• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gasol dominirao, Španija na tronu!

Autor mondo.rs

"Crvena furija" deklasirala Litvaniju u finalu i treći put postala šampion Evrope!

 Gasol dominirao, Španija na tronu! Izvor: MN PRESS

Reprezentacija Španije predvođena 35-godišnjim Pauom Gasolom ekspresno se vratila na evropski tron, pošto je u velikom finalu u Lilu ubedljivo pobedila novog-starog vicešampiona, Litvaniju - 80:63 (19:8, 22:25, 19:10, 20:20)!

Gasol je sa 25 poena, 12 skokova, četiri asistencije i tri blokade potvrdio da je i na zalasku karijere najbolji košarkaš "starog kontinenta".

Iz meča u meč nosio je na svojim ramenima oslabljeni španski tim (falili su im Mark Gasol, Rubio, Kalderon, Ibaka... u finalu se povredio i Rudi Fernandez) i verovatno nikada nije bilo manje dileme oko toga koji igrač će poneti MVP titulu.

U finalu je Gasol održao čas 12 godina mlađem rivalu iz NBA lige Jonasu Valančunasu, koji je tek polovinom četvrte četvrtine došao do daha i "dogegao" se do dvocifrenog učinka.

Sa njim su Španci osvojili i prve dve evrotitule (2009, 2011), a kada ga 2013. nije bilo u sastavu, stigli su samo do bronze.



Na ovom Eurobasketu je "crvena furija" jedva prebrodila grupu u Berlinu, gde je izgubila od Srbije i od Italije, a u "biti ili ne biti" meču pobedila Nemce 77:76 i to tako što je Denis Šreder promašio slobodno bacanje za produžetak.

Ipak, kada je došlo vreme za "nokaut" mečeve, izabranici mnogo osporavanog selektora Serđa Skariola "naplatili" su nespornu klasu i bogato internacionalno iskustvo.

Posle Poljske (80:66), eliminisali su Grke (73:71), domaćine Francuze (80:75, produžetak) i u finalu se igrali "mačke i miša" sa nedoraslim Litvancima.

ŠPANIJA: Gasol 25 (12sk, 4as, 3blk), Fernandez 11, Rodrigez 4 (6as), Ernangomez, Ribas 5, Rejes 8, Klaver 7 (6sk), San Emeterio, Ljulj 12 (6sk, 5as, 4izg), Agilar, Mirotić 8, Vives.

LITVANIJA: Kalnietis 13 (6as, 3izg), Gailius 1, Mačiulis 8 (4sk, 3izg), Seibutis 13 (4sk), Sabonis, Kavaliauskas 4 (5sk), Jankunas 3 (4sk), Javtokas, Valančunas 10 (9sk), Kuzminskas 8 (6sk), Milaknis 3, Lekavičus.



Španija je dobila prvu četvrtinu rezultatom 19:8, s tim da je 11 poena prednosti stekla već u 5. minutu, kada je bilo 15:4.

Pau Gasol za 10 minuta je postigao osam poena, ali je i u odbrani bio ključni razlog što su Litvanci ubacili samo 26,7 odsto šuteva iz igre.

Španci su počeli finale uzastopnim koševima Ljulja iz solo prodora, a sa pet poena u prvoj četvrtini istakao se i Rudi Fernandez, koga je celo prvenstvo mučila povreda leđa. Gasol je bio nezadrživ u igri "2 na 2", "1 na 1" protiv Jonasa Valančunasa, uz to je pogodio i jedan šut sa distance.

DOMINACIJA "KRALJEVIĆA"

Kakva 2015. godina za Serhija Rodrigeza, Serhija Ljulja, Rudija Fernandeza i Felipea Rejesa!

Sa Realom su osvojili Kup kralja, Evroligu i ACB ligu, a sada sa Španijom i Eurobasket.

I druga četvrtina odvijala se po sličnom principu do 16. minuta i vođstva Španaca 34:18, pošto je Valančunas preuzeo Ljulja, a Gasol ostao sam i zakucao sa "pola" snage.

Litvanci su do tog trenutka šutirali trojke 0/7, a pošto je Kalnietis "probio led", raspucao se Seibutis (dve trojke za 40 sekundi) i momci sa Baltika su serijom od 11:3 prišli na 37:29.

Gasol je poentirao horogom, Klaver "iz odbojke" za 41:30, ali je Mačiulis trojkom preko ruke Klavera u poslednjem sekundu druge četvrtine doveo Litvaniju na podnošljivijih 41:33.

Izabranici Jonasa Kazlauskasa u finišu poluvremena su od pet šuteva van linije 6,75 metara pogodili čak četiri.

STRELCI - ŠPANIJA: Gasol 14, Fernandez 9, Mirotić 8, Ljulj 4, Rejes 4, Klaver 2.

LITVANIJA: Seibutis 12, Kalnietis 7, Mačiulis 6, Valančunas 4, Kuzminskas 2, Kavaliauskas 2.

Litvanci su za prvih 20 minuta imali devet skokova više, a interesantno je da su tu razliku u potpunosti stekli ofanzivnim skokom - 13:4. Međutim, procenat šuta za dva poena 65:36 govori koliko je Gasol dominirao na obe strane terena...

U trećoj četvrtini se ništa bitno nije promenilo u rezultatskom pogledu. "Zeleni" su poslednji put imali priključak u 23. minutu, posle zakucavanja Kavaliauskasa za 45:35.

To kao da je dodatno motivisalo Špance, pa su uz protivnikovu diskutabilnu selekciju šuta (pre svih Kalnietisa) za dva minuta napravili seriju od 7:0 i poveli sa rekordnih 17 poena razlike - 52:35, trojkom Pau Ribasa.



Jedini istinski neprijatan trenutak za Špance bila je povreda Rudija Fernandeza u 27. minutu, kada je natrčao na snažan blok Jankunasa i par minuta ostao da leži na parketu.

Bilo je jasno da je obnovio povredu leđa, što se i potvrdilo, kada je uz pomoć dvojice članova lekarskog tima jedva napustio teren i ubrzo sa klupe odšepao u svlačionicu.

Ipak, Gasol i drugovi nastavili su kao da se ništa nije desilo, a Klaver je trojkom iz desnog ćoška u 30. minutu povećao njihovo vođstvo na 60:42.

Litvanska iluzija da je preokret moguć trajala je do 36. minuta, kada je Valančunas proradio i sa šest poena u kratkom vremenskom razmaku smanjio na 66:54.

Usledila je trojka Serhija Ljulja na zonsku odbranu (69:54), da bi Gasol svojom jedinom trojkom u finalu, za 75:59, samo poručio: "Ja mogu sve!"

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC