• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Španija u finalu! Francuzi zanemeli pred Gasolom!

Autor mondo.rs

Sjajan prvi polufinalni duel Eurobasketa... Mnogo uzbuđenja i fenomenalni Pau Gasol!

 Španija u finalu! Francuzi zanemeli pred Gasolom! Izvor: MN PRESS

Španija - Francuska 80:75, posle produžetka.

Vodili su Francuzi veći deo meča, ali su prepune tribine fudbalskog stadiona u Lilu na kraju ostale neme. Utišao ih je neverovatni Pau Gasol, čovek koji je ubacio 40 od ukupno 80 poena svog tima!

Nije ga omela ni blokada Nikolasa Batuma u poslednjim trenucima četvrte četvrtine, kada je mogao da reši meč. Razgoropadio se ponovo u finišu produžetka i skokovima i zakucavanjima odveo svoju reprezentaciju u finale, nadamo se, protiv Srbije ("Orlovi" u petak od 21.00 igraju protiv Litvanije).

Ovom "triler" pobedom Španija se na najbolji način revanširala Francuzima za poraz u polufinalu prethodnog Eurobasketa, 2013. u Sloveniji, ali i za poraz na svom terenu u prošlogodišnjem četvrtfinalu Mundobasketa.

Eliminacijom Francuske, branioca evropske krune, ponovo ćemo imati situaciju da domaćin Evropskog prvenstva ostane bez zlata. Poslednji koji su se popeli na tron kada su organizovali ovo takmičenje, bili su Nemci, 1993. Doduše, tada je naša reprezentacija bila pod sankcijama...

Imali su Francuzi situaciju u svojim rukama da izbegnu triler-završnicu, međutim, posle serije poena u trećoj deonici kao da su se prerano opustili. Od "plus 11" prednost se polako topila, pa su Španci čak i poveli 20-ak sekundi pre kraja tri razlike.

Uspeo je, ipak, Batum da trojkom donese izjednačenje "trikolorima", ali je od junaka postao tragičar, posle izgubljene lopte u napadu pred kraj produžetka...

Španija je ovom pobedom osigurala ućešće na Olimpijskim igrama u Riju 2016.

Anketa

Ko pobeđuje?

  • Francuska

    42.86% (3)

  • Španija

    57.14% (4)


Produžetak:

- Kraj, Španija je prvi finalista Eurobasketa 2015!

- Batum fauliran pri šutu za tri poena! 15,5 sekundi do kraja! Drhti ruka, prvo je promašio! I drugo! I treće, namerno. Ali lopta je kod Španaca...

- Batum je izgubio loptu u napadu, a Gasol zakucao na suprotnoj strani. Opet vode Španci! I brane napad!

- Neuobičajeno za Parkera - dva promašaja za linije slobodnih bacanja. Za razliku od njega, Rudi Fernandez je oba puta bio precizan, kao i Batum. I dalje poen za poen... Još dva minuta do kraja.

- Koš za koš na startu dodatnih pet minuta, a onda Toni Parker postiže svoj 10 poen za vođstvo Francuza, međutim, već u sledećem napadu uzvraća Ljulj.

Četvrta četvrtina (18:10):

- Pokušao je Batum sa više od polovine terena - neprecizno. Produžetak!

- Uspeo je Gober da blokira Gasola u poslednjim trenucima meča! Francuzi će imati poslednji šut posle ubacivanja lopte iz auta. Gledaju sudije snimak, moguće je i da dosude faul nad Batumom. Ipak, ne... aut za Francusku. Do kraja 1,3 sekunde!

- Nikolas Batum pogađa trojku za izjednačenje 14 sekundi pre kraja! Neverovatan finiš meča!

- Rodrigez promašuje trojku, ali Gasol skače u napadu i zakucava! Plus tri za Španiju na 18 sekundi do kraja!

"Post" Francuza prekida Batum poenima sa linije za slobodna bacanja.

Serhio Rodrigez je pronašao rupu u odbrani Francuske, verovatno za pobedu Španije!

- Faul De Koloa u napadu. Francuzi u ogromnom problemu!

- Gasol posle duže pauze konačno opet pogađa. Sa linije "penala", oba puta. Poen razlike, minut do kraja.

- Neprecizni Španci u napadu, prvo iz šuta, a onda i dva puta iz "odbojke". Koriste to Francuzi, pa će Dijao na liniju za slobodna bacanja. Prvi put je promašio, drugi pogodio...

- Gasol ne staje!!! Njegov 32 poen!

- Francuzi nastavljaju agoniju. Više od četiri minuta su bez poena. A Gasol se poigrava. Horog za vođstvo na 2:25 do kraja!

- Odlična odbrana Španaca. Primorali su Parkera da u poslednjoj sekundi napada šutira za tri iz veoma teške pozicije... A onda potez utakmice! Prodor i snažno zakucavanje Gasola za samo poen razlike!!! Prethodno je imao skok u odbrani... Čovek-tim na ovom prvenstvu kada je u pitanju Španija.

- Sada Rodrigez pogađa sa linije za bacanja. Samo tri poena razlike!

- Gasol... Opet sa slobodnih bacanja. Kao da čovek igra sam!

- Još jedna dobra odbrana Španaca posle tajm-auta, ali ne i iskorišćen napad... Ljulj je promašio za tri.

- Posle tajm-auta Skariola Španci su uspeli da odbrane napad, a Pau Gasol će na liniju slobodnih bacanja... Oba puta je bio precizan. Još 5:30 minuta drame.

- Još jedna trojka za Francusku! Ukupno osma iz 16 pokušaja. Pogodio je Nando De Kolo. Bez dileme najbolji igrač domaće selekcije u ovom meču.

- Serhio Rodrigez i Mirotić su bili precizni na jednoj, a De Kolo na drugoj strani, tako da Francuzi i dalje imaju prednost od šest poena, na nešto više od sedam minuta pre kraja.

- Agresivan start Španaca u poslednjoj deonici. Videćemo da li će im doneti neizvesnost.

Treća četvrtina (16:23):

- Pau Gasol pokušava da održi svoju selekciju u igri, međutim, nedostaje mu podrška saigrača.

- Vezali su Španci četiri poena, ali im je vratio Žerabal trojkom!

- I publika u Lilu oseća da se sada "lomi" meč. "Ko ne skače taj je Španac", pevaju navijači Francuske:



- Lovernj donosi najveću prednost Francuskoj (+11) i to trojkom od tablu!

- Gasol je prekinuo seriju Francuza, ali ne zadugo, pošto je već u sledećem napadu Lovernj bio precizan. Doduše, za dva poena jer je nagazio liniju...

- Voda je ušla u uši igračima Španije. Felipe Rejes je promašio šut za tri, a na suprotnoj strani Gober oba puta bio precizan sa linije slobodnih bacanja.

- Toni Parker pogađa za tri, a Skariolo traži tajm-aut! Ne igra Parker kao što se očekivalo, ali ova trojka bi mogla da prelomi meč.

- Nervoza među Špancima. De Kolo je poentirao, a Mirotić napravio faul u napadu. Moglu li Francuzi to da iskoriste?

- Ne dozvoljavaju Španci rivalu da pobegne. Gasol i Ljulj drže goste u igri...

- Po povratku sa odmora Batum je pogodio trojku, međutim, usledio je period promašaja i grešaka na obe strane. Identično otvaranje četvrtine kao i u prethodne dve...

- Očekivano - rekord!



Poluvreme.

- Najefikasniji igrač prvog poluvremena je Pau Gasol sa 13 poena. Serhio Rodrigez je ubacio 7, Rudi Fernandez 5, Serhio Ljulj 3, a Felipe Rejes i Nikola Mirotić po 2.

Francuze su u prvom delu meča predvodili Nando De Kolo i Mikael Želabal sa po 7 poena. Lovernj, Parker i Gober ubacili su po 4, Furnie 3, a Batum i Dijao po 2.

Španci su šutnuli čak 12 trojki, a samo tri ubacili, dok su Francuzi isto toliko puta bili precizni, ali iz sedam pokušaja. Domaćin je bio uspešniji i u skoku (23-15), međutim, načinio je više grešaka 7-3 i zato je rezultat i dalje neizvesan...

Druga četvrtina (15:13):

- Gober je uspeo da se izbori pod košem Španije i vrati prednost domaćinu nešto više od 30 sekundi pred odlazak na odmor, a u poslednjim trenucima Parker je očajno šutirao za tri...

- Sjajnom odbranom zaustavljena su dva uzastopna napada Francuske, međutim, nisu to Španci iskoristili da povećaju prednost...

- Španci posle dugo vremena pogađaju opet trojku i vode! Rudi Fernandez za 32:31! Bio je to 11 pokušaj, a tek treći pogodak španskog tima za tri poena.

- Razigrao se izgleda Parker. Lep pogodak iz okreta za "plus šest" (31:25).

- Prve poene u meču Toni Parker postiže na 4:30 do poluvremena! Francuska vodi 29:25. Jako mali broj poena u drugoj četvrtini...

- Želabal je veoma raspoložen u drugoj četvrtini. Njegovim poenima Francuska čuva prednost, a ukupno ih je do sada postigao sedam.

- Želabal lepim košem preko Mirotića postiže prve poene za Francusku u drugoj četvrtini, posle skoro tri minuta igre, ali je Serhio Ljulj "vratio" trojkom za izjednačenje!

- Felipe Rejes sa linije slobodnih bacanja dovodi Španiju na "minus jedan".

- Ponovo nekoliko grešaka na obe strane na startu deonice. Posle 1:30 igre još nema poena.

Prva četvrtina (17:20):

- Španija ima očajan šut za tri poena (1/7), dok su Francuzi imali skromna četiri pokušaja, od kojih su dva puta bili precizni.

- Pau Gasol drži Špance u igri. Najefikasniji je igrač svoje reprezentacije sa 10 poena u prvoj četvrtini. Na suprotnoj strani, Nando De Kolo je ubacio 10. Treba istaći i trojku Serhija Rodrigeza u poslednjim trenucima prve četvrtine, kojim su se Španci potpuno primakli rivalu.

- Dva minuta pre kraja prve četvrtine rezultat je 15:10 za Francusku. Pau Gasol je najefikasniji u timu Španije sa šest poena, dok je De Kolo ubacio jedan više za Francuze.

- Trojkom De Koloa Francuzi beže na "plus pet" (6:11), a potom sledi i zakucavanje Batuama za seriju domaćina 5:0.

- Posle prva četiri minuta rezultat je 6:4 za Francuze, uz dosta promašaja na obe strane.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC