• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ABA liga opstaje kroz transformaciju!

Autor mondo.rs

Promenom vlasničke i upravljačke strukture, regionalna liga će ubrzo otkloniti ključnu prepreku u odnosu sa FIBA.

Prašina koja se poslednjih meseci podigla oko ABA lige i njenog stavljanja van zakona od strane FIBA Evrope, manje-više može da se rezimira legendarnom izjavom novinara SOS kanala Vladana Tegeltije: "Ja nisam protiv Jadranske lige, nego protiv ovakve Jadranske lige!"

FIBA od 1. maja i završetka plej-ofa i formalno neće priznavati ABA ligu, pa je generalni sekretar svetske košarkaške asocijacije Patrik Bauman na sastanku u Ženevi poručio čelnicima nacionalnih saveza sa prostora ex-YU da će eventualni dalji nastup njihovih klubova u ABA ligi voditi drastičnom kažnjavanju reprezentacija, kojima neće biti dozvoljeno da učestvuju na velikim takmičenjima pod patronatom FIBA.

Predsednik KSS Dragan Đilas pojasnio je da bi sankcije mogle da stupe na snagu od Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Da li bi FIBA zaista bila spremna da skloni Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju ili neku četvrtu zemlju sa OI, kasnije i sa Evropskog prvenstva, u ovom trenutku je filozofsko pitanje i čini se da se njegovim postavljanjem samo bez potrebe diže panika u košarkaškoj javnosti.

Kada se trezveno sagleda šta Bauman i FIBA imaju protiv ABA lige, a šta su srpski klubovi pre samo mesec dana saopštili nakon sastanka sa generalnim menadžerom takmičenja Romanom Liscem, zaključak je da problem uopšte nije veliki i nepremostiv kao što se često predstavlja.

FIBA je u sredu naložila nacionalnim savezima da formiraju novo regionalno takmičenje, isključivo od klubova sa teritorije bivših zemalja SFR Jugoslavije, kojim bi zajedno upravljali savezi, klubovi i - FIBA Evrope.

Kada je Predsedništvo Košarkaške lige Srbije (na koju je KSS odavno preneo ovlašćenje da razgovara sa ABA ligom) 6. marta zvanično podržalo koncept regionalnog takmičenja, rečeno je da ono "mora dalje da se unapređuje i modernizuje... u pravcu jačanja pozicije klubova... i realnijeg definisanja upravljačke i vlasničke strukture".

"Sve ove promene biće usaglašene i primenjene od početka sezone 2015/16", stoji u tom saopštenju, uz napomenu da bi bilo "veoma značajno da se ABA liga vrati konceptu lige najkvalitetnijih klubova sa prostora bivše SFRJ".

Dakle, ABA liga će promenom vlasničke i upravljačke strukture, odnosno dolaskom u prvi plan klubova, u odnosu na ljude iz preduzeća "Sidro d.o.o" (Radovan Lorbek, Roman Lisac, Josip Bilić...), izaći u susret ključnoj zamerki FIBA.

To je rečeno i pre Baumanovog ultimatuma.

Ostalo bi onda da se zadovolji uslov uključivanja predstavnika nacionalnih saveza u rukovođenje takmičenjem, a onda je nejasno šta bi u forumima ABA lige tražili još predstavnici FIBA, kada ih, primera radi, nema u regionalnoj VTB ligi (Rusija i druge zemlje), a pogotovo ne u šampionatima samostalnih evropskih država.

Ako FIBA bude insistirala, čak bi i tu bio moguć kompromis, jer u samom Bordu FIBA Evrope ima ljudi sa ovih prostora koji nedvosmisleno podržavaju ABA ligu...

Dakle, umesto da se formira nova regionalna liga, vrlo lako može da se nastavi dalje u postojećem okviru, naravno uz promenu scenografije i režisera, gde treba imati u vidu da je "ovakva ABA liga" punopravni akcionar ECA (Euroleague Commercial Assets), kompanije koja rukovodi Evroligom i da će njenim klubovima samim tim ostati prohodnost u Evroligu i Evrokup.

Ako bi se pristupilo formiranju novog takmičenja, ključno pitanje je šta bi FIBA mogla da ponudi klubovima učesnicima?

Svetska organizacija itekako je raspoložena da posle 14 godina vrati kontrolu nad najjačim klupskim kontinentalnim takmičenjem, čak je u jednom zvaničnom dokumentu nedavno saopštila da će u tom cilju investirati značajan novac, ali posle "šatl diplomatije" u poslednjih nekoliko meseci, čini se da je Evroliga do daljeg u sigurnim rukama Đordija Bertomeua i njegove garniture.

Razloga je nekoliko, pomenimo samo važeće sponzorske ugovore i podršku najvećih evropskih klubova.

Ako FIBA u jednom trenutku uspe da privuče velike na svoju stranu i sruši "Euroleague Basketball" imperiju, klubovi ABA lige bi uz posredstvo nacionalnih saveza relativno lako mogli da se prilagode novim okolnostima.

Rušenje ABA lige sada, od strane klubova, bilo bi ravno pucnju u sopstveno stopalo, jer ko bi se odrekao prohodnosti u Evroligu i Evrokup, kada sve ukazuje na to da FIBA na jesen 2015. može u najboljem slučaju da organizuje "Suproligu" kao 2000. godine, bez Reala, Barselone, CSKA, Fenerbahčea, Efesa, Makabija, Olimpijakosa...

Situacija je delikatna. Sukob dve velike "firme" odvija se preko naših leđa - takva nam je valjda sudbina - i jasno je da što duže treba umešno sedeti na dve stolice, umesto "trčanja pred rudu" dok je još apsolutno neizvesno šta će biti na kraju.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC