• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova ABA liga na temeljima stare!

Autori mondo.ba Autori mondo.rs

Klubovi će biti 100 odsto vlasnici novog regionalnog takmičenja, kojim će 1+1+1 godinu upravljati kompanija "ABA Sidro d.o.o"

 Nova ABA liga na temeljima stare! Izvor: MONDO/Ivan Bogunović

Dogovorom čelnih ljudi 12 klubova ABA lige iz sezone 2014/15 (bez Solnoka i Levskog) i rukovodstava šest nacionalnih Saveza, regionalna liga nastaviće da "živi" pod istim imenom, ali u drugačijem pravnom okviru.

Svi zajedno su posle sastanka u Zagrebu izrazili uverenje da će novim konceptom ABA lige biti zadovoljna i FIBA, koja bi trebalo da reaguje priznavanjem takmičenja. Tek tada biće definitivno stavljena tačka na problem koji je u prethodnih pola godine "drmao" košarku na prostorima ex-YU i pretio reprezentacijama Srbije, Hrvatske i drugih država izbacivanjem sa međunarodne scene.

Naravno, jedna od najvažnijih tekovina postignutog dogovora biće nesmetan nastavak učešća klubova ABA lige u Evroligi i Evrokupu.

Nova ABA liga će se 100 odsto nalaziti u vlasništvu klubova koji budu njeni učesnici u datoj sezoni, a ovlašćenja za upravljanje ligom (menadžment) biće predati reformisanom preduzeću "ABA Sidro d.o.o". U njemu će 80 odsto vlasničkih i upravljačkih prava imati klubovi, dok će šest fizičkih lica (Lorbek, Lisac, Radić, Bilić, Sagadin i Miličević) raspolagati sa preostalih 20 odsto.

Fizička lica imaće rok od tri godine da potpuno izađu iz vlasništva, tako da i "ABA Sidro d.o.o" do leta 2018. kompletno pređe u ruke klubova.

"Drago mi je da su prevaziđeni nesporazumi sa sastanaka u Beogradu 13. aprila i u Ljubljani 20. maja. ABA liga do sada je bila projekat preduzeća 'ABA Sidro d.o.o'. Od danas imamo ABA ligu kao poseban pravni entitet, registrovan kao javno trgovačko preduzeće. Novoformirana liga biće pravni, ekonomski i sportski naslednik stare ABA lige, kojoj je FIBA 1. maja uskratila priznanje"
, rekao je predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović.

"Takva liga može da unajmi preduzeće koje će njom upravljati, a naša namera je da to pravo ustupimo 'ABA Sidru' na 1+1+1 godinu".

Čović je objasnio da je ozvaničena vlasnička transformacija "ABA Sidro d.o.o", koje će 20 odsto držati fizička lica, a 80 odsto klubovi, ali po drugačijoj podeli od dosadašnje.

KK Bosna će uz nadoknadu u visini knjigovodstvene vrednosti ustupiti svojih 20 odsto vlasničkog udela, a Split svojih 6,66 odsto, tako da će svih 12 klubova učesnika ubuduće imati po 6,66 odsto.

Klubovi će imati 24 glasa u "ABA Sidro d.o.o", a fizička lica šest.

Sedište nove ABA lige biće u Zagrebu. Liga će imati predsednika i dvojicu potpredsednika, koji će se menjati svake godine, a u prvoj sezoni predsednik će biti Dragan Bokan iz KK Budućnost.

Klubovi, kao vlasnici ABA lige, odrediće direktora "ABA Sidro d.o.o" (favorit za funkciju je Roman Lisac), a direktor će potom imenovati niže operativce, koji će se brinuti o samom takmičenju, sudijama, marketingu...

Nadzorni organ "ABA Sidro d.o.o" brojaće pet članova - četvoricu će delegirati najbolje plasirani klubovi iz prethodne sezone, a jednog fizička lica.



Izvor: MONDO/Ivan Bogunović

UŽIVO IZ ZAGREBA

Nema više odlaganja!

Pitanje opstanka regionalne košarkaške lige mora makar da počne da se rešava, kako bi FIBA do zasedanja svog Izvršnog komiteta 18. juna imala jasnu sliku dokle se stiglo sa ispunjavanjem njenih zahteva vezanih za dovođenje Saveza i klubova u istu ravan.

Podsećamo da su se klubovi gotovo jednoglasno izjasnili za nastavak takmičenja u ABA ligi, koju FIBA od 1. maja zvanično ne priznaje i zbog toga vrši pritisak na Saveze. To uključuje i pretnju diskvalifikacijom nacionalnih selekcija sa predstojećih međunarodnih takmičenja - uključujući seniorski Eurobasket.

Ne želeći da ugroze status reprezentacije, srpski klubovi su dali reč KSS da naredne sezone neće igrati nepriznato takmičenje, ali su svi zajedno prošle nedelje uputili poziv drugim Savezima i vodećim klubovima regiona, da se sastanu i u direktnom razgovoru sa čelnicima ABA lige pokušaju da pronađu rešenje zadovoljavajuće za sve strane.

NAJNOVIJA VEST!

Kako stoje stvari, na košarkaškom "samitu" zemalja bivše Jugoslavije, u zagrebačkom hotelu "Panorama", pronađen je način da regionalna liga opstane, bez posledica po reprezentacije šest država, koje su se sve osim Crne Gore kvalifikovale za predstojeće Evropsko prvenstvo.

Čelnici nacionalnih Saveza i klubova ABA lige "sastanče" praktično čitav dan - što u istoj, što u različitim prostorijama.

Klubovi su na svom zasebnom sastanku, održanom još u 11 časova, utvrdili predlog koji je predat na razmatranje Savezima, pa je usledilo višečasovno usaglašavanje spornih tačaka.

Kako MONDO nezvanično saznaje, zagrebačkim dogovorom biće zadovoljen jedan od ključnih zahteva FIBA, da klubovima pripadne 100 odsto vlasničkog udela ABA lige, koja bi ubuduće mogla da egzistira i pod nekim drugim imenom.

Okupljenim novinarima bi uskoro trebalo da se obrate generalni sekretar hrvatskog Saveza Željko Drakšić, predsednik KSS Dragan Đilas, kao i predsednik Cedevite Mladen Veber u ime klubova.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC