• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kićanović za MONDO: Klinci i Duda su napravili podvig

Dragan Kićanović za MONDO govori o najnovijim uspjesima srpskih košarkaša, o dometima njegove generacije i Partizanu.

 Kićanović za MONDO: Klinci i Duda su napravili podvig Izvor: MONDO

Legenda jugoslovenske košarke i po ocjeni mnogih najbolji srpski košarkaš svih vremena Dragan Kićanović prethodnih dana bio je posvećen praćenju mečeva na Evrobasketu, gdje je reprezentacija Srbije osvojila srebrnu medalju.

On ističe da je uspjeh ostvaren u Poljskoj ogroman i veoma značaj za budućnost naše košarke.

"Čak ni ja to nisam očekivao, šalim se naravno. Stvarno je uspjeh nevjerovatan i kako neki kažu istorijski. Pogotovo, jer je riječ o mladoj ekipi pred kojom je velika budućnost i perspektiva. Ovo što su uradili je zaista ravno podvigu. Svima sam čestitao, a pogotovo selektoru Dušanu Ivkoviću jer je njegova zasluga nemjerljiva", rekao je na početku razgovora za MONDO legendarni Kića, čija je generacija 1973. godina donijela tadašnjoj Jugoslaviji prvo zlato sa Evropskih prvenstava.

Taj uspjeh ostvaren je u Barseloni kada je, takođe, savladana Španija. Bila je to reprezentacije pod vođstvom Mirka Novosela, za koju su, osim Kiće i Zorana Moke Slavnića, igrali još i Krešimir Ćosić, Dražen Dalipagić, Vinko Jelovac, Željko Jerkov...

Kićanović kaže kako je teško porediti te reprezentacije sa sadašnjim.

"To ne može da se poredi. Sada je vrijeme interneta i mobilnih telefona, a toga nije bilo tada. Nije bilo ni trica. Svaka generacija nosi svoje, drugi je način igre. Meni je drago što su se i ovi naši klinci upisali u istoriju. Mislim da neće na ovome stati", rekao je Kićanović, koji je sa reprezenatcijom Jugoslavije osvojio tri zlatne medalje na Evropskim prvenstvima, zlato na Svjetskom prvenstvu u Manili 1978. godine i Olimpijsko zlato 1980. godine u Moskvi.

On ističe da je i tada u nacionalnom timu vladala odlična atmosfera o čemu svjedoči i podatak da se sa tadašnjim saigračima Draženom Dalipagićem Prajom i Mokom redovno viđa.

"Viđamo se veoma često, koliko god nam obaveze dozvoljavaju, i stalno smo u kontaktu. U posljednje vrijeme druženje je malo rjeđe, jer sam ja na Zlatiboru, ali smo i dalje u odličnim odnosima. Ne igramo basket, ali i ja sam djelimično kriv zbog toga, jer otkako sam završio karijeru nisam više stao pod obruče, čak ni rekreativno".

On ističe da će upjesi naših mladih košarkaša, koji u prethodnom periodu harali na evropskim i svjetskim prvenstvima, u budućnosti dobiti na vrijednosti i u seniorskoj konkurenciji.

"Vrlo je bitan uspjeh ove ekipe u Poljskoj, jer to zapravo znači da rezultati koje su postigle mlađe generacije počinju da budu vidljivi i u seniorskoj selekciji. Ovaj podvig na EP je baš dobro 'legao' srpskoj košarci, poslije toliko neuspješnih godina i nadam se da će sve krenuti uzlaznom putanjom i da će se Srbija vratiti na put starog uspjeha. Svi mi imamo veliko povjerenje u selektora Dušana Ivkovića da ove nove klince vodi pravim putem".

Kićanović je istakao da na klupskom planu jedino Partizan postiže rezultate na nivou reprezentacije. Upravo je Kića jedan od tvoraca sistema rada u Partizanu, gdje se forsiraju mladi igrači i osvajaju titule.

On je svojevremeno napravio hrabar potez koji je imao presudnog uticaja na evropsku košarku, kada je Željka Obradovića po osvajanju svjetskog zlata u Argentini sa reprezentacijom i oproštaju od igračke karijere, imenovao za trenera crno-bijelih.

"To je bio moj dug prema Partizanu i košarci. Jednostavno košarka mi je dala puno lijepih stvari u životu, kao i Partizan. Onda je normalno da u jednom trenutku, ukoliko ljudi misle da možeš da pomogneš, red da to i uradiš. Imali smo odličnu ekipu koju je Obradović bio u stanju da drži, bili smo prvaci Evrope i to se i sada nastavlja u Partizanu, što me raduje", rekao je Kićanović, koji je u Partizan došao iz Čačka.

Za crno - bijele je igrao od 1972. do 1981. godine i za to vreme osvojio tri prvenstva Jugoslavije, jedan nacionalni kup i dva Kupa Radivoja Koraća. Posle Partizana igrao je dve godine za Skavolini i jednu za Rasing u Francuskoj.

Kićanović je bio ministar sporta u Vladi Srbije, a poslije dva mandata u Jugoslovenskom olimpijskom komitetu, riješio je da se povuče.

"Mislim da je to normalan tok stvari, jer godine čine svoje. Ja se osećam odlično u ovim godinama, ali ima mlađih koji sigurno mogu bolje da rade. Za mene je bilo dovoljno, pa koliko sam uradio, uradio sam", završio je priču za MONDO Dragan Kićanović.

(Nemanja Babić, MONDO, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC