• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lisac: Nekorektna FIBA, klubovi odlučuju

Autor mondo.rs

U ponedeljak popodne u Beogradu se održava Skupština ABA lige, koja će razmotriti aktuelnu situaciju nakon ultimatuma FIBA.

 Lisac: Nekorektna FIBA, klubovi odlučuju Izvor: MN PRESS

Regionalna košarkaška liga u narednom periodu će svakako doživeti bitnu transformaciju. Ostaje samo da se vidi hoće li se na temeljima postojeće ABA lige uspostaviti totalna vladavina klubova-učesnika, ili će klubovi zajedno sa nacionalnim savezima i uz "aminovanje" FIBA napraviti novo takmičenje, kako je prošle nedelje na sastanku u Ženevi zatražio generalni sekretar svetske košarkaške organizacije Patrik Bauman.

U proteklom periodu praktično nije bilo zvaničnih informacija, kao ni reakcija na tu temu i zato je zajednička konferencija pred početak polufinalne plej-of serije Crvene zvezde Telekom i Partizana, bila prilika da javnost čuje komentar generalnog menadžera ABA lige Romana Lisca.

PLEJ-OF


Roman Lisac u šali je rekao da ga posebno raduje što je trener Partizana Duško Vujošević, obično najveći kritičar lige, pohvalio rukovodioce takmičenja zbog uvođenja plej-ofa, umesto Fajnal fora.

"Sad je to mnogo pravednije. Neko će pobediti u najmanje tri utakmice, a to znači da je definitivno bolji. Time smo sami sebi napravili problem, jer nas savezi optužuju za nepoštovanje (zbog 'ulaska' u kalendar nacionalnih prvenstava - prim.aut), ali mi smo samo uradili ono što su tražili klubovi".

"Sve ovo zajedno je velika nekorektnost, zato što se dešava tokom završnice našeg takmičenja. Ta borba sa duhovima sa strane dodatno opterećuje i organizatore i sponzore. Ne bih ovom prilikom puno pričao, danas ćemo imati sve klubove lige na okupu, razgovaraćemo o tome na Skupštini, koja će doneti ili neće doneti neke zaključke, kako i šta dalje".

Lisac je dodao da se rukovodstvo ABA lige nije sastajalo ni sa FIBA, ni sa čelnicima nacionalnih saveza, zato što niko to nije ni tražio.

"Zaista ne znam zašto se ovo dešava, ali vidim da se kroz medije provlači mnogo netačnih informacija, recimo da se ABA ligi smanjuje broj predstavnika u Evroligi sa dva na jedan. To šteti i ligi i košarci".

Generalni menadžer ABA lige dodao je da "niko nije bogom dan" i da "treba sesti i razgovarati".

"Još jednom kažem da će klubovi sami odlučiti o sebi, jer su oni većinski vlasnici lige".

Govoreći o završnici takmičenja, uoči polufinala Zvezda - Partizan i Budućnost - Cedevita, Lisac je rekao da je "ponosan" na četrnaestu po redu sezonu regionalne lige.

"Prve sezone Jadranske lige imale su težak karakter. Morali smo puno da se bavimo stvarima koje nemaju veze sa sportom, već su bile vezane za razdoblje loših stvari iza nas. U međuvremenu smo, bar što se tiče košarke, došli na zavidan nivo. Uvek kažem da ovaj prostor ne treba da brine za talente, sudije i sve što se tiče igre, već za finansije, koje su često osnova za napredak. Da je region ekonomski stabilan, naša liga bi još bolje stajala i ne bi naši talenti, često za mali novac, odlazili u inostranstvo. Iz tog razloga ne možemo da gradimo ligu kao što je bila u bivšoj Jugoslaviji, gde se nije moglo u inostranstvo pre 28. godine i gde je svako dete znalo imena svih igrača".

Roman Lisac naglasio je da je ove sezone 200 utakmica ABA lige bilo direktno prenošeno na televiziji i da je to dalo klubovima šansu da kvalitetnim marketingom popune svoje budžete.

Članovima šampionskog tima i ove godine će biti uručeno prstenje, a ostalim učesnicima plej-ofa medalje od srebra, umesto kristalnih prizmi, koje su bile aktuelne proletos.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC