• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dovoljno je reći: Bjelica!

Autor mondo.rs

"Orlovi" košem Nemanje Bjelice 0,9 sekundi pre kraja dobili strahovito tešku utakmicu protiv Nemačke.

 Uživo Eurobasket 2015: Srbija - Njemačka Izvor: MN PRESS

Iščupa je Srbija!

Reprezentacija Srbije ostvarila je drugu pobedu u B grupi Eurobasketa u Berlinu, pošto je nakon 38-39 minuta mučenja "isplivao" na površinu napadački kvalitet dvojice Nemanja - Bjelice i Nedovića.

Odlučujuće poene ubacio je Bjelica 0,9 sekundi pre kraja, iz akcije dogovorene na tajm-autu.

Nemci su mogli da naprave faul i da ne budu kažnjeni slobodnim bacanjima, pošto im je za više od devet i po minuta u poslednjoj četvrtini sviran samo jedan prekršaj!?

Međutim, Bjelica je iskoristio blok Miroslava Raduljice i pored Tibora Plajsa jednom rukom pogodio pobedonosni "flouter"!

Srbija - Nemačka 68:66 (19:18, 20:20, 11:10, 18:18)!

Ponedeljak je slobodan dan, a u utorak od 14.30 časova igramo protiv Islanda.

Manje od 20 sati nakon impresivne pobede nad Špancima (80:70), najbolji srpski košarkaši su na parketu berlinske "Mercedes-Benz arene" popravili skor na 2-0, iako po gotovo svim kriterijumima nisu imali svoj dan.

IZ MINUTA U MINUT

- Promašaj Šafarcika, pobeda Srbije!

- BJELICAAAAAAA - 68:66! Iskrao se na desnoj strani, prihvatio dodavanje iz auta i kada je došao do čeone linije podigao se na "flouter", koji je 0,9 sekundi pre kraja prošao kroz obruč!

- Neverovatno, ali istinito, Nemci su za devet i po minuta četvrte četvrtine napravili jedan faul!? Do bonusa i slobodnih bacanja za Srbiju ostala su im tri i počeli su da ih troše šest sekundi pre kraja... Đorđević je 3,7 sekundi pre kraja pozvao tajm-aut da nacrta dobitnu kombinaciju.

- Nerešeno - 66:66! Plajs prvi put promašuje iz igre, ali Nemci dolaze do ofanzivnog skoka. Novicki vraća Šafarciku na šutu za tri poena, ovaj fintira, dolazi do otvorene pozicije i pogađa (3/6 na utakmici). Imaćemo 24 sekunde za pobedu...

- NEDOVIIIIIĆ - 66:63! Krenuo je u prodor sa desnog krila i maestralno ga završio levom rukom. Još 54 sekunde...

- Bjelica pored Plajsa, solo - 64:62! Do kraja nešto manje od minut i po... Faul nad Novickim, NBA as 1/2 sa linije slobodnih bacanja - 64:63.

- Teodosić promašuje trojku (0/9), a Nemci ne uspevaju da realizuju napad iz tri pokušaja... Naša niža postava nema kontrolu skoka.

- ERCEEEEG - trojka za 62:62! Bravo, majstore! Zato si u reprezentaciji! Bogdanović blokira Gavela, posle tajm-auta idemo u napad za vođstvo...

- Stefan Marković je završio utakmicu sa pet faulova. Šreder slobodnim bacanjima diže razliku na 59:62.


- Plajs je vezao četiri poena i sada vode Nemci - 59:60 (37. minut). Za nas nema koša, Teovih 0/8 za tri...

- BJELICAAAAA - 59:56! Opet trojka kad je najpotrebnije, posle nestvarnih 2/25 srpske reprezentacije van linije 6,75!

- Bogdanović pogađa samo u "gvožđe"... Na drugoj strani ispada u odbrani, Gavel ubacuje jedno bacanje i nerešeno je - 56:56 (36. minut).

- Klasična "rovovska borba" tokom celog drugog poluvremena. Posle promašaja Novickog i Bogdanovića, legendarni Nemac prihvata pod košem pas Šredera i smanjuje na 56:55 (35. minut)! Tajm-aut Srbija...

- Probao je Nedović trojku za "plus devet", ali pogodio je na drugoj strani Šafarcik i sada je samo 56:53 (34. minut)...

- Nedović odličan u odbrani, blokirao je Cipsera, Kuzmić pogađa sa zemlje - 56:50!

- Erceg je trojkom mogao da napravi korak u pravcu prelamanja konačnog ishoda, ali falio mu je koji centimetar... Ostaje 54:50 (32. minut).

- Bogdanović za Kuzmića, zakucavanje - 52:48 (31. minut). Odavno nismo ovoliko vodili...

- Erceg 2,3 sekunde pre kraja treće četvrtine pogađa preko Kinga i dobija dodatno slobodno bacanje! Promašuje, ali njegova dva poena nam donose duplo veće vođstvo nego na poluvremenu, "plus dva" - 50:48!

- Bogdanović je vezao dva promašaja van linije 6,75 (ukupno šutiramo 2/20), Plajs udario rampu Nedovića, ali je Nemanja u kontri izbio loptu Gifaju, sprečio lake poene i iznudio grešku Nemca.

- Marković ide na klupu sa tri lične. Šreder pogađa jedno bacanje, Plajs uzima loptu, ali Nemcima ističe vreme za napad. "Egal" je - 48:48.

- Pametna solo akcija Bogdanovića i poeni pod košem - 45:47. Šreder sam na krilu promašuje trojku, a Nedović kao protiv Španaca preuzima odgovornost i pogađa za vođstvo - 48:47 (29. minut)!

- Stefan Marković šalje loš pas Kuzmiću u igri "2 na 2", a Šreder u kontri naskače i pogađa - 43:47 (28. minut).

- Šreder pametno usmeren od strane Ercega i Bogdanovića, baca loptu u aut. Ali, greše i "orlovi"...

- Rutinski poluhorog Plajsa preko znatno nižeg čuvara - 41:45. Erceg je krenuo u prodor poput beka i iznudio treći faul Plajsa. Slobodnim bacanjima smanjuje na 43:45.

- Plajs zaustavlja Raduljicu, ali imamo sreće što se Novicki i Šreder nisu razumeli u polukontri. Bogdanovićev šut za tri završava na "prvom" obruču... Za pet minuta igre, rezultat je 2:5!

- Koš Raduljice poništen je zbog hvatanja za obruč dok lopta još nije prošla kroz isti... Ostaje 41:43 (25. minut).

- Raduljica je smanjio na 41:43, Novicki promašio trojku iz ćoška. Neprecizan i Teodosić.

- Treća četvrtina počinje trojkom Gavela za 39:41 i promašajem Markovića iz statičnog napada i potpuno neizrađene pozicije.

- Lista strelaca: Teodosić 8, Kalinić 6, Bogdanović, Bjelica, Simonović i Raduljica po pet. Kod domaćina Novicki 12, Plajs 7, Šreder 6.

- Za divljenje je podatak da se nalazimo u vođstvu, uprkos šutu za tri poena 1/13 (Nemci 5/15). Zato dominiramo u skoku (24:14), posebno u ofanzivnom - 12:1! Za pohvalu su i samo tri izgubljene lopte.

- Lista strelaca: Teodosić 8, Kalinić 6, Bogdanović, Bjelica, Simonović i Raduljica po pet. Kod domaćina Novicki 12, Plajs 7, Šreder 6.

- Za divljenje je podatak da se nalazimo u vođstvu, uprkos šutu za tri poena 1/13 (Nemci 5/15). Zato dominiramo u skoku (24:14), posebno u ofanzivnom - 12:1! Za pohvalu su i samo tri izgubljene lopte.

- Odbrana je u finišu prvog poluvremena podignuta na viši nivo. Šreder u 24. sekundi upućuje težak šut, koji nije ni dotakao obruč. "Orlovi" greše u brzini ipoluvreme se završava kao i prva četvrtina, sa naših "plus jedan" - 39:38 (19:18, 20:20).

-Magija Bjelice!Ukradena lopta Šrederu, pa maestralna asistencija Simonoviću, koji utrčava duž čeone linije i uz kontakt sa Kingom postiže 2+1 poen.Opet vodimo, 39:38!Ovo je serija 10:2.

- Sjajno je Bogdanović isfintirao Novickog, pod košem uposlio Raduljicu, a ovaj pod faulom nije pogodio "zicer", pa će morati da zaradi poene na liniji slobodnih bacanja... Pogodio je jedno - 36:38 (19. minut).

- Raduljica hvata loptu posle promašaja Nedovića i pogađa. Uz faul koji su sudije prećutale... 33:38. Potom Marković seče dodavanje Nemaca, a Bjelica uspešno polaže u kontri - 35:38 (18. minut). I opet je mogao da se svira faul.

- Teo polako ulazi u ritam, smanjio je na 31:36, ali Šreder vraća "plus sedam" posle greške srpske odbrane.

- Uzastopne trojke Foigtmana i Novickog za rekordno vođstvo "pancera" - 29:36 (16. minut)!

- Skandalozan potez nemačkog centra Johanesa Foigtmana i neshvatljiva odluka sudija! Običan faul za "sekiru" po ramenu Teodosića... Ovaj pogađa oba bacanja, samo fali da sa razglasa puste pesmu Familije "Nije mi ništa" - 27:30.

- Da li je Kalinić igrač koji će danas pokrenuti ekipu? Uzeo je loptu, odigrao "1 na 1" i pogodio uz faul, ali nije pogodio dodatno bacanje - 23:25. Novicki pogađa trojku (23:28 - 14. minut), Teodosić precizan iz naskoka, precizan i Šafarcik - 25:30.

- Teodosić 0/5 za tri, ali Kalinić je na pravom mestu - 21:23.

- Kuzmićev levi poluhorog izlazi iz koša. Na drugoj strani ostavljamo samog igrača koji ne sme da ostane sam. Trojka Šafarcika i Nemci opet imaju nešto opipljiviju prednost - 19:23.

- Bogdanović verovatno fauliran, sudije ništa ne sviraju, Kuzmić neodlučan - Novicki kažnjava, 19:20 (12. minut).



- Simonović i Teodosić promašuju trojke i prva četvrtina završava se minimalnom prednošću "orlova" - 19:18. S obzirom na lutanja u odbrani i odsustvo raspoloženog igrača u napadu, pravo je čudo da ne gubimo!

- Odlični šuter sa krila Nils Gifaj pogađa sa sedam metara, ali odmah i Bogdanović - 19:18!

- Izjednačenje pogocima Simonovića sa linije slobodnih bacanja - 15:15 (9. minut). Nemci ređaju promašaje iz daljine, a naši (Nedović i Kuzmić) pod samim košem. Neverovatna četiri promašaja u jednom napadu!

- Na parketu su Nedović, Bogdanović, Simonović, Erceg i Kuzmić. Imali smo sreće da King promaši otvorenu trojku. Ne pogađa ni Erceg posle umalo presečenog napada, ali Bogdanović uzima loptu i poentira - 13:15 (8. minut).

- Mladi plejmejker Atlante izuzetno raspoložen. Šreder prolazi do koša pored Nedovića i povećava na 10:15. Đorđević odmah uzima tajm-aut i ukazuje igračima da su loše pozicionirani u odbrani. "On je ključ, probio nas je tri puta", posebno je Nedoviću skrenuo pažnju na Denisa Šredera.

- Plajs prelako beleži nove poene pored Raduljice, postigao je ukupno sedam - 9:13. Serija 0:7.

- Drugi faul Markovića već u petom minutu. Cipser odlično upošljava Plajsa, koji poentira uz faul Kalinića i sa tri poena preokreće rezultat - 9:11 (6. minut). Teodosić promašuje već treći pokušaj za tri poena...

- Polovičan učinak Bjelice - 9:6 (4. minut). Sudije ne tolerišu agresivnu odbranu "orlova". Marković ipak uspeva da posle preuzimanja spreči koš Novickog... Teodosić i Raduljica promašuju, Plajs pogađa - 9:8.

- Raduljica utrčava u reket i lagano polaže - 8:6. Marković je u svom stilu osujetio pas Šredera namenjen Plajsu pod košem i brzo "povukao" napred... Bjelica će posle tajm-auta šutirati slobodna bacanja.

- Prolazi Teodosić, prolazi i Šreder - 4:4.

- Bjelica otvara utakmicu slobodnim bacanjima, posle oštrog faula Novickog - 2:0! Pogađa i Dirk - 2:2.

- Startne petorke: Marković, Teodosić, Kalinić, Bjelica, Raduljica - Šreder, Gavel, Cipser, Novicki, Plajs.

Selektor Đorđević je u odnosu na subotnji meč obavio promenu na poziciji centra. Procena je da Tibor Plajs neće od prvog minuta zahtevati čvrstu odbranu Kuzmića.

- Drugi dan, druga garnitura dresova. Iz crvenog protiv "crvene furije", u belo protiv Nemaca.



- Centar Crvene zvezde Maik Cirbes zbog povrede nije ušao u 12 izabranih za Evropsko prvenstvo, ali je stalno uz saigrače iz reprezentacije Nemačke. Čak i na zagrevanju za utakmicu!



- "Orlovi" su posle 2/12 u prvom poluvremenu, završili utakmicu protiv Španije sa prilično dobrim učinkom u šutu za tri poena 9/23 (39 odsto).


- NAJAVA -

Nemci su na startu takmičenja pobedili Island 71:65 (po 15 poena Dirka Novickog i Denisa Šredera) i najblaže rečeno se nisu proslavili. Međutim, Eurobasket je u grupnoj fazi krajnje nepredvidivo takmičenje, upravo zato što se igra dan za danom i što je teško držati fokus i energiju stalno na visokom nivou.

Domaćin će u predstojećem meču biti oslabljen povredom krilnog igrača Robina Bencinga, koji je izvrnuo skočni zglob i neće moći da nastupi.

Biće zanimljivo i na tribinama, gde će Nemci svakako imati podršku više hiljada navijača, ali su protiv Španaca i Srbi - što iz matice, što iz dijaspore - nagovestili značajno prisustvo tokom čitavog Eurobasketa.

Evo šta je u razgovoru sa njima zabeležio izveštač MONDA iz Berlina!

Dok je u Srbiju osveženje stiglo tek u subotu, u glavnom gradu Nemačke odavno nemaju problem sa visokim temperaturama. Zato su neki srpski reprezentativci, po dolasku tamo, morali da organizuju naknadno dopremanje toplije opreme...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC