• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Igračima škola, njima milioni!

Autor mondo.rs

Njihove zarade neuporedive su sa prihodima najboljih evropskih trenera. Mnogi i ne pomišljaju na odlazak u NBA. Pročitajte ko su najplaćeniji treneri koledž košarke.

Bili Donovan ipak je ovog proleća prihatio da posle 19 godina napusti Univerzitet Floridu i "iz druge" se preseli u NBA ligu. Prošli put, pre osam godina, u poslednjem trenutku odbio je 27,5 miliona dolara od Orlanda, da bi zadržao posao koji je radio od 1996.

Jedan od najpriznatijih koledž trenera u SAD sada je ipak poklekao pred nekoliko velikih izazova kao što su napad na NBA titulu i plata od šest miliona dolara po sezoni, sve do 2020. godine.

Na klupi Tandera, Donovan će zbirno zaraditi bar 30 miliona dolara.

U svetlu nepravičnog i u suštini licemernog sistema američke koledž košarke, koji igrače "plaća obrazovanjem", mogao bi da se nametne zaključak da je i novi trener Durenta i Vestbruka konačno iskoristio priliku da se novčano obezbedi.

Međutim, Bili Donovan je i do sada i te kako dobro zarađivao u ligi čija je završnica najgledaniji sportski događaj u SAD posle Superboula i finala NFL konferencija.

Na listi najplaćenijih američkih koledž trenera, on je zauzimao peto mesto, a zarađivao je, poređenja radi, oko milion evra manje od menadžera Mančester sitija Manuela Pelegrinija, selektora Italije Antonija Kontea i menadžera Liverpula Brendana Rodžersa!

Na klupi Floride, Donovan je godišnje inkasirao po 3,9 miliona dolara, što, prebačeno u kontinentalnu valutu, iznosi 3,48 miliona evra, uz bonus od 400.000 evra.

Za 19 godina na klupi tog univerziteta, osvojio je dve titule (2006, 2007), četiri puta doveo ekipu do Fajnal-fora i osvojio osam konferencijskih titula. Samo su trojica trenera prestižnih univerziteta bila dugovečnija na radnom mestu od njega.

Na listi najplaćenijih koledž trenera, do ovog leta zauzimao je peto mesto. Među "njegovim" igračima u NBA ligi su Bredli Bil, Kori Bruer, Nik Kalates, Majk Miler, Žoakim Noa, Džejson Vilijams...

Četvrti je trener Kanzasa Bil Self, koji je za takmičarsku 2014/15 zaradio pet miliona dolara, odnosno 4,6 miliona evra.Sa bonusima - više od pet miliona evra.

Self u biografiji ima jednu titulu i dva plasmana na Fajnal-for. Jedan je od tri trenera koji su vodili tri različita tima među osam najboljih na završnom turniru (Tulsa, Ilinois i Kanzas).

Njegovi učenici su braća Moris iz Sansa, Ben Meklmor, Kit Lengford, Deron Vilijams, kao i Endrju Vigins, sa kojim je ove sezone lako mogao da se zajedno preseli u NBA, jer je bio želja Klivlenda pre Dejvida Blata.

"Razgovarali smo za vreme drafta o pojedinim igračima. Dotakli smo se i preuzimanja ekipe, ali ni u jednom trenutku to nije iskrslo kao ozbiljna opcija", odbacio je Self glasine, ujedno priznavši kontakt sa nekim NBA klubovima.

"Bilo ih je, ali ne mnogo. Svaki put bih im na početku sastanka razjasnio gde sam i gde ću ostati, pa se sve završavalo samo na obostranom prikupljanju informacija".

S obzirom na to koliko zarađuje, sasvim mu je lepo i u "fabrici igrača". Samo su trojica kolega plaćeniji od njega.

Najbliži mu je Džon Kalipari, trener Kentakija.

Nekadašnji NBA trener (Netsi 1996-1999), Memfis (2000-2009) postigao je pre 13 meseci novi dogovor sa šefovima, prema kojem će voditi "divlje mačke" bar još sedam godina.

Po isteku aktuelnog ugovora, Kalipari će biti bogatiji za 52 miliona dolara, što je trenutno 46,3 miliona evra!

Svake sezone, trener koji je 2012. vodio Kentaki do titule biće bogatiji bar za 4,9 miliona evra. Sa bonusima, ta svota "ide" na 5,6 miliona evra.

Među Kaliparijevim igračima koji nastupaju u NBA ligi su Džon Vol, Demarkus Kazins, Erik Bledso, Derik Rouz...

Doduše, ovog proleća Kalipari nije hteo da prihvati bonus, ali može da bude potpuno miran, jer će u završnim godinama ugovora zarađivati po osam miliona dolara (trenutno 7,1 milion evra).

Opet poređenja radi, koliko zarađuje najtrofejniji evro-trener Željko Obradović? "Listajući" vesti o "Žocovom" ugovoru sa Fenerbahčeom, tri miliona evra je najviša cifra kojom se barata. Stoga je smislenije porediti zarade koledž stručnjaka sa primanjima evropskih fudbalskih trenera.

Uzimajući taj kriterijum u obzir, "vicešampion" ove liste zaradi par stotina hiljada evra manje od trenera Barselone, Luisa Enrikea.

Drugi najplaćeniji koledž trener u Americi je Rik Pitino, kome Lujvil godišnje, uz garantovane bonuse, isplati 6,6 miliona dolara odnosno 5,8 miliona evra.

Trener koji je takođe radio u NBA ligi (Niksi 1987-1989, Boston 1997-2001), vodi ekipu iz Kentakija od 2001. godine i jedini je uz Roja Vilijamsa koji je vodio dva različita programa bar do tri NCAA Fajnal-fora.

Kontinuitet u radu imao je na klupi univerziteta Boston (1978-1983) i Kentaki (1989-1997), u kojem je 1996. osvojio prvu od dve titule. Poslednji put, njegov tim osvojio je titulu 2013. godine.

Jedini je trener koji je postajao šampion NCAA lige sa dve ekipe, ali mu to nije donelo neprikosnoveno prvo mesto na ovoj listi.

Naravno, najplaćeniji trener sedi na klupi Djuka, kao i reprezentacije SAD i nosi prezime koje je pisano na "hiljadu" načina.

Zove se Majk Kžiževski, aktuelni je i petostruki šampion NCAA lige i dvostruki osvajač olimpijskih zlata (2008. i 2012).

Nekadašnji đak Vest Pointa i jedan od najuspešnijih stručnjaka u istoriji igre, godišnje zaradi 9,7 miliona dolara, odnosno 8,6 miliona evra!

Bonusa nema, jer nisu ni uneseni u ugovor. Na Djuku je od 1980. godine.

Mnogi su ga pitali da li će preći u NBA ligu i pridružiti se nekim igračima koje je već vodio (Buzer, Deng, Džej-Džej Redik, Kajri Irving...), ali je njegov odgovor već dugo uvek isti:

"Prestar sam za to".

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC