• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Grcima medalja, Jaka praznih šaka

U dramatičnoj završnici u režiji Jake Lakoviča, Grci su bili smireniji i iskusniji u mečevima za medalje, tako da su osvojili prvu bronzu od 1949.

 EP: Grcima medalja, Jaka praznih šaka Izvor: MONDO

Grci su u svojoj istoriji dva puta bili šampioni Evrope, jednom su osvojili srebro, a jednom bronzu. Slovenci nikada prije EP u Poljskoj nisu prošli četvrtfinale.

Možda je taj podatak presudio u nedelju popodne u meču za bronzanu medalju na Evrobasketu: Grčka - Slovenija 57:56!

Heleni su uz mnogo uloženog truda i malo sreće stigli do pete medalje na EP i druge bronze još od prvog šampionata, održanog 1949. godine u Egiptu.

Trojkom Antonisa Focisa na asistenciju Nikosa Zizisa, 31 sekund prije kraja, Grčka je došla do vođstva 54:49, ali je samo šest sekundi kasnije Jaka Lakovič vratio trojku i vratio neizvjesnost. Vasilios Spanulis i Zizis su u naredna dva napada pogađali slobodna bacanja, ali je Lakovič sa još pet poena u rekordno kratkim intervalima (dva slobodnjaka i trojka) odbijao da se preda.

Bilo je 57:56 poslije trojke Lakoviča, a 4,2 sekunde prije kraja na liniju slobodnih bacanja ponovo je morao Spanulis, ali nije pogodio prvo. Kratko se konsultovao sa selektorom, Litvancem Jonasom Kazlauskasom i pogledom su se dogovorili da se promaši i drugo slobodno bacanje, kako protivnik ne bi mogao da zatraži tajm-aut i organizuje napad sa polovine terena.


To je bila odluka koja je Bostjana Nahbara natjerala da za četiri sekunde pokuša da pretrči teren i pogodi koš, ali je otišao suviše ulijevo i malo preko polovine, tik pored aut-linije, nije uspio čak ni obruč da pogodi - 57:56 i veliko slavlje Grčke u Katovicama.

"Bejbi Šek", odnosno tamnoputi, snažni centar Grčke Sofoklis Skorcianitis uništio je centre Slovenije sa 23 poena (5/7 iz igre), uz šest skokova. Računajući posljednjih deset poena Slovenije na meču, Jaka Lakovič je meč završio sa 16 poena, dok je Erazem Lorbek ubacio 12, uz devet skokova.

Prethodno, peto mjesto osvojila je Francuska, a sedmo Rusija.

(MONDO, foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC