• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Dudini klinci očitali lekciju šampionu

Selekcija Srbije u prvom meču EP u Poljskoj pobijedila favorizovanu Španiju sa 66:57.

 EP: Dudini klinci očitali lekciju šampionu Izvor: MONDO

Ako se po jutru dan poznaje, Srbija bi na Evropskom prvenstvu u Poljskoj mogla da se vrati na staze stare slave...

Izabranici selektora Dušana Ivkovića nadigrali su na startu takmičenja u grupi C zvanične šampione svijeta, selekciju Španije rezultatom 66:57 (15:12, 23:11, 18:24, 10:20).

Najmlađi tim na prvenstvu u Poljskoj možda nema dovoljno iskustva, ali svakako ima veliko srce i motiv da poslije višegodišnjeg tavorenja vrati Srbiju na mjesto koje joj je godinama pripadalo.

Selekciju Srbije, koja je i najveće optimiste iznenadila hrabrom i zrelom igrom, predvodili su kapiten Nenad Krstić sa 17 poena, šest skokova i dvije asistencije, Novica Veličković upisao je 12 pogodaka uz osam uhvaćenih lopti, a Milenko Tepić 10 poena.

Kod Španaca najbolji bio Huan Karlos Navaro sa 14 poena, Felipe Rejes dao je 12, a Pau Gasol devet pogodaka.

Sve ono što je prekaljeni košarkaški mag Dušan Ivković vježbao sa svojim timom tokom priprema, Krstić i drugovi sproveli su u djelo na prvom zvaničnom meču i potvrdili da u Poljskoj zaista Srbija ima okupljene trenutno najbolje srpske košarkaše.

I ako se činilo da je početno vođstvo (15:8) samo plod velike želje srpske ekipe da se poslije mnogo sušnih sezona izdigne iznad sivila, igra u nastavku potvrdila je da to nije slučajnost. "Orlovi" su u drugoj četvrtini dodali gas i prije odlaska na veliki odmor stigli i do "plus 16" (36:20).

Da u španskoj ekipi nije bilo Pau Gasola, koji je u serijama održavao svoju ekipu u životu, rezultat je mogao biti i daleko ubjedljiviji u korist Srbije.

Ovako, košarkaš LA Lejkersa je uz svesrdnu pomoć velikog prijatelja Navara uspijevao da ipak Špancima podgrijeva nadu da imaju snage i umijeća da se zahuktaju i stignu razliku.

Silno motivisani Srbi i u nastavku su pravili "dar-mar". Igrali su sve bolje, djelovali daleko uigranije i spremnije, što je poslije mini serije rivala od 10:2 (46:37), rezultiralo vođstvom od čak 19 poena viška na isteku trećeg perioda (56:37).


Konačno, uporni Španci pokušavali su do posljednjeg trenutka da pronađu način i dohakaju raspoloženoj Srbiji i najozbiljnije priprijetili u finišu (55:62 zahvaljujući mirnoj ruci mladog Rikija Rubija sa linije penala, 43 sekunde prije kraja), ali su Krstić i ekipa sigurnom igrom u maniru velikih i iskusnih ekipa odoljeli tom ataku i sačuvali prednost do kraja meča za veliku i važnu pobjedu.

I ne samo da su Srbi uspjeli da sruše neslavnu tradiciju i pobijede Španiju poslije osam godina i devet poraza, već su ih nadvisili u svim elementima igre – za dva poena 18/32, Španci 18/42, za tri 6/28, Španci 2/19, za jedan 12/18, Španci 15/28. Dudina ekipa imala je i više asistencija 13, naspram Skariolove – devet, ali i više ukradenih lopti 12/3, a jedino u čemu su zvanični svjetski šampioni bili bolji od bivših je skok igra. Španci su upisali 45, a Srbija 38 uhvaćenih lopti.


Srbija u utorak od 18.15 časova, u drugom kolu grupe C, igra protiv reprezentacije Slovenije, koja je u prvom meču pobijedila Veliku Britaniju 72:59.

REZULTATI 1. KOLA I TABELE

Grupa A

Grčka - Makedonija 86:54
Hrvatska - Izrael 86:79
Tabela: Grčka 1/0, Hrvatska 1/0, Izrael 0/1, Makedonija 0/1

Grupa B

Rusija - Letonija 81:68
Francuska - Njemačka 80:75
Tabela: Rusija 1/0, Francuska 1/0, Nemačka 0/1, Letonija 0/1

Grupa C

Slovenija - Velika Britanija 72:59
Srbija - Španija 66:57
Tabela: Slovenija 1/0, Srbija 1/0, Španija 0/1, Velika Britanija 0/1

Grupa D

Poljska - Bugarska 90:78
Turska - Litvanija 84:76
Tabela: Poljska 1/0, Turska 1/0, Litvanija 0/1, Bugarska 0/1

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC