• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EP: Španci su bili bolji od Srbije. Ovog puta...

Više nije moglo... Košarkaši Srbije se iz Poljske vraćaju sa srebrnom medaljom, ali i kao junaci srpske nacije.

 EP: Španci su bili bolji od Srbije. Ovog puta... Izvor: MONDO

U velikom finalu Evropskog prvenstva, najbolja generacija košarkaša koju je Španija ikada imala, morala je konačno da osvoji titulu prvaka Evrope. Ovog puta, Gasol, Navaro i ostali bili su bolji od najmlađeg učesnika turnira - 63:85 (14:24, 15:28, 15:15, 19:18).

Otuda bi trebalo naglasiti: Ovog puta!

Zbog svega što su "orlovi" pokazali u Poljskoj, dođite u ponedeljak od 18 časova ispred Skupštine Beograda i skinite kapu novim ljubimcima srpske nacije, koji su podsjetili da je Srbija i dalje "zemlja košarke".

Dušan Ivković i ekipa koju je hrabro izabrao, sa prosjekom godina 22,3, donijela je prvu košarkašku medalju samostalnoj Srbiji i poručila - čuvajte se!

Rečeno je i prije Evrobasketa da su Španci prvi favoriti, a da će se ostatak Evrope boriti za srebro.

Utoliko, srpski momci su svoje "finale" odigrali u subotu uveče u polufinalu i pokazali kakva je budućnost pred njima. Jer, Španija ima sadašnjost, a četiri uzastopna finala na velikim tamičenjima (SP 2006, EP 2007, OI 2008 i EP 2009) govore tome u prilog.

Španci su aktuelni svjetski i evropski šampioni.

Do prve titule prvaka Evrope, koji pokušavaju da osvoje još od 1931. godine, od kada su šest puta bili poraženi u finalima - konačno su došli i to na ubjedljiv način. U prvoj četvrtini vodili su sa 15 poena razlike (24:9), u drugoj bilo je 24 (50:26), u trećoj 25 (56:31), a u četvrtoj i 29 poena razlike - 77:48.



U jednoj rečenici praktično opisan je cio meč u kojem su se sastala dva generacijski neravnopravna rivala: jedan u poznom dobu i drugi, koji je tek zakoračio na veliku scenu.

I nije samo to u pripremi meča išlo na ruku španskim košarkašima, koji su imali i motiv da se "orlovima" revanširaju za neugodan poraz u prvom meču šampionata (66:57), koji je uzdrmao neuigrani i povredama osujećeni španski tim. Ali, znali su Španci da u Poljskoj imaju petorku za mečeve sa NBA timovima.

Kako je vrijeme prolazilo, razlika između njih i ostalih bila je sve drastičnija, a to su osjetili i Francuzi u četvrtfinalu (88:68), Grci u polufinalu (82:64), nažalost i srpski momci u finalu...

Ništa za Gasola, Navara, Fernandeza i Garbahosu nije bilo novo u nedelju uveče, osim protivnika koji za razliku od prvog meča na šampionatu, ovog puta nije imao energije da odgovori na njihov suvi kvalitet. Pored toga, košarkaši Srbije su dali više nego što su imali u rezervi veče prije toga, igrali produžetak protiv Slovenije i parket napustili malo prije ponoći, kada su vjerovatno neki igrači Španije već bili zaspali...

Epilog je bio očigledan: 24:7 u skokovima u prvom poluvremenu za Španiju, od čega je deset skokova bilo u fazi napada. Poslije toga, Španci su postigli 15 poena "iz drugog" napada, što je dokusirlo uveliko poljuljano samopouzdanje srpskih košarkaša, koji su na teren izašli teških nogu od "epske" borbe prethodne večeri, kako su organizatori turnira doživjeli meč Srbija - Slovenija.



Na sve to, trebalo bi dodati i šest trojki za 20 minuta.

Protivnik Srbije je u prvom poluvremenu ubio rezultatski, ali nije ubio volju i ponos ekipe, statistički nevidljiv kriterijum, po kojem je Srbija svakako prvak svijeta. Ivkovićevi mladići na kraju su izborili rezultat, koji nije jedinstven u finalima velikih takmičenja i koji svakako ne govori o tome koliko je Španija bolji tim.


A, iz godine u godinu ta razlika će se drastično smanjivati, kako Teo, Novica, Mile, Uroš, Nemanja, Kosta, Stefan i ostali budu sazrijevali, jačali, učili, pamtili... Pred njima je budućnost, a pred strašnom generacijom španskih košarkaša rođenom 1980. godine dilema: kada se oprostiti?

Svakako 29-godišnjacima Gasolu, Navaru, Rejesu, Lopezu, 30-godišnjem Mumbruu, 31-godišnjem Garbahosi nije ostalo još mnogo velikih turnira. Španci su debelo naplatili talenat koji se skupio u i oko momaka rođeni 1980. godine i to je nešto iz čega bi srpska košarka trebalo da nauči.

Dušan Ivković stvorio je generaciju, koja nas je već vratila u vrh, gdje nismo bili od 2002. godine, generaciju koja je pravo niotkud donijela nezavisnoj Srbiji prvu košarkašku medalju, generaciji koja može da bude samo bolja.

Momci, svaka čast, samo naprijed!



ŠPANIJA: P. Gasol 18 (11 sk, 3 bl), Fernandez 13 (5 sk, 3 as, 1 ukr), Rubio 10, Navaro 12, Klaver 2, Rejes 7 (8 sk) , Kabezas 7, Lopez 2, Ljulj 5, M. Gasol 6 (5 sk), Mumbru, Garbahosa 3.

SRBIJA: Popović 1, Tepić 2, Teodosić 5, Paunić 1, Bjelica, Marković 2, Tripković 15 (3/5 za tri), Raduljica 6, Krstić 12 (4 sk), Perović 4, Veličković 15 (5 sk), Mačvan.

ŠUT ZA DVA - Španija 26/44 (59,1%), Srbija 16/34 (47,1%)

ŠUT ZA TRI - Španija 7/23 (30,4%), Srbija 6/19 (31,6%)

SKOKOVI - Španija 42 (24/18), Srbija 24 (8/16)

ASISTENCIJE - Španija 17, Srbija 12

(N. J. - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC