• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Real u finalu, po navici!

Autor mondo.rs

Domaćin Fajnal-fora igraće u trećem uzastopnom meču za evroligašku titulu. Pred svojim navijačima, "kraljevići" su savladali Obradovićev Fenerbahče, 96:87!

 Real u finalu, po navici! Izvor: MN PRESS

Real Madrid je u svom gradu stigao  ovog maja do tačke na kojoj je bio i prethodne dve godine, kao i rekordnih 16 puta u istoriji.

Pobedom protiv Fenerbahčea, "kraljevski" klub obezbedio je još jedan, treći uzastopni nastup u finalu Evrolige. Ovog vikenda, posle dva neuspeha, boriće se za titulu u svom gradu.

REAL - FENERBAHČE 96:87 (20:21, 35:14, 21:24, 20:28)

Tim Pabla Lasa eliminisao je iz trke za najvredniji pehar ekipu Željka Obradovića, trenera koji je poslednji (1995. godine) vodio "kraljevski klub" do titule prvaka Evrope.

Ostaje žal zbog propuštene prilike da i MVP Evrolige Nemanja Bjelica i zvanično najperspektivniji igrač Bogdan Bogdanović prvi put učestvuju u borbi za evro-titulu. U petak uveče, njihov tim je jednostavno, naišao na boljeg od sebe.

Uz neizbežnu ulogu ogromnog iskustva, koje i te kako fali Feneru u sličnim utakmicama (prvi Fajnal-for u klupskoj istoriji), Real je bio brži, konkretniji i agresivniji praktično u svakom segmentu. Na momente, koji su se protezali i na čitave četvrtine (konkretno, druga deonica), Madriđani su demonstrirali praktično savršenu igru.

Cifre nikada ne mogu da pruže potpuni opis, ali večeras i te kako mogu poslužiti da opišu tok i izgled meča, posebno u odlučujućim momentima.

Meč je nepovratno odvela u jednom pravcu odlučujuća druga četvrtina. Real je završio rezultatom 35:14 u svoju korist, napustivši teren posle prvog poluvremena sa brojkama koje impresioniraju: 21 pogodak iz igre, 18 asistencija, 5 ukradenih, nijedna izgubljena lopta.

Za tri poena, Madriđani su do poluvremena gađali 8/14. Potom su, u nastavku, dodali još šest pogodaka, pokvarivši procenat u završnoj četvrtini (14/30).

Kada je bilo potrebno kazniti lošu odbranu reketa, Gustavo Ajon igrao je najbolje ove sezone i završio meč kao najefikasniji među domaćima, sa 18 poena. Kada je publika u transu čekala pogotke iz daljine, Kej-Si Rivers (17 p) pogađao je trojke u nizu, promašivši tek i samo šesti pokušaj.

Fener je u nekoliko navrata pokušao da se pridigne iz nokdauna, ali nije uspevao da bar nagovesti neizvestan kraj. Kada je bilo najvažnije, Rodrigez (13 p), Ljulj (12), Noćioni (12), zaustavljali su nalete gostiju i na kraju bez trzavica priveli posao kraju.

Endrju Gaudlok probudio se u poslednjoj četvrtini i ubacio zbirno 26 poena. I Bogdan je pokušao da trgne ekipu sa 12 poena, kao i nervozni Bjelica (11), koga su sitni (i neki prilično sumnjivi) faulovi najpre izveli iz ritma, a potom učinili da posle sjajne solo akcije zaradi i tehničku grešku.

Jednostavno, svaki napor gostiju nailazio je na očekivani odgovor druge strane. Jan Veseli je sabrao odličnih 20 poena, od kojih većinu u prvom poluvremenu. Sve je to bilo premalo sa raspucanijim i smirenijim protivnikom.

Real će, dakle, u nedelju uveče zaigrati u svom 17. finalu. Da li je vreme da pokaže šta je naučio iz svoja četiri poraza u 21. veku?

Fener će, bez ikakve dileme, svoju šansu imati narednih godina.

IZ MINUTA U MINUT:

KRAJ, REAL JE POBEDIO - 96:87!

39' 96:85 Gaudlok se kasno probudio. Pogodio je još jednu trojku. Fener se definitivno pomirio sa porazom.

39' 92:82 Mahmutoglu ubacuje svoju drugu trojku, tačno dva minuta pre kraja.

38' 89:77 Nalet Fenerbahčea, kontra i promašeni naskok Bogdanovića za tri. Skupio je hrabrost srpski šuter, pokušao i promašio. Šteta. Da su gosti imali taj pristup od početka...

37' 87:72 Real opet udaljava Fener od šanse da se približi. Sada je to trojkom učinio Serhio Ljulj. 14. trojka Madriđana na večerašnjoj utakmici. Ostali su bez Ajona, koji seda na klupu zbog pet ličnih grešaka.

36' 84:70 Veseli koristi jedno slobodno bacanje posle faula Rejesa. Fener je počeo da pritiska preko celog terena.

35' 82:67 Bjelica je pretrčao ceo teren, poentirao pored Rejesa i bučno tražio faul, gestikulirajući rukama. Sudije su mu zato dodelile tehničku, što je značilo i da je završio utakmicu. Odmah potom, tehničku dobija i Jan Veseli, zbog psovanja sudije posle fenomenalne blokade. I Čeh je psovao na srpskom.

33' 81:63 Sve tiša dvorana, sve manji intenzitet meča. Bjelici arbitri dosuđuju i četvrtu ličnu grešku pod protivničkim košem. Potom ga Rudi faulira, uobičajeno glumivši. I Fernandezu je to četvrta lična.

31' 79:59 - I četvrta četvrtina počinje trojkom Reala. Pogodio je Rivers, koji nije promašio ni iz petog šuta za tri. 13/21 za tri Madriđani šutiraju timski.

76:59 - kraj treće četvrtine. Posle deset minuta dominacije Reala, konačno smo videli žešći Fener i žešću borbu. Obradovićev tim opet je počeo da veruje u sebe, iako je primio jako važnu trojku kada je prišao na 14 poena zaostatka...

Treću deonicu, Fener je rešio u svoju korist 24:21... Kako sada važno izgleda onaj prvi napad drugog dela, u kojem je Real primio dve trojke.

29' 76:57 Ćaćo Rodrigez ubacuje jako važnu trojku, sprečivši Fener da dođe u šansu da pre poslednje deonice dođe na deset poena razlike. Odmah potom, Ajon je ubacio 18 poen. Tajm-aut Željko Obradović.

28' 69:53 Fener je zaustavio Real i produžio seriju na 15:3 (67:53). Ipak, Ljulj je prekida poenima sa penala. Uprkos tome, tim Željka Obradovića sada deluje spremniji za borbu.

26' 67:51 Sloter i Veseli ulaze u čvršći duel. Sudije još jednom sviraju obostranu ličnu grešku. Serija Fenera 14:3, sa jako važnom Bogdanovom ulogom (pet poena, asistencija za poslednju trojku...). Prvi tajm-aut Reala na večerašnjoj utakmici.

25' 66:46 Fener pokazuje znake života. Bogdanović je trojkom zaokružio mini-seriju 7:0. Ipak, razlika je i dalje čak 20 poena...

23' 64:37 Trojku ubacuje i Kerol, 11/17...

21' 61:35 U prvom napadu drugog poluvremena, Real je ubacio šest poena! Ljulj, uz faul na drugoj strani, pa Rudi. 10/16 gađaju Madriđani za tri.

Na poluvremenu 55:35.

Real je drugu četvrtinu dobio rezultatom 35:14. Kej-Si Rivers ubacio je četiri trojke, Gustavo Ajon 16 poena, od kojih 12 u ovoj četvrtini... Utakmica je krenula potpuno u jednom pravcu i Feneru će biti potrebno mnogo da je vrati u ritam koji želi.

Madriđani su za tri gađali 8/14. Odnos u ukradenim loptama - 5:0. Odnos u izgubljenim loptama - 0:8. Real je iz igre pogodio 21 put, kreiravši šanse uz čak 18 asistencija, kooje su apsolutni i neporecivi dokaz praktično savršene timske igre.

18' 53:32 Opet Rivers... Plus 21! Domaćin šutira za tri 8/13! Odnos u izgubljenih loptama - 0:8.

18' 50:32 Opet trojka Riversa! Real je za 17 minuta igre ubacio 50 poena!

17' 47:31 Rodrigez pogađa i četvrtu trojku Reala u ovoj deonici. Tako je "poništio" prvi pogodak iz igre Nemanje Bjelice (4 p).

16' 42:27 Real povećava maksimalnu prednost. Noćioni (35) ubacio je svoju prvu trojku na svom prvom Fajnal-foru. Odmah potom, Kej-Si Rivers pogađa novu trojku. Madriđani šutiraju za tri 5/10.

14' 34:23 Serija "kraljevića" zaustavljena je na 9:0, ali samo na kratko. Ajon (12 p) nastavlja da "sipa" loptu u obruč Fenera, a ima i pomoć Kej-Si Riversa, koji ubacuje trojku iz ugla. Tajm-aut Željko Obradović. 14:2 za Real u ovoj četvrtini.

12' 27:21 Sada Real u seriji, 7:0. Ajon ubacuje svoj osmi poen. 7:0 za Real u drugoj četvrtini. Bogdan je na klupi, Zisis u igri.

- Malo vetra u leđa Realu. Noćioni se odbija od Bjelice bez lopte i arbitri (Hristodulu, Pukl, Lotermozer) to nazivaju faulom.

11' 25:21 Preldžić baca loptu u ruke Ajonu, a on posle kontre dodaje do Noćionija, koga Erden faulira uz poene. Željko Obradović žestoko psuje, jako ljut na svoje igrače zbog dva propusta u pet sekundi.

Izvor: Euroleague/MN Press

Kraj četvrtine - 20:21!

Emir Preldžić pogodio je sa distance uz zvuk sirene, iako je u poslednjem trenutku postao svestan da nema vremena. Uzbudljiva četvrtina, koju je obeležio Jan Veseli, sa svojih osam poena.

10' 18:19 Bjelica igra plejmejkera. Posle dodavanja Veseliju nakon pikenrol igre, Čeh zakucava i diže brojne navijače Fenera na noge. Tajm-aut Real.

8' 18:15 Bogdan ubacuje prvu trojku, za 14:15! Međutim, Real uzvraća i neregularnim košem (Rodrigez posle zvuka sirene), pa brzom kontrom preuzima prednost. Nemanja Bjelica je na terenu.

6' 11:12 Veseli "popravlja" promašaj i fenomenalno zakucava. Skočio je iznad obruča. Fener opet vodi.

4' 11:8 Rudi ubacuje prvu trojku na utakmici, odmah nakon što se upisao i Gaudlok. U sledećem napadu Madriđana, pogađa i Džejsi Kerol.

2' 0:2 Prve poene upisuju gosti. Bogdan Bogdanović je posle prodora asistirao Luki Žoriću pod koš, za lagan pogodak.

Košarkaši Reala, posle dva šokantna poraza od autsajdera u finalima F4 2013. i 2014. godine, prvo od Olimpijakosa, pa od Makabija, ugrabili su priliku da organizuju finalni turnir i probaju da ne dožive i treći debakl u nizu.

Ovo je Realu 23. pojavljivanje u polufinalu Evrolige, računajući i period kada nije bilo Fajnal-fora, uz 16 finala i osam titula, ali... Poslednja je osvojena pre ravno 20 godina, 1995. kada je trener bio – Obradović!

S druge strane, ovo je Fenerbahčeu, za koji sjajno igraju MVP Evrolige Nemanja Bjelica i takođe naš Bogdan Bogdanović, prvi nastup na F4 turniru u istoriji, ali... Sve je lakše kada je kraj aut linije živa legenda evropske košarke, "Žoc" Obradović, čovek koji je posao radio do kraja sa Partizanom, Huventudom, Realom i Panatinaikosom pet puta!

Da li će moći da priredi novo čudo?

Ostanite uz MONDO, pratićemo utakmicu UŽIVO...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC