• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Slovenci predavali Dudinim "orlovima"

U razmaku od samo dvadeset časova, srpska košarkaška reprezentacija od predavača postala je učenik.

 EP: Slovenci predavali Dudinim "orlovima"  Izvor: MONDO

Dan poslije iznenađujuće predstave protiv šampiona svijeta, Srbija je glatko i ubijedljivo poražena od Slovenije u meču 2. kola Grupe C na EP u Poljskoj.

U utorak uveče u Varšavi, u prvom meču između dvije države na Evropskim prvenstvima: Slovenija - Srbija 80:69 (22:15, 17:14, 21:15, 20:25).

Srpski košarkaši stradali su od slične "sačekuše", kakvu su dan ranije priredili Španiji (66:57), protiv koje su vodili i sa 19 poena razlike. U duelu sa Slovencima, gubili su sa 19 poena razlike, nijednog časa nisu bili u vođstvu, niti imali egal rezultat. Bili su nadjačani u svakoj statističkoj koloni.

Preslišani...

Ovakav epilog doveo je Srbiju  u situaciju da u srijedu od 18.15 navija za Španiju, naravno pod uslovom da kasnije (21.15) pobijedi Veliku Britaniju. Ukoliko bi Španci nanijeli Sloveniji prvi poraz na Evrobasketu, tada bi svaka od tri reprezentacije u narednu rundu prenijela pobjedu i poraz.

U suprotnom, Slovenci bi nosili skor 2-0, Srbija  1-1, a Španci 0-2.

Slutilo je i prije početka utakmice s Slovenijom u Varšavi da će to biti teži duel za mladi tim Srbije od onog protiv Španije, ma kako to zvučalo kao nonsens. Jer, Španci su svjetski prvaci i evropski vicešampioni, a  nekadašnji zemljaci nikada na EP nisu bili plasirani bolje od šestog mjesta.

Ipak, više je razloga zbog kojih je utakmica sa "zmajčekima" bila teža za momke Dušana Ivkovića. Najviše zbog toga što su Slovenci pobjedu Srbije nad Španijom doživjeli kao veliku inspiraciju, potom i zbog toga što  nisu potcijenili, kao prepotentni asovi "furije".

Na kraju, selektor Slovenije Jurij Zdovc na tacni je dobio sve informacije o igri srpskog  tima i mogao je tačno da pretpostavi šta ga čeka, što je iskoristio na najbolji način: udario je istim oružjem. Slovenci su  dobili Srbiju kao oni  Špance: na adrenalin, trčanje, izuzetno pokretljivu odbranu. Uz to, imali su i iritirajuće precizan šut sa svih pozicija.

Ne bi smjelo da se izostavi i to da su u ponedeljak oko 23 časa, kada su  košarkaši Srbije izlazili sa terena, Slovenci već bili u krevetu i prepričavali kako su igrali protiv Britanaca (72:59).

Duda nije ubijedio igrače da dobijaju utakmicu.

Epilog meča mogao je da se nasluti na početku utakmice u koju su Zdovcovi igrači ušli nadahnuti i potpuno ubijeđeni da će je dobiti - 5:0, 13:3... Kada je već tako počelo,  mladi igrači Srbije nisu umijeli da pronađu sigurnost i samopouzdanje. Najbliže što su uspjeli da priđu rivalu bio je rezultat 15:18, poslije čega su Boštjan Nahbar i mlađi brat povrijeđenog Bena, Samo Udrih pogodili šuteve za rezultat 15:22 na kraju prve četvrtine.

Za uvodnih deset minuta, Ivković je probao skoro sve igrače, ali njegov  tim nije izgradio nijednu akciju, izveo nijednu kontru i sve poene postizao iz akcija "1 na 1" ili šutevima iz daljine. Nažalost, ova ista rečenica mogla bi da opiše igru i u drugoj, i u trećoj četvrtini.

Prvu kontru odigrali su u posljednjoj dionici za 54:66.

Druga četvrtina donijela je prvo osjetnije vođstvo slovenačkog tima, koji je pogađa SVE - 31:17 u 15. minutu.

Hod ka rezultatskoj dubiozi zaustavili su Uroš Tripković i Nemanja Bjelica - 27:35, poslije čega je Zdovc zatražio tajm-aut, a Dušan Ivković igračima pred povratak na teren poručio: "Dobro je, dobijamo ovu utakmicu".

Ono što niko nije mogao da pretpostavi je da će Slovenci poslije toga otići na odmor sa 39:29, a da će treću četvrtinu otvoriti serijom 6:0 za 44:29!? Od toga, spasa nije bilo...

Sami, čuvani, pod kontaktom ili preko ruke, pogađali su Nahbar, Jaka Lakovič, Erazem Lorbek, Primož Brežec, a igrač na kojeg nismo računali bio je njihov drugi plej Goran Dragič, novi član Finiksa. Momak je pogađao trojke, krao lopte i trčao kontre...

Nešto kasnije, polovinom treće dionice, na semaforu je pisalo 39:56, na kraju - 44:60. Šut Slovenaca za dva vrtio se oko 65 odsto, za tri oko 55 odsto.

Slovenci samo jednom stali...

Na drugoj strani, "orlovi" su se suočili sa odbranom za koju su vjerovali da samo oni mogu da je odigraju na turniru i protiv koje su ti Španci dali "tričavih" 57 poena. Ipak i Slovenci su je vježbali i primenili.

Tim Slovenije kretao je u napad dok su se srpski košarkaši još vraćali u odbranu, Zdovc je insistirao da se u realizaciju kreće već poslije deset, 12 sekundi i to je konstantno remetilo srpski tim, koji nije uspio da nametne ritam u kojem su "poginuli" Španci. U utorak su igru diktirali Slovenci.

Znali su i da su viši tim od srpskog, da imaju šestoricu igrača sa 205 i više centimetara i to su obilato koristili u reketu, gdje  centri Srbije , dominantni protiv Španije, nisu imali prostora da izgrade šut i izbore skok. Kapiten Nenad Krstić ostao je na dva poena...

Jednom je  rival stao, a Milan Mačvan vezao dvije akcije za 54:66, nešto kasnije Bjelica je pogodio trojku za 57:68, na šta su se Slovenci nadovezali novom serijom - 7:0 i izbrisali riječ "preokret" sa table na kojoj je Dušan Ivković uporno crtao sheme u napadu i govorio na koji način bi trebalo igrati sa samouvjerenim protivnikom.

Tada je Zdovc prvi put na turniru na teren poslao kapitena ekipe, Matijaža Smodiša, a Slovenci su se malo opustili, tako da je Srbija  u finišu utakmice prišla na "minus 9" (69:78), što je razlika kojom su pobijedili Španiju. No, Dragič je istrčao kontru, bio fauliran, pogodio oba bacanja i postavio konačan ishod meča, iz kojeg bi najmlađi tim na prvenstvu, srpski tim, trebalo mnogo da nauči.

SLOVENIJA: Slokar, Laković 16, S. Udrih 5, Brežec 4, Smodiš 4, Klobučar, Nahbar 17, 9 sk, Dragič 16, Jagodnik, D. Lorbek, Golemac 4, E. Lorbek 14.

SRBIJA: Popović, Tepić 6, 5 sk, Teodosić 14, Paunić 7, Bjelica 8, 5 sk, Marković 2, Tripković 7, Raduljica 4, Krstić 2, Perović 9, Veličković 6, Mačvan 4.

SEMAFOR:

GRUPA C (Varšava):

Slovenija - Srbija 80:69

Španija - Velika Britanija 84:76

TABELA: Slovenija 2-0, Srbija 1-1, Španija 1-1, Velika Britanija 0-2.

U sredu: Španija - Slovenija (18.15), Velika Britanija - Srbija (21.15).

GRUPA A (Poznanj):

Izrael - Makedonija 79:82

Grčka - Hrvatska 76:68

TABELA: Grčka 2-0, Hrvatska 1-1, Makedonija 1-1, Izrael 0-2.

U srijedu: Makedonija - Hrvatska (16.30), Izrael - Grčka (19.15).

GRUPA B (Gdanjsk):

Njemačka - Rusija 76:73

Letonija - Francuska 51:60

TABELA: Francuska 2-0, Rusija 1-1, Njemačka 1-1, Letonija 0-2.

U srijedu: Rusija - Francuska (16.30), Njemačka - Letonija (19.15).

GRUPA D (Vroclav):

Litvanija - Poljska 75:86

Bugarska - Turska 66:94

TABELA: Poljska 2-0, Turska 2-0, Bugarska 0-2, Litvanija 0-2.

U srijedu: Poljska - Turska (18.15), Litvanija - Bugarska (21.15).

(MONDO/foto: fibaeurope.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC