• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NO EXCUSES!

Autor mondo.rs

"Možemo da dugo pričamo o svemu tome, ali nećemo. No Excuses", poručio je selektor dan pre utakmice Srbija - Španija.

 Srbija Španija subota 18 časova RTS Đorđević o povredama Bogdanovića i Teodosića Izvor: MN PRESS

/Od reportera MONDA iz Berlina/

Dan pre početka Eurobasketa, stanje među "orlovima" je redovno. Selektor Đorđević potpuno je miran i u momentima razgovora o problemima poručuje:

"Super smo!"


Sa takvim stavom, "Sale Nacionale" okupio je ekipu u 11.00 časova, na sastanku posvećenom prvoj utakmici Eurobasketa, koju će zaigrati u subotu u 18.00, protiv Španije.

"Ulazimo u normalni ritam. Par treninga, jedan informativni sastanak o narednom rivalu, uveče ponovo trening, pa još malo više detalja... Nismo se još do kraja bavili samom utakmicom, jer smo, jednostavno, juče stigli, a na igračima je da sami uđu u potpunu koncentraciju za ovakvo takmičenje. Zadatak nas iz stručnog štaba je da opustimo tenzije, ako ih uopšte ima", rekao je selektor Aleksandar Đorđević na brifingu sa novinarima iz Srbije.

Sa ogromnim igračkim iskustvom i velikim takmičenjem (i velikim uspehom!) za sobom u ulozi trenera, Đorđević smatra da su turniri kao ovogodišnji Eurobasket uživanje za sve aktere.

"Bez obzira na rezultat, mi koji se takmičimo uživamo u ovakvim prvenstvima. Specijalno je kada čovek može da predstavlja svoju zemlju i kad se igra protiv šampionskih ekipa, kao što mi imamo protivnike u svojoj grupi i naravno domaćina Nemačku. Iz tog specijalnog osećanja proizlazi i velika želja i motivacija koja će nam, nadam se, pomoći", dodao je selektor.

Nikola Kalinić istakao je da ima poseban motiv za duele sa Špancima, od kojih je gubio i na Eurobasketu 2013 (u nokaut fazi) i u uvodnim mečevima Svetskog prvenstva 2014.

"Videlo se juče... Za Kalinića se specijalno videlo po jučerašnjem treningu da je motivisan. Za ostale se to takođe vidi. Španci su ekipa o kojoj već godinu i po pričamo kao o timu za poštovanje i respekt. Označili smo njihovu epohu, deceniju dominacije njihove košarke, njihovih svetskih zvezda, velikih pobeda, trofeja, kao nešto što bi trebalo dostići. Sigurno da su reprezentacija i nacija za apsolutno poštovanje sa naše strane".

Potom je Đorđević počeo detaljniju analizu rivala.

KAD KAŽE PJANIĐANI...

Đorđević je upitan i da prokomentariše sastav "grupe smrti" i činjenicu da su izrazito jaki rivali dočekali naš tim već u prvoj fazi. "Kako kaže selektor Italije Pjaniđani - nepravedno je da se ovakva grupa napravi. On je to rekao, pa smo se složili", počeo je on. "Za nas je ova grupa mini evropsko prvenstvo, koje treba da odigramo na određeni način da bismo išli dalje. Posle toga nam sistem takmičenja omogućuje da posle dva dana odmora, obnove koncentracije i pripreme podignemo taj viši nivo. Nemamo sreće sa tim terminima u kojima igramo utakmice. Nit imamo vremena da reagujemo sa treningom, sa šuterskim treningom... Sve su to detalji koje smo prihvatili. ne možemo iz ove kože i idemo najbolje moguće da se pripremimo", dodao je Đorđević.

"Španci su ranjeni lav. Njihov ponos je veiliki i kvaliteti su poznati. Osnova iz Reala je i dalje tu i dalje uz Pau Gasola nosi reprezentaciju. Doveli su Mirotića, nema Ibake pa su možda izgubili atletski, ali su dobili napadački nestvarno mnogo. Svi igrači pridodati su doneli mnogo kvaliteta i Agilar i Ribas i Vives, Erman Gomez... Oni to planski rade i kod njih postoji određeni način kako da par godina unazad priključuju igrače koji bi trebalo da budu oni koji će ulaziti u rotaciju".

Na tom mestu, selektor je zastao.

"Mnogo pričamo samo o Špancima. Naravno da je jako važan dobar start, ali srešćemo se mi ovde i posle toga i pričati i analizirati rezultat utakmice, ali mislim da jedno takmičenje pred nama mnogo zahtevno i da samo počinje sa Špancima, a da se apsolutno ne završava".

Već dan posle Španaca, rival "orlova" biće domaćin, predvođen Dirkom Novickim.

"Zadatak svih nas je da, kad se završi utakmica sednemo hladne glave, analiziramo pobedu ili loš rezultat i krećemo dalje ka novom protivniku, koji je još teži u odnosu na ambijent, očekivanja i njihov polet koji bi mogli da imaju kao domaćini sa Novickim. Od svih reprezentacija na EP, imaćemo najteži početak. Međutim, sa dozom mira i staloženosti idemo ka tim utakmicama".

Anketa

Ko će biti prvak Evrope u košarci?

  • Francuska

    9.29% (21)

  • Španija

    7.52% (17)

  • Srbija

    77.88% (176)

  • Grčka

    2.65% (6)

  • Litvanija

    0.44% (1)

  • Hrvatska

    0% (0)

  • Slovenija

    0% (0)

  • Nemačka

    0% (0)

  • Turska

    0% (0)

  • Italija

    1.33% (3)

  • Niko od nabrojanih

    0.88% (2)

Ko će biti prvak Evrope u košarci?

Rezultati


Kada je upitan za povrede, promenio mu se ton u glasu...

"Možemo da dugo pričamo o svemu tome, ali nećemo", poruka je selektora "orlova".

Na kraju prvog treninga "orlova" u Nemačkoj, najviše pogleda novinara bilo je usmereno ka Milošu Teodosiću, koji je seo na klupu sa hladnim oblogama na listovima obe noge.

Selektor Đorđević prišao mu je nedugo potom, da se uveri da je situacija u redu.

"To su neke stvari koje oni sami, u svojoj psihološkoj pripremi za utakmicu i takmičenje traže. Niste videli da je Teo odradio dobar trening, pa da je zatražio malo samo led. Verovatno su ti njihove psihološke stvari. Bar se nadam, najiskrenije, ali uvek se čovek zabrine kad vidi takve stvari", objasnio je Đorđević jutro posle.

Kakva je situacija sa Bogdanovićem i njegovim leđima?

"Sad je smirio glavu i medicinskom analizom da je sve OK i da može napred", dodao je selektor, pa se osvrnuo na još neke probleme, koji su pratili "orlove" od početka priprema.

"Da ne analiziramo sada predugo, ali da podsetimo da smo imali tri igrača koji su kroz utakmice morali da traže formu, kao i kroz velika i teška putovanja - Izrael, pa pravo u Sloveniju... Milosavljević, Erceg i Teodosić su posle turnira u Beogradu ušli u proces utakmica bez treninga. Ima tu uspona i padova, što je i normalno posle pauze od par nedelja Tea, pa Erceg, pa Gagi, pa Bogdan koji je desetak dana imao problem...", u dahu je rekao Đorđević, ne pomenuvši i problem Stefana Markovića sa upalom.

Na kraju priče na tu temu, selektor je poslao kratku poruku na engleskom.

"Neke stvari su nas zakačile, zatekle, evidentiramo ih, stoje i tu su. Ništa dalje. Možemo da pričamo oko toga još dugo, dugo, ali No Excuses (nema izgovora)".



Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC