• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

AKROPOLIS KUP: Srbi odbranom slomili Litvance

Košarkaši Srbije zabilježili su četvrtu pobjedu u sedmom pripremnom meču uoči starta Evrobasketa, a prvu na Akropolis kupu u Atini.

 AKROPOLIS KUP: Srbi odbranom slomili Litvance Izvor: MONDO

Poslije startnog poraza od Grčke u ponedeljak uveče (65:66),  najbolji košarkaši Srbije zadržali su dobru igru u odbrani, a popravili u napadu, što je bilo dovoljno da se pobijedi Litvanija sa 78:70 (19:13, 19:18, 21:23, 19:16).

Odlučujuću trojku pogodio je Novica Veličković za 72:65, tri minuta prije kraja.

Ti poeni prelomili su meč iz dva razloga. Prvi, zaustavljen je nalet Litvanaca od rezultata 63:54 Srbiju, do mršavih 69:65 svega dva minuta kasnije.

Drugi, Litvanci su od Novicine trojke izabrali da fauliraju košarkaše Srbije , naročito Bojana Popovića i to im se nije isplatilo, iako su do kraja susreta prilično lako poentiralo kada god bi loptu spustili pod koš. Ujedno, posljednja tri minuta bio je jedini negativan period u defanzivnoj igri srpskog  tima od početka meča, ali to nije odvelo ekipu u poraz.

Selektor Dušan Ivković i njegovi momci u utorak pred oko 1.000 gledalaca u OAKA centru u Atini suočili su se sa nekom drugačijom Litvanijom, od koje je decenijama najveća opasnost prijetila van linije za tri poena. Ovog puta, igrači na koje računa selektor Ramunas Butautas postigli su dvije trojke iz 26 pokušaja (!?), a najubojiti bili su na centarskim (Petravičijus 17, Javtokas 11) i krilni pozicijama (Kleiza 19, Jasaitis 6).

Bekovi Srbije  bili su dominanti u duelima sa protivničkim, Litvanci gotovo da nisu imali otvoren šut spolja, ali se u  timu Dušana Ivkovića mogao naslutiti blagi nedostatak mišićne mase pod košem, jer su snažni Javtokas i Petravičijus prilično lako gradili poziciju za šut u igri leđima.

Njih dvojica, uz Kleizu koji se ispromašivao u šutu za tri poena (1/7) nisu mogli da naude srpskoj reprezentaciji, koja je i ovog puta pokazala da nema super zvijezdu, ali ima odličan tim, u kojem se igrači međusobno dopunjuju.

Dugo su košarkaši Srbije  čekali da ij krene šut, a kada je magiju razbio Miloš Teodosić prvom trojkom poslije četiri neuspješna , za 26:21, sve je bilo lakše. Trojke su vezali i Zoran Erceg (31:25), a potom i Uroš Tripković za maksimalnih 35:25, minut i po do kraja prvog poluvremena.

Mogli su tada i sa ubijedljivijom razlikom da odu na odmor, ali je ekipa ušla u nekoliko brzopletih akcija, tako da je na poluvremenu bilo 38:31, zahvaljujući pogocima Bojana Popovića sa linije penala.

Treća četvrtina bio je period blagog uspona i najvećeg pada u igri Srbije.

Bolje su počeli drugo poluvrijeme, ali je nsu ubrzo prihvatili da igraju brzo i to je dovelo do prvog vođstva Litvanije od početka utakmice - 51:50, četiri minuta prije kraja četvrtine.

Uslijedila je "klackalica" do posljednjeg minuta treće dionice, kada su "orlovi" pošteno stegli rivala u odbrani i serijom 6:0 dijelimično povratili vođstvo sa poluvremena - 59:54.

Serija je nastavljena i početkom posljednje četvrtine, a poslije koša Tripkovića na semaforu je pisalo 63:54, sedam i po minuta prije kraja meča.

Mantas Kalneitis je tada sa četiri poena u nizu spasio saigrače potopa, nadovezao se Petravičijus, tako da se u jurnjavi po terenu došlo do alarmantnih 69:65 za Srbiju. Uslijedila je već pomenuta trojke Veličkovića i novi "kredit" za miran kraj meča, do kojeg je Popović pogodio četiri od šest slobodnih bacanja, a Nenad Krstić dva u posljednjem napadu za konačnih 78:70.

Srbija u posljednjem kolu, u srijedu od 17.45 igra protiv Rusije.

SRBIJA: Popović 12 (penali 10/12), Tepić 2, Raduljica, Erceg 8, Bjelica, Marković 2, Tripković 13, Teodosić 3, Krstić 11, Perović 8, Veličković 14, Paunić 5.

LITVANIJA: Mazutis, Kalnietis 6, Maciulis 4, D. Lavrinovič, Lukauskis 2, Delinikaitis 2, Jasaitis 6, Kleiza 19 (1/7 za tri), K. Lavrinovič 2, Jomantas 1, Petravičijus 17, Javtokas 11.

(N. J. - MONDO, foto: kss.rs)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC