• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kalderon i Tanjević: Nemanja Bjelica, vau!

Iznad očekivanja. I rezultati i igra Srbije. Nemanja Bjelica, debitant u seniorskoj reprezentaciji Srbije se odlično snalazi u Evrobasket konkurenciji

 Kalderon i Tanjević: Nemanja Bjelica, vau! Izvor: MONDO

Iznad očekivanja. I rezultati i igra Srbije. I naročito to, kako se mladi Nemanja Bjelica, debitant u seniorskoj reprezentaciji Srbije snalazi u Evrobasket konkurenciji.

Košarkašaš Crvene zvezde od uloge "peškirdžije", 12. igrača, došao je do startne petorke srpskog tima i sve češće ima bitne minute u igri. Tako je bilo i u pobjedi nad Poljskom poslije koje su mnogi izvještači i akteri iz Lođa u glas rekli: "Kakav igrač!"

A, kada pohvale stignu od NBA beka, jednog od najboljih španskih košarkaša Hozea Manuela Kalderona, kao i selektora Turske, velikog trenera Bogdana Tanjevića, onda nije šala...

Mnogi su se začudili kada su pročitali Bjelicino ime ispred Kecmanovog i Ercegovog, ali ispostavilo se da je Dušan Ivković znao šta radi. Bjelica je rođen 9. maja 1988. godine u Beogradu, visok je 209 centimetara, a može da igra na poziciji pleja, beka, krila, pa čak i krilnog centra.

"Vaš igrač, sa brojem osam na dresu izvanredno izgleda na parketu. Mnogo mi se sviđa, veliki je talenat", rekao je Hoze Manuel Kalderon, koji zbog povrede nije u stanju da igra za Španiju, pa je u Poljskoj prisutan u ulozi TV komentatora.

"Može da igra na više pozicija, talenat je neosporan, pogotvo je nevjerovatno koliko je očigledno da može mnogo da napreduje", dodao je Kalderon i nastavio:

"Ponekad vidite igrača koji dobro igra, postiže poene i odrađuje svoje zadatke. Ali, istovremeno vidite da mu je to limit preko koga ne može. Kod Bjelice ta granica ne postoji. Uz to, on pokriva tri, čak četiri pozicije. To mu daje ogromnu prednost u odnosu na rivale".

Kalderon i Tanjević: Nemanja Bjelica, vau!



Bjelica je, poslije odrastanja u mlađim kategorijama Partizana, do prošlog ljeta igrao košarku po Austriji i u Crvenu zvezdu došao je na probu. Prvo je potpisao privremeni ugovor, a onda i dugoročni. Sada je momak o kojem se priča i iako svi izbjegavaju da ga opterete nadimkom "novi Bodiroga", on se nameće sam po sebi.

Zaista, slični su... Ali je Nemanja i dalje miljama daleko od legendarnog košarkaša.

"Moram da priznam da mi se on strahovito dopada", rekao je selektor Turske Tanjević, koji će u ponedjeljak od 21 čas odmjeriti snage sa Dušanom Ivkovićem i Srbijom.

Tanjević se ne stidi da prizna da mu je Bjelica izmakao...

"Pogotovo pošto je prošlog ljeta malo prošao kroz moje ruke. Bio je kod mene mjesec i po dana, ali mi nismo imali prostora za još jednog mladog igrača. Sada ne mogu to nikako da prežalim. Zavoljeli ga svi ovi moji iz stručnog štaba Fenerbahčea. Zbog njega sada svi pomno prate selekciju Srbije", priča nevjerovatnu priču Tanjević, trener Fenera.

"Bio je problem zbog stranaca, prostora, a zna se kakvi su veliki klubovi. Radi se po principu, pusti me sada tih velikih programa. Treba nam rezultat odmah. Inače, bih ga sigurno prošvercovao", dodao je Boša, koji sa Turcima još ne zna za poraz u Poljskoj i ozbiljan je kandidat za zlato.

Kalderon i Tanjević: Nemanja Bjelica, vau!





Kako se Tanjeviću dopada Srbija?

"Odličan start! Za mene to nije iznenađenje, a vidim da se mnogi iščuđavaju... Zato što odlično znam Dudu i mlade lavove koje je okupio. Svi su oni već dobro ispekli zanat. Jako su mladi, ali spremni za velike stvari. To su radili u Partizanu, ali bogami ove godine i u Zvezdi. Finale plej-ofa je bilo veliko, sve sam mečeve pratio. Imate sada i Bjelicu kao novo lice. U istoriju jugoslovenske košarke, imamo možda četvoricu velikih igrača koji su igrali za seniorsku reprezentaciju, a preskočili mlađe selekcije. To su Dalapagić, Varajić i još mali broj njih", podsjeća Tanjević.

Mnogi su, ipak, skeptici kada je ova generacija "orlova", u pitanju. Čak i u Srbiji.

"To uopšte nije ispravan stav. Za ovu generaciju ništa nije nemoguće. Strašno vjerujem u stilove koji forsira Ivković. To je sve uređeno, maksimalno dotjerano. Kada se na to doda talenat i njihova mladost dobija se ubojita kombinacija. Znate, mladi se ničega ne boje. Srbija upravo ima takvu igrače. Stariji kalkulišu, ali mladi nikoga ne respektuju", apostrofira Tanjević "mladost i ludost" košarkaša Srbije.

Da li će Tanjević naredne sezone trenirati Zorana Ercega? Grčki mediji selili su krilnog centra iz Olimpijakosa u Fener...

"Pročitao sam to u nekim novinama i začudio se kada se to pojavilo. Radi se o igraču koji bi sigurno koristio, ali imam puno stranaca. Da bih rasteretio centarsku poziciju odlučio sa da pustim Gašpara Vidmara u Olimpiju", demantovao je Tanjević ovu mogućnost.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC