• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UŽIVO: Španija razbija Turke, Hrvati vode!

Autor mondo.rs

Zanimljive utakmice i drugog dana na Eurobasketu, Makedonija je došla do prve pobede protiv Holandije, dok je Poljska pobedom nad Rusijom došla do druge. Ostanite uz MONDO i pratite sve utakmice u toku dana...

Prvog dana Evropskog prvenstva desilo se nekoliko iznenađenja, a izbegnuto je nekoliko još većih.

Holandija je pobedila Gruziju, a Izrael Rusiju. Francuska, po mnogima glavni favorit za zlato i branilac titule, tek u produžetku je srušila Finsku, dok je Ukrajina protiv Litvanije imala šut za trijumf.

Hrvatska se namučila sa Slovenijom, Island je bio dostojan rival Nemačkoj...

U nedelju ćemo u utakmicama drugog kola videti šta je od toga bilo posledica početne treme i stegnutosti favorita, odnosno mogu li ekipe koje su došle na EP manje ili više rasterećene, da u kontinuitetu igraju na gornjoj granici svojih mogućnosti.

Današnji rezultati:

Estonija - Belgija 55:84 (9:27, 9:19, 26:25, 11:15)
Holandija - Makedonija 71:78 (20:19, 11:24, 18:13, 22:22)
Rusija - Poljska 79:82 (22:19, 18:23, 16:18, 23:22)
Srbija - Nemačka 68:66 (19:18, 20:20, 11:10, 18:18)
Finska - Izrael 66:79 (13:25, 18:21, 23:16, 12:17)
Letonija - Litvanija 49:68 (19:13, 9:16, 11:20, 10:19)
Island - Italija 64:71 (21:22, 16:19, 11:11, 16:19)
Slovenija - Gruzija 79:68 (17:13, 24:13, 24:22, 14:20)
Ukrajina – Češka 64:78 (14:20, 16:26, 15:19, 19:13)
Bosna i Hercegovina – Francuska 54:81 (15:17, 11:20, 10:30, 18:14)
Turska – Španija 77:104 (18:24, 20:30, 18:27, 21:23)

Pozivamo vas da ukoliko komentarišete utakmice na društvenim mrežama, koristite hešteg #MondoEP, a mi ćemo najzanimljivije komentare objaviti.

EUROBASKET UŽIVO:

- Do ubedljive pobede došla je Francuska!

Oni su sjajnom igrom u drugoj i trećoj četvrtini potpuno "slomili" reprezentaciju BiH i na kraju došli do ogromnih +27.

Francuze je u ovoj utakmici krasila timska igra, pa je tako samo Muhamed Žate završio utakmicu bez poena. Sa 12 su bili Lovernj i De Kolo, a po 11 su ubacili Parker i Batum.

Bosna je imala čak 14 skokova manje, a Stipanović i Kikanović su ubacili po 10 poena.

- Španija na kraju je po-ni-zi-la Tursku!

Neverovatna partija igrača Serđa Skariola. Pobedili su na kraju 104-77, a u više navrata su imali prednost i od 30 poena razlike. Reklo bi se da su u nedelju naplatili Turcima za "sve boli" koje im je juče nanela reprezentacija Srbije.

Najefikasniji je bio Pau Gasol sa 21 poenom, ali su sjajni bili i Felipe Rejes, Rudi Fernandez, Serhio Rodrigez, San Emeterio, Ljuj, Mirotić...

Bobi Dikson (Muhamed Ali) je ponovo imao loše šutersko veče, pa je jedino Ersan Iljasova slobodnim bacanjima došao do velikih 15 na svom kontu.

- Neizvesno je samo u Zagrebu. Tamo svoj šou počinje Vasilis Spanulis. Trojka sa devet metara, pa dva slobodna bacanja.


- Puče i prva "stotka" na Eurobasketu. Ubacila je Španija!

- 30 razlike ima i Španija protiv Turske. Blizu je i stotka. Ponižavanje...

- Ooogromnih 30 razlike za Francusku...Samo se još Mamadu Žate nije upisao.

- Ovako vi komentarišete utakmicu Turska - Španija. Koristite hešteg #MondoEP, da bismo mogli da vas čitamo!

- Dve trojke Marija Hezonje vode Hrvatsku na +8!

- Francuzi nemilosrdni, u trećoj četvrtini imaju seriju 26:6... BiH nema više šta da traži u ovoj utakmici.

- Česi na 2-0!

Poslednja utakmica dana u Rigi završena je u korist Čeha - 78:64. Imali su Česi tokom meča prednost i od više od 20 poena, ali su slabijom poslednjom četvrtinom dozvolili Ukrajincima da malo ublaže poraz.

Dominirao je trio Lodžeski - Veseli - Pamprla koji je zajedno ubacio 51 poen. Na drugoj strani ponovo je najbolji bio centar Kiril Fesenko sa 14 poena.

- Kako igra Jan Veseli? Odlično!


- Španska "furija" se razgoropadila protiv Turske!

Za sve one šuteve koje su promašili juče protiv Srbije - duplo su naplatili Turcima. Posle 20 minuta igre rezultat je 54:38, a utisak je da su Turci još i dobro prošli koliko Španci ujedaju na parketu...

Ide ih šut za "tri" kako ni najgorem neprijatelju ne biste poželeli, čak je i Gasol pogodio jednu trojku.

-Francuska ima 37:26 protiv BiH na poluvremenu, raznovrsno igraju i jedni i drugi.

Bosanci nemaju rešenje za Gobera, ovako to on radi!

- Ponovo taj Kruno Simon! Pravi lider reprezentacije Hrvatske i u drugoj utakmici. Tvrdu utakmicu igraju oni i Grčka. U Zagrebu je 33:28 za domaćina, a Grci ne mogu da pogode "trojku"... Ovde još ništa nije gotovo, tek nas čeka uzbudljiva završnica.

- Španija ne promašuje. Superiorni su u meču protiv Turske. 17 poena razlike su već napravili ekipi koja je juče fantastično izgledala protiv Italije.

- Francuska pravi seriju 9:1 na početku druge četvrtine...

- Blokada dana!

Alen Omic blokira Paculiju
Izvor: YouTube

- "Čikašani" nose igru reprezentacije Španije (Mirotić 7, Pau Gasol 6). Prva četvrtina Španaca dosta podseća na onu protiv reprezentacije Srbije. Čedi Osman je raspoložen kod Turaka, ali je uz dve "dvojke" imao i veliki promašaj za tri kada je promašio čitav koš... Ako Turci ne dozvole Španiji da se odlepi do poluvremena, može da bude zanimljivo.

- Toni Parker opet vuče "trikolore", ali ne daju se Bosanci. 17:15 za domaće posle prve četvrtine.

- Fotka dana!

- Hrvati imaju "test generacije" protiv Grčke, a ovaj meč bi mogao i da odluči pobednika "zagrebačke grupe". Pogledajte potez Darija Šarića...

- Česi gaze!

Na poluvremenu vode 46:30 protiv Ukrajine i blizu su 2:0. Jan Veseli je "zakucao" Ukrajince, već ima 13 poena, dobar je i Satoranski sa 8. Potencijalno iznenađenje turnira?

- Vest iz reprezentacije Belgije: Krilni košarkaš ove reprezentacije Maksim de Zeuv povredio je rame na utakmici sa Estonijom i odmah je prevezen u obližnju bolnicu. Još uvek se ne zna koliko je teška ova povreda.

- Turska će imati veliku podršku svoje dijaspore u Berlinu. Sve se "crveni" od njihovih zastava.

- Od 21 počinju tri utakmice - Grčka – Hrvatska i Turska - Španija, dok će zanimljivo biti i u duelu Bosne i Hercegovine i Francuske.

Na tribinama je i fudbalski reprezentativac Rio Mavuba.


- Česi vode posle prvih 10 minuta protiv Ukrajine 20:14. Oba tima do sada imaju skor 1-0.

- Hala u Monpeljeu za sada nije tako dobro popunjena...


- Slede nove utakmice, od 20.30 igraju Ukrajina i Češka. Ovaj meč se igra u Rigi.

- I Slovenija stiže do prve pobede na Eurobasketu!

Gruzija ipak neće biti "iznenađenje iz senke" na Eurobasketu pošto su i u drugoj utakmici ovog prvenstva izgubili. U Zagrebu je bolja bila Slovenija 79:68.

Oni su čitav meč bili bolji rival, a slavili su pre svega zahvaljujući raspoloženom Prepeliču - koji je dominirao u prvom, i Jaki Klobučaru - koji je odigrao fantastično drugo poluvreme. Prvi je meč završio sa 21, a drugi sa 20 poena na svom kontu. Odličan je bio i Jaka Blažič koji je ubacio 12 poena.

Sa druge strane, Gruzini su rano ostali bez Dalasovog centra Zaze Pačulije koji ni 20 minuta nije bio na parketu, a zaradio je 5 faulova. Zato se istakao Šengelija sa 20 poena, ali je to bilo malo da bi se pobeda Slovenije dovela u pitanje. U ovoj grupi je u ponedeljak dan pauze.

- Island nije izdržao, Italija pobedila na jedvite jade!

Konačan rezultat je na kraju bio 70:64, ali je realan utisak da je ovo bilo mnogo neizvesnije, na "jednu loptu". Za toliko je Italija bila bolja u ovoj utakmici.

Islanđani su kao po običaju igrali hrabro, ali kada se odlučivalo, jednostavno je stao šut za tri poena i ofanzivni skok. Italijani su se u tom haosu bolje snašli i zahvaljujući Đentileu i Belineliju bili izdržljiviji u finišu meča. Ništa Islanđani nisu mogli da pogode u poslednja dva minuta i konstantno su grešili u odbrani, pa su i drugi put samo "zamalo" iznenadili protivnika. Naredni meč igraju sa Srbijom, u utorak!

Najbolji kod Italijana bio je mladi Đentile sa 21 poenom, dok je potpuno podbacio Galinari završio utakmicu sa 4 poena i 5 faulova za samo 17 minuta, pa nije uspeo ni blizu da ponovi partiju od juče kada je Turcima ubacio 33 poena.

- Slažete li se?

- Kako i igrati loše uz ovoliko publike. Islanđani kao da su na domaćem terenu.

- Vodi Island 60:59! Još tri minuta do kraja. Da li smo blizu najvećeg iznenađenja do sada???

- Ko je ovaj Galinari na terenu, to sigurno nije onaj od juče?


- Italijani se muče protiv Islanda, nikako da "prelome" utakmicu. Na 8 minuta do kraja imaju +3. Slovenija je odavno rešila pitanje pobednika.

- Izrael dolazi do lagane pobede protiv Finske 79:66. Izraelci nisu dozvolili da se Fincima ponovi dobar dan kao protiv Francuske, pa su na vreme rešili pitanje pobednika.

Finska je pogodila čak 10 trojki, Izraelci su se zaustavili na tri, ali su poeni iz reketa, u kojima je Izrael dominirao, rešili pitanje pobednika. Elijahu je dominirao sa 22 poena, a odličan je bio Zvezdin Gal Mekel - 14 poena i 5 asistencija.

- Fantastičnim drugim poluvremenom Litvanija stiže do pobede protiv Letonije, u sred Rige!

Konačan rezultat je na kraju možda bio i preveliki, pošto je Litvanija dobila skoro 20 razlike - 68:49.
Samo do poluvremena domaćin je bio bolji rival, i iznenađujuće vodio dobri 18-19 minuta. Međutim, preveliki broj pokušaja za tri poena (30) - koji se završio neslavno (6 pogođenih), samo je jedan od razloga ovog poraza. Ali pošto su dobili prvu utakmicu, ovo i ne boli toliko u takmičarskom smislu (očekivali su poraz), ali boli jer je u pitanju veliki rival.

Najefikasniji je bio Jonas Valančijunas sa 15 poena, a "trojkama" je do 13 poena stigao i Mačijulis. U sastavu Letonije "upisalo" se čak 10 košarkaša, ali niko nije bio dvocifren.

Litvanija u ponedeljak igra sa Belgijom, dok Letonija ima meč sa Češkom.

- Italijani ipak sa prednošću na pauzu. Island je zahvaljujući sjajnom šutu za tri poena u jednom trenutku imao i +6, ali je tajm-aut Pjaniđanija vratio Italijane u igru. Posle tajm-auta su napravili seriju 10:0 i potpuno preokrenuli rezultat. Na kraju je poluvreme završeno 41:37.

Zanimljivo je da Barnjani nije odigrao ni sekund u prvoj četvrtini, a Galinari nije uopšte ulazio u drugoj.

- Slovenija odlična! Iako su svi očekivali od Gruzije da bude iznenađenje ove grupe, to se bar za sada ne potvrđuje. Slovenija predvođena fantastičnim Prepeličem ima 41:26 na poluvremenu. On je do sada "savršen" iz igre, a ubacio je i četiri trojke. Gruzini se sa druge strane muče, a njihov NBA centar Zaza Pačulija već ima 4 faula, pa se problemi za njih tek očekuju....

Ima i navijača "Zmajčeka" u Zagreb Areni.

- Island šutira fantastično na ovoj utakmici. Imaju 7/11 za tri poena, Italijani samo 3/10... U međuvremenu povredio se i Luiđi Datome, i verovatno više neće ulaziti.

- "Abaligaši" vode Slovence u utakmici sa Gruzijom. Po pet poena Blažiča i Prepeliča, Slovenija vodi 17:13.

- Island je ponovo "tvrd orah", muči se Italija da slomi rivala. Samo 22:21 nakom 10 minuta. Galinari je igrao vrlo malo zbog dva brza faula, a Italiji fale njegovih 33 poena od juče.

-Letonija i Litvanija igraju utakmicu bez mnogo poena, tamo je posle 20 minuta basket rezultat 28:29. Iako Litvanija važi za naciju koja je fantastična u šutu za tri poena, Letonija je za poluvreme "ispalila" za tri poena čak 16 puta (!?) i pogodila četvrtinu.

- Izrael drži finu razliku u odnosu na Fince i na poluvreme odlaze sa +15. Elijahu već ima 16 poena...

- U ovim trenucima počinju utakmice Island - Italija ("naša" grupa) i Slovenija - Gruzija (u Zagrebu).

- Derbi Baltika igraju Litvanija i Letonija, a severnija država vodi 19:13 pred svojim navijačima u Rigi.

- Izrael je odlično otvorio utakmicu protiv Finske i imaju već lepu "zalihu". Vode 25:13, a ako ste pomislili "nisu potcenili Fince kao Francuzi", varate se pošto je na gotovo identičan način i Francuska otvorila meč sa Finskom.

- Ovako je američki komentator proslavio pobednički "flouter" Nemanje Bjelice!

- Uskoro počinje utakmica Finske i Izraela u Monpeljeu, a ovaj francuski grad "vrvi" od "Skandinavaca".

- POBEDA SRBIJE! NEMANJA BJELICA JE POGODIO "FLOUTER" NA 0,9 SEKUNDI DO KRAJA!

- Do pobede stiže i Poljska!

Pobedili su Rusiju u neizvesnoj utakmici 82:79 i tako joj naneli drugi poraz na Eurobasketu, pa je teško ko očekivao da će šampion Evrope iz 2007. godine ovako loše krenuti na ovom Prvenstvu. Dva "tesna" poraza Rusije sada ih stavljaju u nezavidnu situaciju da moraju da pobede nezgodne Fince u utakmici u ponedeljak.

Khvotsov je imao dva slobodna bacanja, ali je promašio, lopte se potom dočepao Antonov, ali je promašio trojku za izjednačenje i produžetak.

Zubkov je danas vodio Ruse sa 19 poena, ali nije imao značajnu podršku od saigrača, dok je kod Poljaka dominirao Vačinski sa 4 ubačene trojke, sve u prvom poluvremenu, a u drugom se istakao Marčin Gortat sa 18 poena i 6 skokova.

Poljska u narednoj utakmici igra sa Francuskom u ponedeljak, i ima "debelu zalihu" iz prva dva meča.

- Makedonija stiže do prve pobede na Eurobasketu!

"Komšije" su do pobede došli protiv Holandije, pa im je ovo prva, itekako važna pobeda na dosadašnjem Prvenstvu. Rezultat je bio 78:71.

Posle ubedljivog poraza od Grčke, ova utakmica je bila "za vađenje", a može se reći i da su se onda "izvadili", pa su ove dve reprezentacije posle dva kola izjednačene sa skorom 1:1.

De Jong nije imao pomoć saigrača, pa je bio ubedljivo najefikasniji i jedini dvocifreni u svom timu sa 19 poena, Makedonci su sa druge strane imali čak petoricu dvocifrenih - Ilievski (koji je imao i 7 asistencija), Kostoski, Stojanovski, Trajkovski i Hendriks.

- Uzbudljivo je u Monpeljeu, "klackalica" Rusije i Poljske, na tri minuta do kraja Poljska vodi 72:68.

- Ovako slavi grupa navijača Belgije u Rigi.


- Srbija je ponovo loše ušla u četvrtinu, ili bolje rečeno Nemačka je ušla dobro, ali se i treći put završava vođstvom našeg tima. 50:48 je na 10 minuta do kraja.

- Belgija se "iživljavala" nad Estonijom posle poraza od Letonije. Na kraju su pobedili "samo" 19 razlike, rezultat je bio 84:55.

Bili su dominantni čitav meč, a naročito u prvom poluvremenu, a ključan detalj bilo je otvaranje druge četvrtine kada su Belgijanci bili u seriji 15:0. Od tada, Estonija nije uspela da uhvati priključak za realno mnogo jačim protivnikom, ali su na kraju uspeli da bar časno izgube pred 6000 navijača koliko je došlo iz obližne Estonije da ih bodri.

Kod Belgije se na kraju "upisalo" čak 11 košarkaša, samo Bosko nije uspeo da pogodi. Najefikasniji na meču je bio Met Lodžeski sa 16 poena, pratio ga je Van Rosom sa 14.

- Prvi brkovi prvenstva? Ovo je selektor Holandije Ton van Helfetren.

- Stiže vest iz Hrvatske da se Bojan Bogdanović oseća bolje, ali da neće nastupiti u današnjoj utakmici.

- Estonija dobija treću četvrtinu protiv Belgije 26:23, pa su smanjili prednost na "podnošljivih" 15 razlike.

- I Srbija vodi na poluvremenu 39:38, više o tom meču čitajte ovde!

- Makedonija je i u nastavku druge četvrtine odigrala sjajno i na poluvreme odlazi sa +12. Rezultat je 43:31.

- Poluvreme u Monpeljeu, tamo je Poljska preokrenula protiv Rusije 42:40. I jedna i druga ekipa se bore za važnu pobedu, a posebno je bitna Rusiji koja je juče neočekivano izgubila od Izraela. Vačinski dominira, postigao je 15 poena, uz šut za tri poena 4/4.

- Za to vreme u Berlinu... Ovako...

- Odlična serija Makedonaca, preokreću protiv Holandije strašnom serijom na početku druge četvrtine 17:6 su napravili do sada... Sedam trojki iz 12 pokušaja!

- Jeste da im je poverena suorganizacija Eurobasketa 2015, ali zna se koji sport je najpopularniji kod Nemaca...


- Kraj prve četvrtine i u Berlinu! Srbija vodi 19:18. Obe reprezentacije su imale dobre i loše periode igre...

- U međuvremenu pogledajte najbolje poteze prvog dana Eurobasketa, najbolji je sa meča Španija - Srbija. A nije ga načinio naš košarkaš...

Eurobasket, Top 5 Plays Day 1
Izvor: YouTube

- Holandija je ostvarila blagu prednost protiv Makedonije, nakon prve četvrtine je 20:19, Rusija vodi protiv Poljske 22:19, dok je najzanimljivije na meču Srbija - Nemačka, sporiji ritam, pa tamo još traje prvi deo igre.

- Belgijanci ubedljivi na poluvremenu 46:18, a kako je Estonija ušla u drugu četvrtinu, ovo je još i dobar rezultat. Selektor Belgije Edi Kastels je koristio svih 12 igrača, a samo trojica se nisu upisala.

- Zanimljivo je da je oko 6000 Estonaca došlo u Rigu da bodri svoju reprezentaciju, dok je tu samo oko 50 Belgijanaca. Pogodio je Kurbas dva slobodna bacanja, pa Estonija više nema "krompir", ali je prednost sve veća - 42:11 za sada.

- Belgijanci su nemilosrdni. Imaju seriju 15-0 protiv nejake Estonije. Estonci su posle četiri minuta igre u drugoj četvrtini bez poena, šutiraju samo 12,5%!

- Makedonci su u solidnom broju "napunili" Arenu Zagreb. Čini se da ih je malo manje u odnosu na jučerašnji meč sa Grčkom, koji su na kraju izgubili 85:65.


- U ovom trenutku počinju i čak tri utakmice u terminu od 15.00. U Monpeljeu igraju Rusija - Poljska, u Zagrebu se igra zanimljiv meč između Holandije i Makedonije, a onaj najzanimljiviji je u Berlinu gde Srbija igra protiv domaćina Nemačke. Taj prenos možete uživo pratiti ovde!

- Prvi meč dana igraju Estonija i Belgija, i to u glavnom gradu Letonije, a posle poraza od domaćina Belgijanci su krenuli SILNO. Već posle deset minuta igre imaju veliku prednost protiv, možda i najslabije reprezentacije na Eurobasketu, i vode čak 27:9.


PAROVI 2. KOLA

Grupa A (Monpelje): Rusija - Poljska 15.00, Finska - Izrael 17.30, Francuska - Bosna i Hercegovina 21.00

Grupa B (Berlin): Srbija - Nemačka 15.00, Island - Italija 18.00, Turska - Španija 21.00

Grupa C (Zagreb): Holandija - Makedonija 15.00, Slovenija - Gruzija 18.00, Grčka - Hrvatska 21.00

Grupa D (Riga): Estonija - Belgija 14.30, Letonija - Litvanija 17.30, Ukrajina - Češka 20.30

REZULTATI 1. KOLA:

Češka - Estonija 80:57 (18:9, 25:15, 21:11, 16:22)
Gruzija - Holandija 72:73 (17:17, 9:19, 22:22, 24:15)
Nemačka - Island 71:65 (20:14, 21:12, 18:17, 12:22)
Poljska - Bosna i Hercegovina 68:64 (16:18, 24:12, 18:23, 10:11)
Belgija - Letonija 67:78 (19:25, 19:15, 14:11, 15:27)
Izrael - Rusija 76:73 (18:21, 11:18, 21:10, 26:24)
Makedonija - Grčka 65:85 (16:23, 15:15, 19:21, 15:26)
Španija - Srbija 70:80 (21:11, 15:23, 16:28, 18:18)
Litvanija – Ukrajina 79:78 (19:12, 14:14, 17:19.. 19:23)
Italija – Turska 87:89 (13:26, 29:25, 19:15, 26:23)
Francuska – Finska 97:87 (24:22, 21:15, 23:23, 13:21, 16:6)
Hrvatska – Slovenija 80:73 (17:23, 27:15, 21:16, 15:19)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC