• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bjelica u MONDU: Mislio sam da me "lože"

Košarkaš Nemanja Bjelica odgovarao na pitanje čitalaca našeg portala.

 Bjelica u MONDU: Mislio sam da me "lože"  Izvor: MONDO

U julu 2008. godine, Nemanja Bjelica bio je košarkaš austrijske Arkadije iz Tra... Trais...

"Traiskiršen", pomaže nam Bjelica sa osmjehom na licu, svjestan i sam da malo ko, osim njegove porodice i najbližih prijatelja zna za ovaj gradić na istoku Austrije, blizu Badena.

U septembru 2009. godine, Nemanja Bjelica osvojio je srebrnu medalju sa košarkaškom reprezentacijom Srbije na Evropskom prvenstvu u Poljskoj.

Nije li to dovoljan povod za retrospektivu događaja u prethodnih 14 mjeseci, koji su mladom, košarkaški zaboravljenom Beograđaninu promijenili život - načisto! Bjelica je u srijedu bio gost redakcije MONDA, a i sam se iznenadio da je za manje od sat vremena istog dana stiglo preko 200 pitanja čitalaca našeg sajta?

Prije nego što je prišao tastaturi i sa osmjehom čitao pitanja i odgovarao na njih, košarkaš Srbije i Crvene zvezde dao je poduži sportski intervju za naš portal, pričao o svemu što se događalo prije, za vrijeme i poslije Evrobasketa u Poljskoj, otkrio kako se obreo u Austriji, kako se osjećao kada je u Crvenoj zvezdi dobio ugovor na dva mjeseca, kakav je odnos imao sa ostalim reprezentativcima, šta nikada neće zaboraviti Novici Veličkoviću, zbog čega ne vjeruje da je Dušan Ivković ljudsko biće...

POGLEDAJTE FOTO-GALERIJU

Ovaj intervju bićete u prilici da pročitate u četvrtak na MONDU, a sada vam donosimo Bjelicine odgovore na najzanimljivija pitanja koja su stigla na naš e-mail. Najbrojnija bila su ona vezana za Crvenu zvezdu i Partizan. Delije su molile Nemanju da nikada ne pređe u Partizan, a Grobari pitali šta je potrebno da se to dogodi...

Krenimo redom...



"Nisam više neki tamo klinac"

Koliko dnevno treniraš i da li radiš individualno van obaveznih treninga? (Petar Manigoda)

"Treniram dva sata ujutru, dva sata uveče... Individualno ću tek raditi ove godine, jer prošle nisam ni stigao. Cilj mi je da popravim eksplozivnost, skok, da uvedem u igru šut iz driblinga i naskok na ulazu", kaže Bjelica koji je u intervjuu govorio i to da je tek nedavno otkrio da zaista može visoko da se odrazi i da su mu stručnjaci izračunali da u tome može da napravi značajan napredak.

Na kojoj bi poziciji volio da igraš u Zvezdi ove sezone, kakvu ulogu očekujes od trenera (Petrovica)? (Aleksandar Čolić)

"Nisam neko ko bira, ali volio bih da budem više sa loptom, da budem na pozicijama dva i jedan", skroman je Beograđanin, rođen 9. maja 1988. godine.

Sve čestitke na igri koju si pokazao na prvenstvu... Kakvi su ti budući planovi sa Crvenom zvezdom? (Uroš Santl)

"Hvala na čestitkama. Ostajem u Zvezdi, imam ugovor na tri godine. Čekaju me velika iskušenja naredne sezone i moram što pre da podvučem crtu i da se pripremim", svjestan je Bjelica da sada više neće biti "tamo neki klinac", već da će se od njega očekivati više nego prošle sezone.

Da li bi na ponudu Partizana došao u Partizan? (Risto Obradović)

"To je za mene gotova priča... Prošlo je to vrijeme i razmišljam samo o Zvezdi", kratko i nevoljno je odgovorio Bjelica, koji je kao dječak prošao Partizanovu školu, ali se nije u klubu zadržao poslije kadetskih dana, već je otišao u Austriju - prvo u Superfund, a potom u Arkadiju.



"Rano je da razmišljam o NBA ligi"

Veliki pozdrav za Nemanju iz Kosovske Mitrovice. Da li i poslije svih dešavanja u Zvezdi namjeravaš da ostaneš u njoj i da li bi prešao u Partizan ako bi ti ponudili dobar ugovor? P. S. Nemoj Nemanja, Delije su uz tebe (Stefan)

"Prethodnog ljeta smo prvo bili na Univerzijadi, a potom se odmah priključili pripremama seniorskog tima, tako da zaista nismo mogli da pratimo šta se događa u Zvezdi, nismo imali kako. U Partizanu sam bio, bili smo klinci, kadeti... Nismo se tada dogovorili i to je to", ponovio je Bjelica.

Nemanja, da li imamo šanse da osvojimo titulu ove sezone s obzirom na to da nismo za sada doveli pojačanja? (Miloš, Crna Gora)

"Naravno da imamo! Uvijek imamo šanse... Tako je bilo i prošle godine, niko nije vjerovao da možemo pa smo igrali peti meč finala plej-ofa, bili baš blizu. Ove sezone će biti lakše, jer je okosnica tima ostala, znamo se, igrali smo dugo zajedno..."

Bjelice, da li planiraš da se prijaviš na NBA draft? Mislim da ti to ne bi bilo pametno, bar ne skoro... (Vlada, Niš)

"Kao mali maštao sam o NBA ligi. Prošle sezone sam povukao prijavu, a kada se završi ova sezone, vidjećemo... Izlazno sam godište za draft, pa ako budem draftovan, razmišljaću o tome. Vjerujte, rano je da uopšte pričam o tome".


"Ivković, Pešić, Obradović..."

Kako to da si odlučio da odeš u Austriju da igraš košarku? (Aleksandar Marković)

"Dogodilo se to na preporuku menadžera, što je bio pun pogodak za moj dalji razvoj".

Da li voliš da igraš leđima, pošto te često čuvaju niži igrači? (Veljko Vujačić)

"Da, uvijek se trudim da dođem do 'mis meča', da se uguram pod koš kada me čuva protivnički plejmejker. Nisam često prošle sezone dobijao priliku da to radim, trudiću se da ove godine češće koristim tu prednost", najavljuje Bjelica, koji je visok 209 centimetara.

U nekim prelomnim trenucima utakmice, dok šutiraš za tri poena, da li imaš osjećaj treme, da li ti zadrhti ruka? (Draško, Kruševac)

"Trema je uvijek prisutna, naročito kada su odlučujući trenuci... Tada moraš da se isključiš iz svega, da se koncentrišeš na loptu i trenutak šuta".

Da li možeš da uporediš rad sa dva možda i najbolja trenera Evrope (Ivković i Pešić) i koliko ti je značilo što su dvije takve trenerske veličine vjerovale u tebe? (Miloš, Kruševac)

"Obojica su veliki treneri, strogi, pravi profesionalci... Mnogo mi znači što sam uopšte dobio priliku da radim sa njima. Ivković je vodio reprezentaciju i prema svima se postavio isto, jer njegov posao nije da uči igrače i koriguje njihove greške, već da one koje je pozvao uklopi u tim za kratko vrijeme. Sa Pešićem sam radio mnogo duže i on je više uticao na pojedinosti vezane za moju igru, ostajao sam poslije treninga i radio na stvarima na koje mi je on ukazivao", sumirao je Bjelica, koji kaže da se u evropskim okvirima uz Ivkovića i Pešića može svrstati samo Željko Obradović.


"Ne koristim Facebook"

Da li koristiš Facebook i da li je ono tvoj profil ili je neko napravio lažni? Pozdrav, Delijo! (Aleksandar Ljubić)

"Neko je otvorio lažni profil, jer nemam svoj. Ne koristim Facebook", razočarao je mnoge Bjelica, ali i dodao da to ne znači da ne koristi internet.

"Visim često na netu, ali najviše čitam vijesti. Dok smo bili u Poljskoj često smo gledali udarne vesti na MONDU. Tu sam pročitao i ono za Tanjevića i Kalderona, što ste prenijeli".

Koliko su ti značile riječi hvale od strane Tanjevića i Kalderona? (Todorići)

"U prvi mah nisam mogao da vjerujem, rekao sam novinaru Aci Todoroviću, koji mi je to prenio: 'Daj, bre, ložiš me...' Onda mi je pustio da preslušam snimak sa diktafona, tek tada sam povjerovao. Takve stvari moraš da shvatiš jedino kao podstrek da nastaviš da radiš", trudi se Bjelica da ostane na zemlji, dok Evropa priča o novom Bodirogi i Kukoču.

Šta misliš o Novici Veličkoviću kao protivniku? (Petar Vasić, Kragujevac)

"Mislim da je Novica sjajan igrač, da je među pet najboljih igrača u Evropi na poziciji četiri. Nikad nije lako igrati protiv njega. Takođe, on je dobar čovjek i mnogo me je iznenadio kada je rekao ono na balkonu za mene. Neću mu to nikada zaboraviti", podvukao Bjelica i zamolio nas da posebno naglasimo Novicin gest, kada je prilikom Bjelicinog izlaska na balkon Skupštine Beograda počeo da skandira "Bjelica, ubica, oo oo o".


"Imam djevojku, nije odbojkašica"

Na taj način, bivši košarkaš Partizana drugarski je podijelio nadimak, koji je zaslužio i dobio od navijača zajedno sa kolegom i rivalom iz Crvene zvezde.

Između ostalog, Bjelica je u intervjuu opisao kako je u Poljskoj izgledao odnos između njega, kao jedinog predstavnika Crvene zvezde u reprezentaciji i Veličkovića, Tepića i Tripkovića, koji su igrali protiv njega za Partizan prošle sezone.

Koja ti je omiljena pjesma i kakvu muziku voliš? Da li pratiš još neki sport osim košarke? (Ana)

"Najviše slušam naš stari rok, Kazalište i Dugme... To me opušta. A, pored košarke, najviše pratim tenis, fudbal takođe".

Kako si se osjećao kada si zaboravio da ti je istekao pasoš (viza) i kakva je bila reakcija selektora Ivkovića? Da li misliš da je privilegija to što ti je selektor dozvolio da ostaneš sa ekipom? (Viktor Sandić)

"Nije mi bilo nimalo prijatno, jer sam bio debitant, među najmlađim igračima... Ali, trener je uvidio da nije bila samo moja greška i da je došlo do nesporazuma, tako da me je sačekao i pružio mi šansu. Ne mislim da je to bila privilegija", prisjeća se Bjelica poziva da se poslije Univerzijade sa Markom Kešeljom, Milanom Mačvanom, Ivanom Paunićem i Miroslavom Raduljicom priključi seniorima na pripremama u Italiji.

Tada je morao da otputuje naknadno, jer je imao problema sa vizom.


"Pozdrav za Blok 70"

Zanima me kako uspjevaš da nađeš devojku, s obzirom na to da si visok 209 centimetara? Pretpostavljam da si se dao u potragu za odbojkašicama, kao kolega Teodisić. Drugo, nema ništa gore nego kada je krevet kratak, tačno? (Nemanja Lubura)

"Nije mi problem da zbog visine nađem djevojku, tačnije imam djevojku. I nije odbojkašica... A, kreveti? Oni su uvijek kratki (smeh)", otkriva Bjelica i kaže da su igrači srpske reprezentacije bili potpuno ravnodušni na gest Španaca, kada su zbog tih istih kratkih kreveta napustili zajednički hotel u Varšavi na početku EP.

"Njihova stvar... Matoriji su od nas, puni su para, ako su njima bili kratki kreveti, neka su ih promijenili", prokomentarisao je Bjelica.

Koji elementi u košarci su ti prednost, a za koje smatraš da moraš da ih popraviš?

"Visina mi je definitivno prednost, ali da bi bila prednost u potpunosti, moram da popravim eksplozivnost".

Svaka čast Gavro, predstavljaš nas na najbolji način, samo tako nastavi! Veliki pozdrav od tvojih drugara iz bloka! (Mihailo Kasalica)

"Hvala momci, puno! Pozdrav za Blok 70!", poručio je za kraj Bjelica, koji se i sam začudio za nadimak koji je već bio zaboravio.

"Nije mi to nadimak, nisam čuo da me neko tako zove godinama", kaže košarkaški "ubica dječijeg lica".

(N. Janković, foto: P. Stojanović, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC