• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlasnik Dalasa: Koledž košarka? Užas i katastrofa

Autor mondo.rs

Američki milijarder Mark Kjuban izneo niz razloga zašto nema nikakvo poštovanje za ono što rade koledž treneri, košarkaši i sudije.

Samo polufinalne mečeve nedavnog NCAA Fajnal-fora ukupno je gledalo više od 41 milion gledalaca. Učestalost pominjanja završnog turnira koledž košarke na društvenim mrežama veća je za čak 36 odsto u odnosu na 2014...

Milioni su i ove godine pratili "martovsko ludilo" i bili oduševljeni i inspirisani načinom na koji je Djuk Majka Kšiševskog ponovo osvojio titulu.

Mnogi, ali ne i Mark Kjuban, vlasnik Dalasa.

Zapravo, bogati američki biznismen, "težak" tri milijarde, ne vidi ništa lepo u koledž košarci i ne može da shvati neko ko uživa u NBA ligi može da prati i mečeve univerziteta.

"Sve to je užasno. To je zaista smešno. Koledž košarka lošija je od srednjoškolske. Po 20 ili 25 sekundi samo posmatrate dodavanja na perimetru, sve dok neko ne pokuša da izvede akciju i onda uradi nešto glupo, pa čitav napad propadne", ukratko je Kjuban prepričao svoje viđenje.

Dotakao je i rad sudija.

"Iskreno, u koledž košarci ima više fizičke snage nego u NBA ligi, a ogroman broj varijacija u odlukama sudija od utakmice do utakmice je zaista problem. Dođavola, u toj ligi čak nemaju ni standardizovane lopte. Koriste čak i drugačije lopte! Jedan tim ima svoj tip, drugi ima drugačiju... Previše toga je zaista smešno".

Kjuban smatra da koledž treneri i čitav taj sistem dobro rade, ali ne dobro za razvoj igrača i njihov napredak ka NBA ligi.

"Ako hoće da zadrže tu decu u školi i da ih spreče da postanu profesionalni košarkaši - onda rade OK. Ako im je to cilj, onda rade tačno što bi trebalo, koristeći vreme od 35 sekundi za napad i insistirajući na igri koja izgleda kako izgleda i na sistemu u kome se sudi kako se sudi", objasnio je Kjuban i podvukao:

"Ti klinci, jednostavno, ne znaju da odigraju kompletan košarkaški meč"

Da li je u pravu? Mnogo je primera koji govore suprotno. Međutim, vlasnik Dalasa još jednim primerom slikovito objašnjava zašto ne može da smisli koledž košarku.

"Napad ide ovako: Imate tri klinca koji dodaju loptu jedan drugome na perimetru. Tako potroše 25 sekundi. Kada istekne to vreme, onda njih trojica pokušavaju da nešto naprave, a ostala dvojica samo stoje sa strane. Oni i ne traže rešenje, već trče nazad u odbranu, pa zato nema ni igre u tranziciji. Kako da je bude, kada dvojica ili trojica od petorice igrača ne učestvuju u napadu, u igri?"

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC