• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Znate li kako se pravi NBA raspored?

Autor mondo.rs

Čovek će pre pet puta zaredom dobiti na lotou, nego pogoditi idealan raspored za jedan NBA tim! Čak 30 ekipa, 82 kola u 170 dana, ukupno 1.230 mečeva do početka plej-ofa. Treba to "srediti". Od skoro, u tome pomaže moderna tehnologija.

Zamislite da vam neko kaže: "Napravi raspored za narednu NBA sezonu".

To gospodin Met Vinik, bukvalno sam uz pomoć solidnog kompjuterskog softvera, radi više od 30 godina. Tek od skoro, jedan od najpouzdanijih operativaca kancelarije NBA lige, koja je u trenutku njegovog dolaska 1976. godine imala 20 zaposlenih i zadatak da napravi raspored za svega 22 tima, dobio je unapređenje i postao je potpredsednik lige.

Vinik, nedavno je ispričao kako je izgledalo praviti raspored za sezonu... U poslednje vreme imao je pred sobom 30 timova, trebalo je svako da odigra 82 utakmice i da se to spakuje u svega 170 dana. Ukupno 1.230 mečeva pre nego što i počne plej-of.

"Počinjao sam u februaru, kako bih završio u avgustu", rekao je Vinik, a na pitanje koliku je grupu ljudi imao iza sebe, odgovorio je:

"Samo ja. I kompjuter koji je imao posao da mi kaže kad sam ispao glup".

Iako, kada se suočite sa takvim zadatkom, deluje nemoguće rešiti ga, od nekud mora da se počne.

"Cilj je uvek bio da se napravi balans između kompetitivnog balansa ekipa i redukcije troškova franšiza", rekao je Vinik i naveo šta je prvo tražio od timova - kad su dvorane slobodne, jer je svaki tim morao da obezbedi bar 50 datuma kada je dvorana na usluzi, za odigravanje 40-ak utakmice u svojstvu domaćina.



Svaki NBA tim sastaje se četiri rivala iz divizije sigurno četiri puta (16 utakmica). Od deset rivala iz konferencije, svaki tim igra četiri puta protiv šest timova (24) i tri puta protiv četiri tima (12). Postoji jednačina koja određuje protiv kojih timova se igra četiri puta, a protiv kojih tri, i u ciklusu od pet sezona svako sa svakim u konferenciji odigra isti broj mečeva.

Na kraju, svaki tim igra dve utakmice, jednu u gostima, jednu kod kuće, protiv 15 timova iz suprotne konferencije (30 utakmica).

Nakon što se utvrde datumi tokom kojih je dvorana slobodna, a tokom kojih nije, Vinik tada pravi turneje ekipama po suprotnoj obali. U periodu dok su u "Stejpls centru" utakmice NHL lige Kingsa, koncerti, konvencije ili šta već, Lejkersi i Klipersi putuju i dolaze u goste ekipama sa Istoka, kojima je tada dvorana slobodna. Tako, malo po malo, raspored počinje da se sklapa, ali uvek ima problema i zamki.

"Mogu da kažem da za ovih 30 godina nisam ništa iskusniji u ovom poslu nego što sam bio jer je svaka sezona priča za sebe i svaka donosi nova iskušenja i zahteve", kaže Vinik, koji napominje da zbog ugovora sa TV mrežama ABC, ESPN i TNT, na kraju sve može da bude – nedovoljno dobro, pa da se prave novi rasporedi.



Svaki tim mora da igra bar četiri puta ponedeljkom uveče i bar četiri puta četvrtkom uveče, kada je, ispostavilo se, gledanost najveća. Svaki tim Viniku dostavlja tri datuma kada želi da igra kod kuće, ali ne može da se bira i protivnik. Najveći problem Viniku pravi NHL liga, jer gro hokejaških i košarkaških timova koristi iste dvorane i radnici tih dvorana nekad imaju samo par sati da od parketa naprave led i obratno.

Ranije, dešavalo se da nekim franšizama zapadne da 25-30 puta igraju "back to back" utakmice, veče za veče, što se ispostavilo pogubno, jer su se povrede gomilale, pa je liga ograničila da jedan tim ne može više od 23 puta da igra u razmaku od 24 sata, kao i da ne može da se dogodi da više od četiri puta ima seriju od četiri utakmice u pet večeri.

Vinik kaže da je nekad jednostavno nemoguće napraviti raspored bez takvih serija i da mu je uvek žao kada bi se igrači žalili na umor.

Gospodin Vinik, iako se uvek trudio da svoj posao uradi na najbolji mogući način, jednostavno nije bio u prilici da izabere najbolju kombinaciju ili, hajde da kažemo, najmanje lošu. Zašto?

"Da bi se bolje shvatila složenost situacije, dovoljno je da kažem da je broj mogućih načina da se zakažu 82 utakmice u 170 slotova za samo jedan NBA tim veći nego broj atoma u univerzumu. Verovatnoća da slučajno izaberete najbolji raspored, koji ispunjava sve neophodne kriterijume, manja je nego verovatnoća da pet puta za redom osvojite svetsku lutriju u kojoj učestvuje celokupno svetsko stanovništvo", objašnjava Kris Groer, direktor Istraživanja i razvoja u kompaniji KPMG, koja posluje i u Srbiji dugi niz godina.



Upravo zbog toga, oduševljena softverom koji je KPMG prezentovao nedavno, NBA liga potpisala je multimilionski ugovor s ovom kompanijom, koja će od sezone 2016/17 preuzeti brigu o kreiranju najracionalnijeg mogućeg rasporeda, uzimajući u obzir sve relevantne podatke.

Prema rečima a Groera, direktora Istraživanja i razvoja u KPMG-ovom sektoru za analize o potrošaćima, umešanost različitih faktora od zakazivanja utakmica pravi složeni matematički problem koji je teško rešiti. Samo neki od tih faktora su vreme emitovanja utakmica na televiziji, udaljenost između gradova u kojima klubovi igraju, različite vremenske zone, pa čak i koncerti i druge manifestacije koje se odvijaju u halama.

Prema rečima Šona Groera, Krisovog brata i direktora odeljenja koje se bavi analizom i tumačenjem podataka, ovo je klasičan primer problema koji rešavaju KPMG-ovi stručnjaci:

"KPMG tehnologija će simultano upotrebiti optimizaciju i stotine procesa. Procenićemo desetine miliona rasporeda u minutu, kako bismo pronašli najbolji mogući način da se zakaže 1.230 utakmica tokom 170 dana".

Mašinu za optimizaciju, koja radi na rešavanju ovog neverovatno složenog problema, napravio je i usavršio mali interni KPMG tim. Tehnologija omogućava da se reši skoro svaki problem u zakazivanju, od kol centara i vozila za isporuku, do osoblja. Danas, ovakvi izazovi se često rešavaju manuelno ili upotrebom zastrele tehnologije. Upotreba visoke tehnologije i optimizacije često može da rezultira boljim izvršenjem i velikim novčanim uštedama.



KPMG-ov tim za analizu i tumačenje podataka stvara interfejs koji će omogućiti pravljenje NBA rasporeda za predstojeće sezone. NBA timovi će sistemu pristupati preko jedinstvenih portala, što će im omogućiti da unesu neophodne informacije i da vide rezultate procesa zakazivanja.

"Želimo interfejs koji može da koristi i laik i za čije razumevanje nije potreban doktorat", kaže Šon.

KPMG-ov tim naučnika je značajno uvećan u poslednje dve godine, kako kroz akviziciju vrhunskih firmi koje se bave tehnologijom, tako i prilivom talenata iz Lajthaus solušns centra.

"Zahteva za naprednu analizu podataka ima više nego ikad. Tokom prošle godine napravili smo zaista vrhunski tim stručnjaka za obradu i tumačenje podataka, a dostignuća kao što je ovo, jesu plod tih napora", kaže Bred Fišer, vođa Data&Analytics tima američkog KPMG-a.

Pravljenje rasporeda za NBA rezultat je timskog rada, sa obučenim KPMG igračima koji dolaze iz različitih sektora kompanije.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC