• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Turci poslije drame srušili "orlove"

Srbija poražena od Turske u drugom kolu Grupe F samo zahvaljujući neiskustvu - 64:69 (18:20, 15:16, 19:19, 12:9, 0:5).

 EP: Turci poslije drame srušili "orlove" Izvor: MONDO

"Orlovi", ili bolje rečeno "orlići", platili su danak neiskustvu. U dramatičnoj utakmici poraženi su od Turske u drugom kolu Grupe F Evropskog prvenstva u Poljskoj:

Srbija - Turska 64:69 (18:20, 15:16, 19:19, 12:9, 0:5).

Da će biti igrači za velika djela, izabranici Dušana Ivkovića pokazali su time što su se ravnopravno nosili sa Turcima, za koje vlada opšti utisak da su pokazali najviše u dosadašnjem dijelu takmičenja. Reprezentacija Srbije se ipak izborila za neizvjesnu završnicu regularnog dijela poslije koje je uslijedio produžetak u kome nije postigla ni koš!

Samo zahvaljujući neiskustvu!

Najefikasniji je bio Turčin Ersan Iljasova, sa 22 poena, uz 11 skokova, a najbolji u timu Dude Ivkovića bili su Miloš Teodosić sa 16 poena (8 as, 6 sk), Novica Veličković sa 12 (7 sk) i Nenad Krstić sa 11 (7 sk).

Ipak, najmlađi sastav na turniru (prosjek godina 22,5) će sigurno igrati u četvrtfinalu, jer je prethodno Slovenija savladala Poljsku, koja više ne može da stigne "orlove", a Španija je otpisala Litvaniju.

Srbija će zauzeti treće mjesto u Grupi F ukoliko u srijedu savlada Litvaniju i tada bi rivali u četvrtfinalu mogli da joj budu Francuska, Grčka i Rusija, u zavisnosti od raspleta u Grupi E u utorak.

Usporeni snimak za produžetak

Na parketu u Lođ areni vodila se rovovska, izjednačena borba. O tome najbolji svjedoči podatak da je najveća razlika u prvom poluvremenu bila četiri poena. Imali su je Turci, u devetom minutu - 18:14.

U tom periodu, naročito u prvoj četvrtini, sjajan je bio Miloš Teodosić. Razigravao je saigrače i pogađao - za prvih deset minuta imao je učinak osam poena, četiri asistencije i tri skoka.

U svlačionicu se otišlo sa prednošću Turaka - 36:33.

Međutim, kako je počelo drugo poluvrijeme, ekipa Bogdana Tanjevića je dodala gas. Malo po malo uvećavala je vođstvo.

U 14. minutu vodila je 42:36, zatim 47:40, pa 50:42 poslije trojke Iljasove... Djelovalo je da će Hido Turkoglu, koji je ipak igrao uprkos najavama da će preskočiti meč, i njegovi saigrači lako privesti utakmicu kraju.

Tako nisu mislili Teodosić i Veličković, koji su trojkama u finišu treće četvrtine istopili prednost rivala - 52:55.

Turci su opet pojačali na početku četvrte dionice, ali je ponovo reagovao Veličković. "Opalio" je van linije 6,25 i pogodio za 55:59, a zatim je Milan Mačvan sa četiri uzastopna pogođena slobodna bacanja donio prvo izjednačenje još od 32:32.

Ipak, od rezultata 61:61, srpski košarkaši nisu probacili loptu kroz obruč četiri minuta. Doduše, nisu se ni Turci proslavili, pa su na 40 sekundi do kraja "orlovi" imali minus od dva poena - 61:63.

Tada je Teodosić ponovo bacio "bombu", bio je precizan za tri poena i prvo vođstvo Srbije u drugom poluvremenu - 64:63.

Drama je tek tada počela...

Semih Erden je pogodio samo jedno bacanje za izjednačenje, ali Dudini klinci nisu stigli da realizuju napad, pa je Turcima ostalo 3,4 sekunde da probaju da dođu do trijumfa.

Napravili su dobru kombinaciju, Ender Arslan je pobjegao Kosti Peroviću, ali promašio. Međutim, odbijenu loptu je prihvatio Turkoglu i pogodio. Turci su se radovali... Ali uzalud!

Sudije su pogledale usporeni snimak i poslije minuta drame se izjasnile - Hido je šutirao poslije zvuka sirene. To je bio znak da će se igrati produžeci.

Erden je odmah na startu pogodio samo jedno bacanje za 65:64 i to je rezultat koji je bio na snazi do 35 sekundi do kraja. Nizali su se promašeni napadi na obe strane, ali su onda pogrešno Veličkovićevo dodavanje iskoristili Turci i Iljasova je poslije kontranapada poentirao - 67:64.

Odgovor u vidu "trojke" nije uslijedio, pa je tačku na meč stavio Kerem Tundžeri sa linije penala - 69:64.

Tako su Turci ostali bez poraza na EP u Poljskoj, a Srbi propustili priliku da se umiješaju u borbu za prvo mjesto u Grupi F.

TABELA: Turska 4-0, Slovenija 3-1, Srbija 2-2, Španija 2-2, Poljska 1-3, Litvanija 0-4.

Posljednje kolo, u srijedu: Srbija - Litvanija (15,45), Poljska - Španija (18,15), Turska - Slovenija (21,00).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC