas izjednačili su rezultat kada je Marjanović seo na klupu. Zvezda pokazuje veliku želju (pet ofanzivnih skokova, ukupno 15:9), ali ne uspeva da "namesti" ruku, pa za tri šutira 0/5.

9' 7:10 I jedni i drugi počeli su neprecizno sa distance. Domaćin šutira za tri 1/5, a gosti 0/4.

7' 5:8 Na terenu je i Markus Vilijams, osam dana od kada je povredio skočni zglob protiv Albe. U međuvremenu, Blažič donosi Zvezdi novo vođstvo, posle ofanzivnog skoka Marjanovića. Zvezdin centar igra sjajno za sada.

6' 5:4 Evo i prve trojke. Pogađaju je domaći (Paulijus Jankunas). Tajm-aut, četiri minuta pre kraja prve četvrtine.

5' 2:4 Borben i neefikasan početak. Zvezda prvi put vodi, poenima Stefana Jovića iz slobodnih bacanja.

3' 2:2 Marjanović je već upisao tri skoka i pogodio sa distance. Već večeras mogao bi da obori jedan rekord Evrolige. Lazić izlazi posle četiri minuta.

UTAKMICA JE POČELA.

Startna petorka Zvezde je Jović, Lazić, Kalinić, Mitrović i Marjanović.

Rasterećeni rezultatskog značaja, Žalgiris i Crvena zvezda dočekali su međusobni meč 13. kola bez šanse da se nađu među najboljih osam.

Stoga, igraće samo za čast i za oproštaj od Evrolige sa što boljim skorom.

Crveno-beli kompletni su posle dva meseca. Branko Lazić igra prvi meč od Kupa Radivoja Koraća i u Kaunasu je istrčao na teren od prvog minuta. Markus Vilijams se takođe zagrevao, ali je njegovo mesto u startnoj postavi zauzeo Stefan JOvić.

Žalgiris Arena je puna i navijači su otpevali bučnu himnu. Utakmica je počela.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC