• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Vjerovali ili ne - SRBIJA U FINALU!

Da li ste 7. septembra, prvog dana EP u Poljskoj, vjerovali u ovo? Vjerovatno niste... Srbija je u finalu Evrobasketa u Poljskoj.

 EP: Vjerovali ili ne - SRBIJA U FINALU! Izvor: MONDO

Najmlađi tim na turniru, koji je u Poljsku otišao po iskustvo i vizu za SP 2010, plasirao se u finale i u nedjelju od 21.15 boriće se za zlato protiv šampiona svijeta, Španije.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU!

DA, SRBIJA JE UVELIKO OSVOJILA MEDALJU!

Tu čast, mjesto u istoriji, mladići koje predvodi Dušan Ivković i jedan bezobrazni košarkaš Miloš Teodosić izborili su u subotu uveče u polufinalu, koje će i za godinu dana biti teško opisati, prepričati, razumjeti...

Poslije produžetaka: Srbija - Slovenija 96:92, 79:79 (11:19, 24:26, 21:12, 23:22)!

U subotu uveče Srbija, ali i evropska košarka, dobila je novu, veliku zvijezdu. To je Miloš Teodosić. Za ono što je Teo uradio Slovencima u drugom poluvremenu, potrebno je biti mnogo košarkaški bezobrazan i drzak.

Plej Srbije jednostavno je odbio da izgubi od prgavih i upornih protivnika, koji su obilato koristili beneficije katastrofalnog sudijskog kriterijuma za svetkovinu kakva je polufinale EP. Tedosić je meč završio sa 32 poena, a showtime je počeo 22 sekunde prije kraja četvrte četvrtine, kada je niotkud tresnuo trojku po nervima Slovenaca i postavio rezultat 79:79.

Na drugoj strani Jaka Laković pokušao je nešto pod košem, a Novici Veličkoviću nije ostalo ništa drugo nego da pokuša šutem sa pola terena. Ipak, moralo se u dodatnih pet minuta.

Produžetak je počeo bajno za srpski tim, koji je sa četiri poena kapitena Nenada Krstića i prvom trojkom Uroša Tripkovića na meču ušao u seriju 7:0, ali je onda slovenački tim za 50 sekundi izborio šest slobodnih bacanja i tenziju podigao na maksimum - 86:84, 2:07 prije kraja.

Onda se dogodilo da je Tedosić pogodio novu trojku - 89:84, ali su Slovenci polaganjem Domena Lorbeka i novim slobodnjacima Bostjana Nahbara stigli na 89:88.

No, Teo nije brinuo...

Odapeo je novu bombu, šestu na meču za 92:88, ali ni to nije slomilo vjeru nekadašnjih zemljaka da će poslije prvog polufinala od osamostaljenja igrati i prvo finale. Laković je 12 sekundi prije kraja vratio trojku - 92:91.

Ivković je zatražio tajm-aut i naredio da pas iz auta ide ka Teodosiću, koji je odmah fauliran i hladan kao špricer, Teo je pogodio oba slobodna bacanja - 94:91. Slovencima je ostavio 10,6 sekundi za mučenje, a Sama Udriha je Teodosić faulirao tek kada mu je dozvolio da potroši skoro pola preostalog vremena.

Nemoćni Udrih namjerno je promašio drugo slobodno bacanje (94:92), no odbijenu loptu dograbio je Veličković. Novi faul i novi ispit hrabrosti naših momaka, ali ako je do hrabrosti, ovaj tim je uveliko šampion svijeta. Novica je pogodio oba - 96:92, u Poljskoj i širom Srbije počelo je veliko slavlje!

Ova generacija momaka i njen "guru" Dušan Ivković, koji se hladnokrvno odreako usluga nekih zvučnih imena sa srpskim pasošem, zaslužila je da bude zlatnim slovima upisana u istoriji nezavisne Srbije - ma šta sutra bio epilog finala sa favoritom, Španijom.
Momci koji prosječno imaju svega 22,3 godine donijeli su Srbiji prvu košarkašku medalju još od 2002. godine i SP u Indijanapolisu, kada su igrali Dejan Bodiroga, Predrag Stojaković, Vlade Divac i ostali... Pa, uporedite!

Teo kako ti je to uspjelo?

Nadljudska snaga bila je potrebna srpskim košarkašima da stignu, prestignu, a potom i slome otpor zaista sjajnog slovenačkog tima, koji je u Poljskoj na svom vrhuncu i teško da će na narednim turnirima igrati ovako dobro.

Ekipa koje predvodi Jurij Zdovc glat je dobila Srbiju u drugom kolu turnira (80:69) i znalo se još i prije meča da će "orlovima" biti teško u duelu sa najboljom odbranom u Poljskoj, koja se namjerila na finale.

Počelo je dobro - 6:2, a onda je Srbija uskočila u ritam protivnika, od kojeg su mnogi stradali. Serijom 13:0 Slovenci su preuzeli konce igre i diktirali pravila dugo poslije toga, obilato koristeći atmosferu koju su sudije stvorile na parketu.

Samo vjera u pobjedu i odbijanje da se izgubi održali su srpski tim u trenucima kada je Slovenija prvoj, drugoj i trećoj četvrtini vodila sa devet (19:10), potom jedanaest (32:21), pa onda sa 52:41, u 26. minutu.

Do tog vođstva, 52:41, sudijske odluke bile su najveći faktor nervoze Ivkovićevog tima, u poređenju sa "hladnoćom" rivala, veličinom utakmice, ambijentom u dvorani, neiskustvom...

Tri su očigledna primjera za to:

1. Dvadeset od 45 poena u prvom poluvremenu, Slovenci su postigli sa linije penala, a samo u prvoj četvrtini "orlovima" je dosuđeno deset faulova.

2. Kada je Srbija prišla na 19:21 sjajnom igrom Koste Perovića, sudije su priznale trojku Domena Lorbeka po isteku 24 sekunde, potom istolerisale lakat Primoža Brežeca u tijelo Nemanje Bjelice, uz brz dosuđen prekršaj nad Erazemom Lorbekom na drugoj strani. Malo po malo, bilo je 21:32! Ne treba zaboraviti da je tu seriju prvom trojkom Srbije na meču, poslije osam promašaja, zaustavio... Miloš Teodosić.

3. Još su jednom sudije bitno odredile tok utakmice, a to je bilo pri rezultatu 41:48 u trećoj četvrtini, kada se Laković zabio u reket Srbije, napravio korake i "tri sekunde", potom nekako dodao loptu do Nahbara, koji je uz sirenu pogodio trojku za 51:41.

To je toliko iznerviralo Dušana Ivkovića da je dobio tehničku grešku, a Laković upisao bonus poen - 41:52. Taj rezultat smo već pomenuli, jer je poslije Dudine tehničke kriterijum postao izjednačen...

Dudina tehnička kao početak kraja Slovenije

Selektor je izborio pravedan kraj meča, a u njemu je prednost Slovenije počela da se topi i topi... Umorni Laković, faulovima opterećeni Erazem Lorbek i Bostjan Nahbar izgubili su dah, a koncept igre Dušana Ivkovića sa 12 košarkaša nadvio se kao crn oblak nad klupom Slovenije.

Sa dve uzastopne trojke, pogađate, Miloša Teodosića, Srbija je došla u prvo vođstvo još od startnih 6:2 - bilo je 62:58 za srpski tim, a do kraja je ostalo sedam i po minuta. Kada je četiri i po minuta prije kraja, stariji Erazem Lorberk zbog pet ličnih morao napolje, a Laković i Nahbar uveliko igrali sa po četiri, činilo se da je otpor Zdovčevog tima konačno slomljen, ali se nada kod Slovenaca pojavila iz ruku najstarijeg, Gorana Jagodnika.

On je pogodio prvu, a D. Lorbek drugu, pa Jagodnik ponovo, treću trojku, dok su srpski igrači tjerani da poene postižu sa linije slobodnih bacanja i to je Slovencima donijelo novo vođstvo od 72:78, svega minut i 45 sekundi prije kraja meča.

Posebno je suluda bila druga Jagodinkova trojka, iz ugla terena, preko ruke Krstića, u padu... Jagodniku je prethodno lopta ispala, motala mu se među nogama, a on je pogodio koš bez da je pogledao ka obruču - 72:78.

To je bio trenutak da na scenu ponovo stupi Teodosić. Fauliran pri šutu za tri, pogodio je sva tri bacanja, potom su on i Laković pogodili po jedno slobodno bacanje i Srbija je, 35 sekundi prije kraja pri rezultatu 76:79 bila suočena sa porazom. Tako nije mislio Teodosić koji je trojkom odveo Srbiju u produžetak, u pobjedu, u istoriju...

Bravo Teo, bravo momci, bravo Dudo... Vi ste veče uoči finala već pobijedili.

SRBIJA: Popović, Tepić 11p, 6sk, Teodosić 32p (šut za tri 6/10), 3sk, 4as, Paunić, Bjelica, Marković 3p, 8sk, Tripković 3p, Raduljica 2, Krstić 18p, 6sk, Perović 18p, 3sk, Veličković 9p, 5sk, 4as, Mačvan.

SLOVENIJA: Slokar 2p, Lakovič 7p, 5as, Udrih 6p, Brezec 3p, Smodiš, Klobučar, Nahbar 18p, 5sk, Dragič, Jagodnik 8p, D. Lorbek 22p, 4as, Golemac 1p, E. Lorbek 25p, 10sk.

(N. J. - MONDO, foto: FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC