• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Duško Ivanović: Na EP u Francuskoj samo najbolji!

Autor mondo.ba

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pripreme za Evropsko prvenstvo počinje 23. jula okupljanjem u Sarajevu, a selektor Duško Ivanović vjeruje da će na raspolaganju imati najjači sastav.

 Duško Ivanović: Na EP u Francuskoj samo najbolji! Izvor: MN PRESS

Na Evropskom prvenstvu za košarkaše u Francuskoj, selektor Bosne i Hercegovine Duško Ivanović nada se da će imati na raspolaganju najjači sastav.

On je na spisak od 25 igrača uvrstio i Mirzu Teletovića, Nihada Đedovića i Jusufa Nurkića, koji je nedavno operisao koljeno i očekuje ga pauza od tri do četiri mjeseca.

"Pokušaćemo napraviti najjaču moguću reprezentaciju. Računam na najbolje, pa i na ovu trojicu igrača, mada su šanse da nam se priključi Nurkić, zbog nedavne operacije koljena i perioda oporavka, veoma male. Ipak, on je na spisku ako se ukaže i najmanja šansa da bude s nama", rekao je Ivanović u intervjuu za "Dnevni avaz".

Selektor "zmajeva" smatra da BiH ima velike šanse ukoliko na Eurobasketu nastupe najbolji bh. košarkaši.

"Ako budemo kompletni, siguran sam da možemo parirati svim rivalima. Trebamo razmišljati o sebi, svojoj formi, da se što bolje pripremimo. Eurobasket će biti veoma jak. Većina ekipa, za razliku od kvalifikacija, na EP dolazi u najjačem sastavu".

Ukoliko pomenuti trojac ne bude u mogućnosti da nastupi u Francuskoj, tražiće se alternativna rješenja.

"Prvo da vidimo ko će sve doći. Pred nama je veoma dugačak period priprema, u kojima će svi dobiti priliku da se nametnu. Imaćemo dovoljno utakmica i vjerujem da ćemo moći napraviti pravi izbor. To da li je neko mlad ili star, neće igrati ulogu. Ići će oni najbolji", poručio je Ivanović.

Izvor: MN PRESS Na spisku se našao i novajlija Aleks Renfro, igrač berlinske Albe, koji će debitovati za BiH.

"Renfro je igrao visoki nivo, njemački šampionat i Evroligu, i to veoma dobro. Dugo godina je u Evropi, ima iskustvo, brzinu, može da bude agresivan u odbrani, jak je u tranziciji… Kompletan je igrač. Tokom sezone sam, kao trener Panatinaikosa, dva puta igrao protiv Albe, za koju nastupa Renfro. On može biti veliki plus za nas", dodao je.

SPISAK

Na spisku reprezentativaca nalaze se: Nemanja Gordić (Cedevita), Muhamed Pašalić (Aris), Aleks Renfro (Alba), Draško Knežević (Igokea), Dženan Musa (Cedevita), Zek Rajt (Istanbul), Nihad Đedović (Bajern), Marko Šutalo (Pitesti), Minja Milošević (AEK), Marko Jošilo (Metalac), Dalibor Peršić (Timisoara), Adin Vrabac (Trier), Nedim Buza (Spars), Edin Atić (Spars), Almir Hasandić (Sloboda), Mirza Teletović (Bruklin), Miroslav Todić (Tofaš), Miralem Halilović (Krka), Kenan Karahodžić (Unikaha), Stefan Glogovac (Spars), Elmedin Kikanović (Enisej), Andrija Stipanović (Trabzon), Jusuf Nurkić (Denver), Draško Albijanić (Kožuv) i Nermin Hujdurović (Marso).

Nemanja Mitrović odbio je poziv, s obzirom da je želio da se odmori godinu dana. Ivanović smatra da svako ima pravo da prihvati ili odbije poziv u nacionalni tim.

"Nikoga neću siliti da dođe. Ko želi da igra, vrata su mu uvijek otvorena. Razumijem igrače, nekad sam i sam bio u njihovoj poziciji, a i kao trener imam prilično iskustva. Meni je jasno da je njima nakon naporne sezone potreban odmor, da su željni porodica, da žele imati dovoljno vremena za odmor uoči nove sezone, da žive od klubova. S druge strane, igrač nekada mora da se žrtvuje i igra za reprezentaciju. A ja želim samo one koji su spremni za to. Ovdje ih ima. Ta želja, koju sam prepoznao, jedan je od razloga zašto sam preuzeo reprezentaciju BiH", poručio je na kraju selektor Ivanović, koji će vjerovatno tokom naredne sedmice objaviti uži spisak igrača za pripreme.

Bosna i Hercegovina će igrati u grupi A u Monpeljeu. Prvi meč na programu je 5. septembra protiv Poljske, a ostali rivali u grupi su domaćin Francuska, zatim Izrael, Finska i Rusija.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC