• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO: Region demantuje Zvezdu - bilo je 80:20!

Autor mondo.rs

Promene u ABA ligi izazvale su različitu reakciju srpskih klubova. Zvezda tvrdi da je prekršen dogovor iz Beograda. Stoga, MONDO je kontaktirao čelnike ABA ligaša iz regiona, u potrazi za odgovorima.

 MONDO: Region demantuje Zvezdu - bilo je 80:20! Izvor: MN PRESS

Kao i mnogo puta do sada, beogradski "večiti" rivali sukobili su i ove nedelje, nametnuvši tako svojim navijačima novi razlog za oprečne stavove. U sedmici na izmaku, glavna košarkaška tema su bez dileme - promene u funkcionisanju i vlasničkoj strukturi ABA lige.

Na skupu predstavnika devet klubova, među kojima je iz Srbije bio Dragan Todorić, u ime Partizana, u sredu su u Ljubljani usvojene izmene u funkcionisanju ABA lige. U Humskoj i regionu, te promene nazivaju suštinskim, a na Malom Kalemegdanu - kozmetičkim.

Na predlog klubova, osnivači lige ("šestorka" Lisac, Bilić, Lorbek, Sagadin, Milićević i Radić) zadržali su 20 odsto vlasništva nad ligom, dok je 80 odsto prešlo u ruke učesnika takmičenja. Najveći protivnik te promene je Crvena zvezda, koja zahteva da klubovi ABA lige dobiju svih 100 odsto.

"Dogovor je i bio 100 odsto!", tvrdi Nebojša Čović, podsećajući na aprilski sastanak koji su u Beogradu održali svi klubovi i na kojem su najavljene izmene, sprovedene ove nedelje.

"Stav Zvezde se kosi sa stavom ostalih", tvrdi Roman Lisac, direktor regionalnog takmičenja, uz objašnjenje da je prvobitni predlog svih klubova i bila podela 80-20, koja bi godinama prešla u apsolutno vlasništvo klubova.

Stoga, da bismo dobili potvrdu ili demanti tvrdnji obe strane, MONDO je kontaktirao predstavnike tri kluba iz regiona - Budućnosti, Olimpije i Cedevite.

Predsednik Podgoričana Dragan Bokan pristao je da predstavi situaciju iz ugla aktivnog učesnika oba sastanka.

"Znamo svaki detalj priče koja se povela posle tog sastanka u Ljubljani, nažalost. Šteta je što ovde, u regionu, ništa ne može ostati u regionu komunikacije i dogovora. Sve mora kroz neki sukob. Neću da ulazim u taj sukob klubova i lica, ali ću reći šta smo se dogovorili na sastanku u Beogradu, a šta je usvojeno u Ljubljani", počeo je Bokan priču za MONDO.

On je objasnio da je i beogradskim dogovorom zaista bilo predviđeno da osnivači lige dobiju procenat, koji bi godinama postajao sve manji i na kraju potpuno prešao na stranu klubova.

"Na sastanku u Beogradu dogovorili smo se da ćemo, podelom procenata, do kraja ispoštovati ljude koji su imali većinsko upravljanje u ABA ligi. Tu, naravno, mislim na šest fizičkih lica iz Hrvatske i Slovenije, za koje je zajedničko zaključeno da im treba omogućiti lagan izlazak iz vlasništva, uz poštovanje svega što su uradili od osnivanja ABA lige".

"Na sastanku u Ljubljani, tačnije nekoliko sati pre tog sastanka, dobili smo obaveštenje i mejl da predstavnik Crvene zvezde neće biti prisutan na tom sastanku, kao i da je Zvezda izričita u novom stavu, da navedenih šest fizičkih lica ne zadrži ni procenat vlasništva. Mene je to iznenadilo, iako imam dobru komunikaciju sa svim klubovima", objasnio je Bokan.

Predsednik Budućnosti rekao je da je predlog crveno-belih odbijen i da su predstavnici klubova međusobnim konsultacijama utanačili zajednički stav:

"Za 40 minuta razgovora, koji smo vodili bez predstavnika lige, sve smo prošli i zaključili da je neophodno da klubovi apsolutno kontrolišu ligu. To smo i predložili, to je i usvojeno. Sa ovih 80 odsto imamo kontrolu nad ligom. Pod tim mislim i na upravljačku i svaku drugu vlast. Usvojeno je da u narednom periodu klubovi potpuno preuzmu kontrolu i nad procentima", objasnio je Bokan.

Prvi čovek Budućnosti otkrio je da je još jedan srpski klub prihvatio dogovor.

"Dobio sam jutros informaciju da je i Mega Leks saglasna sa usvojenim i i očekujem, ipak, da će i Metalac i Crvena zvezda da se priključe. Ako Crvena zvezda ne prihvati, mislim da bi to bio njen poraz. Nije mi jasno šta traži Crvena zvezda? Ona traži da ligu vode klubovi, bez tih šest lica, a tvrdim da još nismo spremni da bez tih šest lica vodimo ligu..."

Predsednik KSS Dragan Đilas takođe je u petak poručio da FIBA zahteva da liga bude u stoprocentnom vlasništvu klubova. Bokan tvrdi da su i ti zahtevi ispunjeni.

"I posmatrajući zahteve FIBA i zahteve ULEB, mislim da sada imamo skoro sve. Klubovi kontrolišu potpuno sve. Imamo i Nadzorni odbor, čiji bi predsednik trebalo da bude neko iz Crvene zvezde. Preostala tri člana dali bi klubovi, a tu bi bilo i jedno od fizičkih lica. Ne vidim ništa problematično, ni sa jedne strane. Naprotiv, pozivam Zvezdu da dođe i da budemo deo istoga tima. Da poboljšavamo ligu iz godine u godinu", podvukao je predsednik Budućnosti.

Generalni menadžer Olimpije Matevž Zupančič takođe je bio prisutan na oba skupa i ne shvata kako je nastao skandal, u kom se koriste opservacije poput "manipulacija" i "laž".

"Vidite, takve stvari mogu samo kod vas (u Srbiji, prim. aut) da postanu skandal. Kod nas, sve što je dogovoreno, sasvim je jasno. Imali smo sastanke, objavili smo izjave i posle Beograda i posle Ljubljane i nema nikakvih čudnih situacija, ni nejasnoća. Klubovi su usaglasili neke stvari, rukovodstvo lige je došlo do zaključaka i na kraju smo došli do onoga što je saopšteno. I nama (Olimpiji) i Krki je sve jasno, apsolutno".

Hoće li Olimpija igrati ABA ligu?


Eliminacija "zmajčeka" u četvrtfinalu plej-ofa, a Krke u polufinalu, nagovestila je da bi Ljubljana mogla da sledeće sezone ostane bez učesnika u ABA ligi.

Zupančić na konkretno pitanje da li će Olimpija igrati ABA ligu tvrdi da će "zmajčeki" sačekati kraj sezone i poštovati pravila.

"Naša želja, ambicija i obaveza su da igramo ABA ligu, ali treba sačekati da se završe sva prvenstva i da se vidi kakva će biti konstrukcija, koji će klubovi biti kandidati za ligu. Želimo igrati ligu, ali treba poštovati pravila koja su jasna. Korak po korak".

"Mi smo sad u fazi u kojoj se trebamo baviti svojim problemima. Trebamo završiti plan za tri-četiri naredne sezone. Poslovni rezultat je konačno bio jako dobar, dugovi su smanjeni na minimum. Istina je da rezutat u slovenačkom prvenstvu katastrofalan, što nam, naravno, nije OK, ali treba ići i dalje u ABA ligi i u Evrokupu", rekao je Zupančić MONDU.

Predstavnik ljubljanskog kluba tvrdi da suština promena nije u procentima, već u rukovođenju ligom, iako tvrdi da je i usvojen predlog koji jeste prvi predložen.

"Predlog i jeste bio 80-20, što je i usvojeno, kao i to da tih 20 odsto postepeno pređe do svih 100 odsto u rukama klubova. Ne preko noći, već korak po korak, dinamikom koju ćemo dogovoriti. Ali, to uopšte nije glavna stvar, već odlučivanje, menadžment i tu je napravljena glavna promena. To je prvo što smo zahtevali da se promeni. Upravljačka vlast više nije ista i to je suštinska stvar", rekao je Zupančić MONDU i podvukao:

"Osnov promena je bilo odlučivanje, menadžment, a klubovi sada zaista vode ligu", dodao je on.

I direktor Cedevite Krešimir Novosel potvrdio je u razgovoru za naš portal da je sa predlogom Crvene zvezde Telekom upoznat na putu ka Ljubljani.

I on tvrdi da u Ljubljani nije prekršen aprilski dogovor o raspodeli procenata vlasništva lige.

"Nije bilo promene. U Beogradu je i bilo predloženo i dogovoreno da se 80 odsto vlasništva prenese na klubove, kao i da se formira Nadzorni odbor kakav je i usvojen - sa četiri predstavnika klubova. Pored toga, svi su bili za to da i fizička lica polako izlaze iz vlasništva. U Ljubljani je usvojeno što smo predložili i to apsolutno ide u korist klubova", rekao je Novosel za MONDO.

Direktor vicešampiona ABA lige objasnio je da ne shvata stav klubova koji zbog utakmica nisu prisustvovali sastanku (Zvezda, Metalac, Mega Leks), a još manje tvrdnje da je usvojeni nacrt novog Društvenog ugovora koncipiran na štetu klubova.

"Ne, to nije tačno. Smatram da su klubovi ovakvim odnosom apsolutno na dobitku i da su dobili upravljanje ligom, što je i bila prvobitna i osnovna ideja", podvukao je Novosel u razgovoru za MONDO.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC