• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neka spektakl počne!

Autor mondo.rs

Fajnal-for Evrolige, blistava kruna evropske košarkaške sezone, zasijaće od petka uveče. U nedelju, Stari kontinent dobija novog šampiona.

Istorija se ovog maja piše u Madridu.

Ljubitelji košarke dobiće predstojećeg vikenda "na tacni" najbolje što neamerička igra pod obručima može da pruži. Četiri najbolje evropske ekipe boriće se za najvredniji trofej. 

Trka za pehar svedena je sa početna 24 učesnika na zaista najbolja četiri tima. U petak, u glavnom gradu Španije, polufinalne bitke vodiće:

CSKA - Olimpijakos u 18.00 časova i
Real Madrid - Fenerbahče u 21.00

Anketa

Ko će postati šampion Evrope?

  • CSKA

    51.72% (30)

  • Olimpijakos

    18.97% (11)

  • Real

    12.07% (7)

  • Fenerbahče

    17.24% (10)

Ko će postati šampion Evrope?

Rezultati


Ceremonijom dodele individualnih nagrada i "otvaranjem" juniorskog turnira, dugo iščekivani vikend počeo je već u četvrtak popodne. I odmah u Srbiji imamo razlog da budemo zadovoljni.

Nemanja Bjelica postao je drugi srpski košarkaš iz naše zemlje dobitnik nagrade MVP evroligaške 2014/15. Pre njega, priznanje "najkorisniji igrač sezone" dobio je još samo Miloš Teodosić, 2010.

Tokom ceremonije, sedeli su jedan kraj drugog, nekoliko mesta udaljeni od Bogdana Bogdanovića, koji je ponovo proglašen "Zvezdom u usponu" Evrolige.

Individualnim nagradama koje će biti donesene u Srbiju tu nije bio kraj. Teo i Bjelica, ali i centar Zvezde Boban Marjanovićizabrani su i u tim sezone, a nagradu je umesto gorostasa crveno-belih primio predsednik kluba sa Malog Kalemegdana, Nebojša Čović.

U razgovoru za zvanični sajt Evrolige, Teodosić je rekao da mu jako prija mesto plejmejkera u idealnom timu, u kojem se našao drugi put u karijeri. Govorio je i o formi "armejaca", koje su mnogi proglasili prvim favoritom turnira.

"Cele sezone igrali smo dobro. Možda smo 15-20 dana imali pad u igri, kada je došao Kirilenko i kada nam je bilo potrebno vreme da se naviknemo na njega. Mislim da smo ove godine spremni da igramo žestoko i čvrsto, što je jako važno ako hoćete pobedu. Da li ćemo trijumfovati? Ne znam, ali sam siguran da ćemo nastupiti najčvršće što možemo", izjavio je srpski košarkaš.

Zvezdini juniori počeli pobedom

Sat nakon početka ceremonije, juniorski šampioni Srbije - ekipa Crvene zvezde Telekom, trijumfalno su počeli učešće na Fajnal-ejtu u svom uzrastu, pobedivši Unikahu 73:68. Crveno-bele nade brane trofej.

Rival CSKA u borbi za polufinale biće Teov prethodni klub - Olimpijakos, sa kojim je 2010. igrao svoje prvo evroligaško finale. Spletom okolnosti, naredni meč za evro-titulu Valjevac je zaigrao baš protiv Pirejaca, u Istanbulu, dve godine kasnije. Međutim, Jorgos Printezis je istorijskim pogotkom odneo titulu u Atinu.

CSKA čeka trofej od 2008.

"Nismo mogli i ne možemo da biramo protivnika. Sve emocije ostaviću po strani i igraću iz sve snage. Samo mi je važno da moj tim pobedi. To mi je najvažnije", dodao je Teodosić.

Snaga Olimpijakosa i inspirišući pobednički mentalitet dobro su poznati. I atinski crveno-beli imaju predstavnika u timu godine. Naravno, to je Vasilis Spanulis, trostruki prvak Evrolige (2009, 2012. i 2013) i trostruki najbolji igrač završnog turnira.

Izvor: MN PRESS Istorija kaže da je osvajao titule kada god mu je žena bila trudna. I ove godine Spanulisi čekaju bebu.

"Imamo isto samopouzdanje kao prethodnih godina. Imamo istu hemiju. Naš stručni štab radi fenomenalan posao, svi znamo koji su nam zadaci. Dolazak ovde donosi nam veliku odgovornost. Shvatamo gde smo stigli i koji su nam planovi", rekao je "Bili" Spanulis.

U petak će zvezdi grčke košarke ponovo rival biti veliki CSKA, kojeg je u dresu Olimpijakosa dva puta pobeđivao na F4 u poslednje četiri godine. Utakmicu će suditi i srpski arbitar Ilija Belošević.

"To je sjajan tim, veliki protivnik. Rade odličan posao od početka godine. Jako su konstantni. Posao nam je da se borimo. Odlično smo spremni, mentalno i fizički. Srećni smo i blagosloveni da radimo ono što volimo. Predstavljamo Grčku i ponosni smo na to", dodao je Grk.

Čelnici Olimpijakosa euforično najavljuju napad na evropski vrh još od eliminisanja Barselone u četvrtfinalu. Međutim, na tom putu ih čekaju dve jako velike prepreke. Ako bi u petak Pirejci napravili iznenađenje i prošli u finale, tamo bi ih takođe dočekali "teškaši".

Ime drugog finaliste daće duel najtrofejnijeg kluba Evrolige i najtrofejnijeg evropskog trenera, Željka Obradovića!

Srpski stručnjak, najtrofejniji strateg evro-košarke, bio je dobro raspoložen na konferenciji za novinare. Donekle očekivano, ne i previše zainteresovan da opširno priča.

"Nema tajne. Samo naporan rad", rekao je "Žoc", koji će ostati upamćen kao prvi trener koji je doveo Fenerbahče do Fajnal-fora, zajedno sa srpskim internacionalcima - Bjelicom i Bogdanovićem.

Obradović je trenirao i trenera Reala, Pabla Lasa.

Poslednju od svojih osam evroligaških titula, Real je osvojio daleke 1995. godine, baš pod vođstvom Željka Obradovića, koji ima isti broj trofeja.

Osim "kraljevića", bivši selektor naše reprezentacije vodio je na krov Evrope i Partizan (1992), Huventud (1994) i Panatinaikos (2000, 2002, 2007, 2009, 2011), a ovog proleća isto će pokušati da uradi i sa Fenerbahčeom.

Za polufinalni meč sa Realom najavio je u šali i malo iznenađenje.

"Bjelica je MVP i neću ga uvrstiti u startnu postavu, da bih iznenadio (trenera Reala, Pabla) Lasa", rekao je Obradović, uhvativši Nemanju Bjelicu, uz širok osmeh.

Potom je ozbiljnije dodao...

"Nema tajni između Reala i nas. Gledao sam praktično njihovu svaku utakmicu", objasnio je trener Fenera, prema pisanju grčkih medija.

Izvor: MN PRESS Kako Real dočekuje završni turnir? Očekivano, sa neizbežnim osećajem gorčine zbog jučerašnje eliminacije fudbalske sekcije u polufinalu Lige šampiona.

Jasno je da i taj rezultat stvara pritisak na leđima najvećeg gubitnika završnih turnira prethodnih godina.

Real Madrid bio je poražen u finalima prošle i pretprošle sezone. Pobeđivao ga je Makabi, pobeđivao ga je i Olimpijakos, a 2011. okončao je Fajnal-for turnir na poslednjem mestu.

Felipe Rejes, najbolji igrač "kraljevića" ove sezone i takođe član idealne petorke, govorio je o tenziji koju neizbežno oseća u svlačionici.

"Eliminacija fudbalera iz Lige šampiona 'pritiska' nas malo, ali moramo da pobedimo, pre svega zato što smo domaćini Fajnal-fora", rekao je Rejes, a Laso dodao: "Veoma je važno da trijumfujemo u Madridu, kod kuće. Takođe, jako smo srećni što treću godinu uzastopno nastupamo na ovom turniru".

Prema trenutnim procenama, Real će u petak imati podršku bar 12.000 svojih navijača (od ukupno 15.000 gledalaca). 

Evropa je dane pred nama čekala cele godine. Uživajmo u najboljoj košarci.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC