• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Bravo, momci! Srbija u polufinalu!

Srbija - Rusija 79:68!Najbolji košarkaši Srbije plasirali su se u polufinale EP u Poljskoj. Rival za finale u subotu: Slovenija ili Hrvatska.

 EP: Bravo, momci! Srbija u polufinalu!  Izvor: MONDO

Košarkaška reprezentacija Srbije, najmlađa selekcija na Evrobasketu u Poljskoj, plasirala se u polufinale pobjedom protiv, do danas, aktuelnog prvaka Evrope, Rusije.

Srbija - Rusija 79:68 (21:24, 20:4, 13:15, 23:25)!!!

Ovaj rezultat znači i da je tim Dušana Ivkovića izborio učešće na Svjetskom prvenstvu 2010. godine u Turskoj!

U borbi za finale i najmanje srebro, "orlovi" se u subotu sastaju sa pobjednikom meča Slovenija - Hrvatska.

BRAVO, MOMCI!

Od kada su potpuno razorili protivnika tokom osam minuta druge četvrtine, serijom 17:0 za vođstvo od 38:24, a potom novim udarom od 7:0 početkom drugog poluvremena došli do 20 poena razlike - 48:28, mladi košarkaši Srbije igrali su "kao matori", kao da je plasman u polufinale nešto što se od njih i očekivalo...

Forsirajući zonski presing i jurnjavu po cijelom terenu, Rusija je do kraja meča uspjela donekle da smanju prednost "orlova", ali ne i da je ugrozi, osim ako se deset poena razlike za Srbiju (66:56, 4:15 prije kraja) smatra "opasnim rezultatom".

Rasterećeni, hrabri, maštoviti, Dudini momci odigrali su "cool" meč i plasirali se tamo gdje nisu bili još od 2001. godine i Evropskog prvenstva u Turskoj, koje su osvojili kao Jugoslavija. Naravno, nijedan mladić iz ove reprezentacije 2001. nije bio poznat javnosti, osim možda kapitena i najstarijeg, Nenada Krstića koji je tog ljeta iz Mašinca prešao u Partizan.

"Orlovi", pardon "orlići" su otišli u Poljsku da obezbijede plasman na SP 2010. godine i započnu operaciju "London 2012". Sada se, mada je to malo ko očekivao, nalaze na 40 minuta od finala...

Ivkovićev tim je tako vratio sa kusurom Rusiji za prvi poraz samostalnoj Srbiji, nanijet u prvom kolu EP u Španiji prije dvije godine kada je bilo 73:65 za, kasnije prvaka Starog kontinenta.

I Rusi su se poslije toga odlučili za podmlađivanje ekipe, ali njihova mladost (24,7 godina prosjek), uz prisustvo američkog veterana Kelija Mekartija (34 godine), nije mogla da se izbori sa momcima koji su budućnost srpske košarke, a koji trenutno imaju prosjek od 22,3 godine starosti!?



Pred oko 2.000 gledalaca u Katovicama, "orlovi" i "baćuške" odigrali su egal prvu četvrtinu, koju je trojkom 30 sekundi prije kraja "začinio" Zazulin za 24:21.

Tim rezultatom završena je prva četvrtina, a malo je nedostajalo da Rusi 24 poena imaju i na kraju prvog poluvremena.

Ulaskom Koste Perovića u igru, počela je serija sroskog tima od 17:0, u kojoj protivnik nije postigao poen osam minuta! Na kraju, "orlovi" su drugu četvrtinu završili rezultatom 20:4, a jedini koš iz igre za šampiona Evrope postigao je Monija (trojka, minut prije kraja četvrtine).

Za deset minuta druge četvrtine, Perović je postigao 11 poena, uz šut iz igre 5/6, uz dva skoka, asistenciju, ukradenu loptu i rampu.

Početkom drugog poluvremena, Rusi nisu uspjeli da  se približe - naprotiv! Novom serijom 7:0, Srbija je došla do 20 poena prednosti (48:28) i ista razlika na semaforu stajala je nekoliko puta, a posljednji: tri i po minuta prije kraja treće četvrtine - 54:34.

Tada je uslijedio prvi i jedini veliki pad u igri Srbije , koji su Rusi kaznili serijom 9:0 za 54:43 pred posljednjih deset minuta.

Ako se iko uplašio da bi "momentum" protivnika mogao da bude prenijet na posljednju dionicu, to sigurno nisu bili Miloš Teodosić i Uroš Tripković. Prvi je lijepim šutem za dva, a drugi teškim pogotkom za tri poena spustio protivnika na zemlju i unio mir (59:43) pred finale predstave, koja se pretvorila u bezuspješan bijeg ruskog tima od eliminacije.

U isiljenoj jurnjavi, igrači Davida Blata stigli su samo do rezultata 66:56, poslije čega su ušli u bonus tri i po minuta prije kraja, a Perović, Veličković, Marković i Tripković pogodili osam od osam slobodnih bacanja, što je uz trojku Uroša Tripkovića za 73:58 bilo sasvim dovoljno za miran kraj utakmice i slavlje u posljednjih 60 sekundi meča...

Ivković je kao bukvar pročitao sastav i igru protivnika, žrtvovao je tri čuvara na prvom strijelcu Rusije, naturalizovanom Amerikancu Mekartiju, koji je do četvrtfinala bilježio prosječno 14, a u duelu sa Nemanjom Bjelicom, Ivanom Paunićem i ostalima svega sedam poena, od čega šest u prvoj četvrtini.

Jednom ga je kao na basketu ispred zgrade rampom poklopio Bjelica, ali se pri doskoku povrijedio i morao da napusti igru četiri minuta prije kraja treće četvrtine.

Ivković je udvajanjem izludio i gorostasnog centra Timofeja Mozgova, koji je na parket u četvrtak popodne istrčao kao "vlasnik" strašne statistike u posljednje tri pobjede Rusije na EP: 17,7 poena, 8,3 skoka, uz 64 odsto šuta iz igre. U borbi sa Nenadom Krstićem, Kostom Perovićem i Miroslavom Raduljicom, Mozgov je bio zaustavljen na svega četiri poena do trenutka kada je meč već bio riješen i kada je uspio sa tri zakucavanja da "dogura" do deset poena...

Srbija je Rusiju srušila njenim oružjem: jakom odbranom, a dokusurila "sitnicom" koju velika Rusija nema: maštovitim napadom.



Kapa dole i za "snajperistu" Uroša Tripkovića, koji je pogodio četiri od šest pokušaja za tri poena, bio bez promašaja u šutu za dva (2/2), kao i sa linije penala (2/2). Na kraju, prvi strijelac meča: 16 poena!

SRBIJA: Popović, Tepić 2, Teodosić 12, 4 as, 2 ukr, Paunić 3, 5 sk, Bjelica 5 sk, 2 as, 2 ukr, 1 bl, Marković 3, Tripković 18 (4/6 za tri, 2/2 za dva), Raduljica, Krstić 10, 2 sk, 2 as, 1 bl, Perović 13 (5/7 iz igre), 4 sk, 1 as, 2 ukr, 1 bl, Veličković 13, 5 sk, 2 as, Mačvan 5, 4 sk.

RUSIJA: Vorončevič, Kurbanov, Bikov 9, Fridzon 15, Mekarti 7, Sokolov 4, Dimitrijev, Vjalcev, Monija 12, 3 ukr, 2 bl, Ponkrašov 4, Zozulin 7, Mozgov 10, 6 sk.

ČETVRTFINALE:

U četvrtak:

(1) Rusija - Srbija 79:68
(2) Francuska - Španija 66:86

U petak:

(3) Turska - Grčka (18.15)
(4) Slovenija - Hrvatska (21.00)

POLUFINALE

U subotu:

Pobjednik 2 - Pobjednik 3 (18.15)
Srbija - Pobjednik 4 (21.00)

ZA PLASMAN OD 5. DO 8. MJESTA

U subotu:

Poraženi 2 - Poraženi 3 (12.00)
Rusija - Poraženi 4 (14.15)

( MONDO, foto: fibaeurope.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC