• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko će na koga: Od Berlina – DVA putića!

Autor mondo.rs

Ako pobedi Srbija – zna se. Ako izgubi – i tada se zna. Pitanje je samo da li bi "orlovima" više legli Hrvati i Španci ili Grci i Francuzi. Ali, ko god je igrao sa kalkulatorom u gaćama, nije dobro prošao.

 Kalkulacije za nastavak Eurobasketa Izvor: MN Press, Ilustracija: MONDO - Mario Milojević

Kolo pre kraja prve faze Eurobasketa, a poslednje će biti odigrano u četvrtak u toku dana, poznato je jako malo toga.

Zapravo, i da lje je nemoguće i zamisliti kako će izgledati "kostur" pred početak eliminacija u Lilu, odnosno ko će na koga u osmini finala.

Posle mečeva 4. kola zna se samo da je Grčka prva, a Hrvatska sigurno druga u Grupi C, da su iz Grupe A ispale ekipe BiH i Rusije, a u Grupi B eliminisan Island.

Dakle, pred poslednjih 12 utakmica u prvoj fazi, koja je organizovana u četiri zemlje i četiri grada (Monpelje, Berlin, Zagreb, Riga) toliko je nepoznatih da bi i sam pokušaj da se projektuje slika za osminu finala doveo do mućenja zdravog razuma i blagog bola u glavi.

Ali, s obzirom na to da je naša repezenacija u prilično jasnoj situaciji, nema dileme oko toga gde bi nas odvela pobeda u 14.30 protiv Italije, a gde poraz od direktnog rivala u borbi za prvo mesto u Berlinu. Da bismo bili što jasniji i koncizniji, pokušaćemo u ovu projekciju da uključimo što manje nepoznatih i, tamo gde moramo, računamo s pobedama favorita u "našoj blizini".

Dakle, pobedimo li i Italijane sutra, u osminu finala idemo kao B1, igraćemo prvi "nokaut" meč u nedelju protiv četvrtoplasiranog tima iz Grupe A, a to će biti poraženi iz meča Finska – Poljska. To je sve jasno. Malo je komplikovanije predvideti ko bi nam, u tom slučaju, bio rival u potencijalnom četvrtfinalu.

Poznato je da bi to mogla da bude Hrvatska, ali je jako predvideti ko će "kockastima" biti rival u osmini finala, to je D3. U toj grupi zna se samo da će Češka i Litvanija igrati za prvo i drugo mesto, a treći i četvrti može da bude bilo ko iz kruga: Ukrajina, Estonija, Belgija i Letonija.

Složićemo se, ipak, da su sve to veoma poželjni timovi u poređenju sa onime što bi mogao da bude scenario u slučaju poraza od Italije. Pitanje je samo ko bi u slučaju naše pobede bio B2, odnosno drugi.

Ako Španci pobede Nemce, a Turci nadigraju Island, onda će na B2 - Španija, a ne Italija, jer bi se formirao krug reprezentacija sa skorom 3-2 u kojem bi "furija" izbila na drugo mesto i otišla u polovinu žreba gde su Francuzi.

Italijani se, verovatno, ne bi bunili u tom slučaju, jer bi pali na B3 i ostali u donjoj polovini žreba. Ovo pišemo pod pretpostavkom da bi svi želeli da izbegnu Francuze pred 10.000 francuskih navijača u Lilu.

Postoji i opcija prema kojoj bi, u slučaju naše pobede i poraza Španije od Nemaca, Turska završila kao druga u grupi, jer bi Turci tada imali isti skor kao Italijani i pobedu u međusobnom meču u 1. kolu. P. S. Važna napomena: Španija u slučaju poraza od Nemačke i pobede Turske nad Islandom - ispada!

Međutim, ako mi doživimo prvi poraz na turniru, igraćemo u subotu, ne u nedelju, i to protiv A3. Treća reprezentacija u Grupi A biće pobednik meča Finska – Poljska, a potom bi nam u četvrtfinalu rival bio bolji iz duela Grčka, koja je zauzela svoju poziciju u kosturu i D4, a o situaciji u toj grupi smo već pisali – koliko svi mogu da budu D3, toliko mogu i D4.

Ako će izostati mega iznenađenja i ako će Francuzi biti A1, a Španci na kraju, na mala vrata, B3, onda utakmica Srbija – Italija zapravo odlučuje o dva puta ka finalu – pobeda znači Poljska/Finska – Hrvatska – Španija, a poraz znači ponovo Finska/Poljska – Grčka – Francuska.

Šta je bolja opcija?

Teško je reći.

Na prvo oko Hrvati i Španci bili bi lakši protivnici od Grka i Francuza, ali iskustvo nas je naučilo da nikada niko nije dobro prošao kada je kalkulisao i birao i to se, uostalom videlo i prošle godine na Mundobasketu, kada je ceo sistem takmičenja bio podešen da finale igraju SAD i Španija, ali se tu umešala jedna mala zemlja sa Balkana, koja namerava da ove godine uradi ono što je često radila pod imenom Jugoslavija.

Dakle, samo hrabro "orlovi"!

OSMINA FINALA
/12. i 13. septembar/

Subota

1) A1 (Francuska/Izrael) – B4
2) D2 (Češka/Litvanija) – C3

3) B2 (Italija/Srbija/Španija/Turska) – A3
4) C1 (Grčka) – D4

Nedelja

5) B1 (Srbija/Italija) – A4
6) C2 (Hrvatska) – D3

7) A2 (Izrael/Francuska) – B3
8) D1 (Litvanija/Češka) – C4

U četvrtfinalu, 15. i 16. septembra, sastaju se pobednici 1-2, 3-4, 5-6, 7-8, a potom (18. septembra) u polufinalu ukrštaju 1-2 i 3-4, odnosno 5-6 i 7-8. Finale je 20. septembra.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

dugokonto

Spanija ne noze biti nikako treca u slucaju da mi pobjedimo italijane .ili ispada ili je druga !

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC