• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kakva šteta: Real pobedio Zvezdu u finalu! VIDEO

Autor mondo.rs

Mladi košarkaši Crvene zvezde napravili su sebi ogroman posao u finalu Evrolige, ali ipak imali šut za produžetak – nisu pogodili.

 Kakva šteta: Real pobedio Zvezdu u finalu! VIDEO Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda ostala je bez titule šampiona Evrope!

U finalu juniorske Evrolige, u Madridu, košarkaši Crvene zvezde vodili su devet poena razlike, gubili deset, i na kraju ipak imali šut za tri poena i produžetak, ali najbolji igrač susreta Aleksandar Aranitović nije pogodio...

Finale Fajnal-ejt turnira: Real Madrid – Crvena zvezda 73:70 (15:22, 24:15, 20:14, 14:19), u dramatičnoj utakmici punoj preokreta!

Bila je to repriza prošlogodišnjeg finala u kom su crveno-beli stigli do prve titule prvaka Evrope pobedom od 55:42.

Momci Slobodana Klipe jako su se loše, u trećoj četvrtini, snašli na pokretljivu zonu Reala, Španci su preuzeli kontrolu skoka, ubrzali i pojednostavili igru u napadu i uz nekoliko lakih poena stigli do 59:49. Do kraja treće četvrtine, Zvezda je uspela da smanji tu razliku na osam poena zaostatka, a onda su crveno-beli zaigrali fantastičnu odbranu, uspeli da izmore prvog igrača Reala, Luku Dončića, kada su odgovornost morali da preuzmu ostali u belim dresovima i to je, malo po malo, dovelo do neizvesne završnice.



Madriđani su se prilično ispromašivali sa penala u poslednja dva minuta, a to je znao da kazni sjajni Aranitović. Njegova trojka, posle dva promašena slobodna bacanja na drugoj strani, vratila je Zvezdu na 71:70, na svega 14 sekundi pre kraja, ali se tada Jonatan Bariero sabrao i ubacio dva penala za 73:70.

Klipa je pozvao tajm-aut, objasnio igračima kako bi trebalo odigrati poslednjih deset sekundi, međutim... Nikola Rakićević je sa strane bacio loptu u ruke pravo – protivniku!

Imao je sreće tada mladi igrač Zvezde, kao i ceo tim, što Justa nije izdržao pritisak pa je promašio oba slobodna bacanja, lopta je ostala u igri, logično je uručena Aranitoviću koji je imao taman toliko vremena da stigne na oko devet metara od koša Reala, podigne se na trojku i – zamalo promaši...

...
Izvor: youtoube

Oko 4.500 navijača u dvorani, što je sjajna poseta za jednu juniorsku košarkašku utakmicu, radovalo se pobedi domaćeg tima u danu veliko finala Evrolige, u kom se Real sastaje sa Olimpijakosom, ali nije tako delovalo od samog starta.

Aktuelni šampioni bolje su otvorili utakmicu i poveli 5:13, ali su Dončić i Andres Riko na kratko vratili Real u egal (15:15), pre nego je prošlogodišnji MVP Vojislav Stojanović poveo crveno-bele do novog vođstva od 15:22.

Ovo je bila repriza prošlogodišnjeg finala u kom je Crvena zvezda pobedila Real rezultatom 55:42, a Vojislav Stojanović bio proglašen za MVP igrača turnira. Košarkaši FMP Železnika osvajali su juniorsku Evroligu dva puta, 2008. u Madridu pobedom nad Barselonom 80:70 i godinu dana kasnije u Berlinu, trijumfom nad Lijetuvosom 123:110, a oba puta MVP je bio Dejan Musli. CSKA Moskva sa tri titule je najtrofejniji klub, ispred Žalgirisa i FMP Železnika sa po dve, dok INSEP iz Francuske, Zagreb, Huventud, Crvena zvezda i Real Madrid imaju po jednu.

Pravo s klupe, Bariero je počeo da doprinosi, Dončić dva puta i Bariero pogađali su za prvo osetnije vođstvo Reala od 28:24, ali Stojanović nije želeo da im dozvoli da se odlepe. Bariero i on razmenili su nekoliko lepih poteza u napadu, pre odlaska u svlačionicu pri rezultatu 39:37 za Real.

Drugo poluvreme počelo je hokejaškim pristupom, pa je Emanuel Kate postigao prve poene. Bilo je 43:43, kada je Real postavio zonu, a na drugoj strani Santijago Justa poveo ekipu u juriš na dvocifrenu razliku. Njegova trojka, trojka Rika, par skokova Sambe Endiajea, uz lake poene pod košem i na kraju trojka Bariera za 59:49 i veliku buku u dvorani, koju nije utišala ni pauza između treće i četvrte četvrtine.

Bariero i Justa pogodili su za maksimalnih 65:54, na sedam minuta pre kraja, ali to nije bio kraj utakmice...

Nikola Popović i Boriša Simanić izgradili su poene za 66:60, Aranitović kaznio statičnu igru Reala u napadu poenima za 66:62, a potom i trojkom poništio Endiajeve poene i sveo utakmicu na jedan posed – 68:65, na nešto više od tri minuta pre kraja.

Da je umor počeo da stiže vodeće igrače oba tima videlo se u narednom minutu, koji je protekao u promašajima sa penala, prvo Dončića (oba puta), pa Stojanovića (oba puta). Justa je bio pribran i vratio Realu 71:65 na 1:54 do kraja, ali iako niko u Realu nije mogao da zaustavi Aranitovića, i kod njega su počeli da se osećaju znaci umora i pritiska.

Jeste pogodio polaganje za 71:67, ali je potom i on promašio oba slobodna bacanja, kada je Dončić sam sebe izbacio iz igre izgubljenom loptom pa ofanzivnim, petim faulom nad nad Stojanovićem.

Zvezda prvi napad tada za potpuni priključak nije iskoristila, a onda je potrošen gotovo ceo minut na polovini crveno-belih jer je Real zahvaljujući duplim ofanzivnim skokom imao tri uzastopna napada da reši meč – sve tri trojke promašili su domaći, a gosti pokupili tek poslednji.

Imao je Aranitović tada 20 sekundi da nešto uradi i potrošio je samo šest do trojke za 71:70, posle čega je usledio već opisani kraj meča i veliko slavlje domaćih igrača...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC