• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović zaratio sa Liscem: Mi nismo licemeri

Autor mondo.rs

Predsednik KK Crvena zvezda Nebojša Čović pisao je prvom operativcu ABA lige Romanu Liscu u kojem mu decidno navodi koje je sve dogovore izbegavao do sada i poručio mu: "Ne gurajte klubove protiv Zvezde".

 Čović zaratio sa Liscem: Mi nismo licemeri  Izvor: MN PRESS

Izvor: MN PRESS

Nebojša Čović je u opširnom pismu Liscu istakao da KK Crvena zvezda "nikada nije nastupao, niti će nastupati licemerno i neiskreno po sistemu da jedno pričamo, a drugo radimo".

Takođe, prvi čovek KK Crvena zvezda je pozvao rukovodioce regionalne lige da "ne manipuliše u javnosti" kako aktuelni šampion lige - a reč je o KK Crvena zvezda Telekom - želi da kontroliše takmičenje i potpuno odbacuje takve tvrdnje i primedbe.

Zvezda je jedan od tri kluba koji nije potpisao novi dogovor po kojem bi 80 odsto vlasništva pripalo klubovima, a ostatak fizičkim licima (šestorica), a prvi čovek bi i dalje ostao Roman Lisac.

"Ovo su grube manipulacije i neistine što ne bi smelo da bude manir u odnosima poslovnih ljudi. Vi pokušavate da gurate sve klubove protiv Crvene zvezde što Vam neće uspeti jer i sami ste svesni svih propusta koje ste učinili", navodi se u pismu Crvene zvezde koje je u celini možete da pročitate na klupskom sajtu.

Čović je istakao da je interes crveno-belih regionalna liga koja je priznata od Evrolige, ali i FIBA.

"Interes postojanja regionalne lige je iznad svakog pojedinačnog interesa, pa makar to bio interes šest ili više privatnih lica".

U saopštenju se takođe mole čelnici ABA da ne zastrašuju srpske klubove plaćanjem kotizacije od 15.000 evra, pošto rezultati iz sezone 2014/15 ukazuju da ne bi trebalo ništa da plaćaju.

"Rezultati srpskih klubova iz sezone 2014/2015 kada se pretvore u koeficijent daju nedvosmislen zaključak da Srbiji sleduje četiri mesta u ABA, a to znači da nema nikakvog plaćanja. Mogli bismo još mnogo toga da nabrajamo, ali nam to nije cilj. Naš cilj je unapređenje regionalne lige po modelu koji neće ugroziti naše klubove, naše nacionalne saveze i naše reprezentativne selekcije. Posle svega, mi sasvim sigurno nećemo snositi odgovornost za sve dalje komplikacije na relaciji FIBA - ABA, a i šire. Nikako i nikada nam neće biti jasno kako je moguće da interes šest privatnih lica bude iznad interesa svih košarkaških subjekata u regionu", istakao je predsednik KK Crvena zvezda.

Čović je posebno napomenuo da je Zvezda poslala primedbe na radnu verziju "Novog društvenog ugovora" (o funkcionisanju i upravljanju ABA ligom) i da je to učinila u dobroj nameri.

"Mi se ponašamo odgovorno i potpuno u skladu sa dogovorima postignutim na sastanku u Beogradu 13. aprila 2015. godine. Ne bismo želeli da Vas podsećamo na usmene dogovore koje ste imali sa nama pre navedenog sastanka. Neverovatno je da se već godinama unazad Vaši maniri i ponašanje ponavljaju. Naime, kada smo u prisustvu Evrolige juna meseca 2009. godine potpisali sporazum u vezi usaglašavanja vlasničke i upravljačke strukture SIDRO/ABA, što je trebalo da sprovedete do 31. decembra 2009. godine, tada ste za nesprovođenje istog sporazuma našli izgovor. A taj izgovor je glasio: navedeni sporazum, navodno, ne žele da ispoštuju klubovi koji nisu potpisnici istog. Tako niste sproveli sporazum do sada. Isti pristup ste primenili i po pitanju obaveza proisteklih iz zajedničkog saopštenja od 13. aprila 2015. godine. Naime, na sastanku u Ljubljani jedan od privatnih vlasnika, gospodin Rado Lorbek je rekao da on nije bio u Beogradu i da njega ne interesuje šta je tamo dogovoreno. Nakon toga ste se opet pokrili klubovima", naveo je Čović.

Prvi čovek kluba iz Beograda je naglasio da nema ništa protiv da Lisac ostane u menadžemntu ABA lige zbog doprinosa osnivanju i razvoju ovog takmičenja, ali i da neće proći zamisao čelnika ABA lige da u narednih 10 godina "postepeno izlaze iz upravljačke strukture" nez definisanih uslova.

"Skrećemo Vam pažnju da dokle god je vlasništvo i menadžment direktno povezan, što predstavlja opasan sukob interesa, postoje mogućnosti za raznorazne vrste manipulacija sa klubovima koje su se događale, a koje ovom prilikom nećemo nabrajati. Takođe, problem sukoba interesa je 'slabo mesto' u odnosima sa FIBA, a verujemo u skorijoj budućnosti i sa Evroligom jer ABA liga će postati najveća 'slabost' Evrolige u odnosima sa FIBA. Ne možemo da verujemo da to niste sagledali i da mislite da je 'gužva' na relaciji sa FIBA prošla pa sada možete sve po starom. Moramo da istaknemo da za sve eventualne posledice koje mogu da se dogode zbog navedenih problema KK Crvena zvezda ne želi niti hoće da ima probleme jer Vas je na vreme upozorila", piše Čović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC