• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje - NLB liga, jača nego ikad?

U petak zvanično počenje nova klupska košarkaška sezona, prvom utakmicom regionalne NLB lige u kojoj se u Sarajevu sastaju Bosna i Zagreb.

 Počinje - NLB liga, jača nego ikad? Izvor: MONDO

"Jadranska liga", igra se devetu sezonu za redom i slobodno se može reći da je od eksperimenta kome su mnogi predvidjali krah, došla je do statusa treće ili četvrte najjače lige u Evropi.

I ove sezone u NLB ligi igraće 14 klubova, medju kojima je pet iz Srbije. Pored standardne četvorke - Partizan, C.Zvezda, Hemofarm i FMP, ove godine sa najboljima će igrati I jedan novi, bolje reći, potpuno novi klub - Radnički iz Kragujevca. Radi se o ekipi Lajonsa iz Vršca koja je izborila plasman u ligu, ali je tokom leta izgubila finansijera a potom I dom, pa se brzom reakcijom ljudi u Kragujevcu, ekipa Mute Nikolića našla u srcu Šumadije.

Čini se, odličan ishod, jer košarkaški tim koji je dobro igrao prošle sezone nastavlja da živi, a jedan veliki srpski grad dobio je atraktivan sportski dogadjaj. Vidjećemo hoće li grad Kragujevac i njegovi ljubitelji košarke puniti halu Jezero i sačuvati ono što su spletom čudnih okolnosti dobili ove godine.

Pored Radničkog, liga ima još jednog debitanta - KK Cedevita iz Hrvatske. Ambiciozna ekipa koja već godinama beleži dobre rezultate u svoju prvu jadransku avanturu ulazi sa čini se vrlo ozbiljnim sastavom.Tu su Andrija Žižić, Bariša Krasić, Damjan Rudež, Ivan Opačak, a tu su i dva stranca Mobli i Anderson. Timove sa dosta iskusnih igrača imaju i Zagreb i Zadar, od kojih se može očekivati da će biti I dalje vrlo nezgodni domaćini.

Ipak, najveći favoriti po opštoj ocijeni, su branilac titule Partizan i silno pojačana Ljubljanska Olimpija, koja je dovela Sanija Bećirovića i Uroša Slokara. Pored njih za vrh će se sigurno boriti i Cibona, Hemofarm i Crvena Zvezda, koji nisu mnogo promijenili sastave u odnosu na prošlu sezonu i od kojih se očekuje da igraju dobru košarku.

Partizan je ostao bez gotovo cijele petorke koja je širili strah po evropskim terenima prošle sezone, ali tim osvežen nekim povratnicima i novim mladim igračima, već na američkoj turneji poslao je poruku da će crno beli ponovo igrati kvalitetnu košarku i boriti se za sam vrh. Trener Vujošević najavio da će se ekipa pojačati još na pozicijama jedan I četiri, te da se prave igre Partizana mogu očekivati na proleće.

Crvena zvezda je ostala bez možda najvećeg aduta iz prošle sezone - trenera Svetislava Pešića, ali je on bio dovoljno dugo da ostavi ozbiljan trag koji se oličava u imenima super talenata kao što su Nemanja Bjelica i Marko Kešelj koje će nastaviti da trenerski brusi iskusni Aco Petrović. Ipak, možda je najveća snaga ove Zvezde što nije "nova Zvezda" kao svakog septembra, već što je zadržana okosnica tima, na čelu sa kapitenom povratnikom Vukom Radivojevićem i sadašnjim kapitenom Tadijom Dragićevićem koji je odložio odlazak u inostranstvo.

Hemofarm je ovog leta takodje samo "fino štimovao" svoj tim. Klub su napustili Vladan Džo Vukosavljević, Marton Bader i Nebojša Joksimović, a udarna pesnica Vrščana će sigurno biti godinu dana iskusniji Stefan Marković i Boban Marjanović.

Realno je očekivati i dalji rast posjeta utakmicama NLB lige, ako ništa drugo, onda zbog odličnih rezultata reprezentacija Srbije i Slovenije na EP u Poljskoj, mada su već i prošle sezone Zvezda, Bosna i Zadar imali gotovo na svakoj utakmici izmedju 3 i 5 hiljada navijača u hali.

Svi učesnici:

Bosna
Široki
Cibona
Zagreb
Cedevita
Zadar
Olimpija
Helios
Partizan
Crvena zvezda
Hemofarm
FMP
Radnički
Budućnost

Parovi prvog kola:

Bosna - Zagreb (petak)
Budućnost - C.Zvezda (subota 21.00)
Hemofarm - Radnički (subota 18.00)
Zadar - Olimpija
Helios - Cedevita
Cibona - Široki

Partizan - FMP igra se 26.10.

Fajnal For se igra od 22. do 24.aprila 2010.godine a zanimljivo je da su TV prava za prenose NLB lige po prvi put uzele gotovo se nacionalne TV stranice HRT, TV CG, TV BIH i TV Slovenija, a po svemu sudeći prvi put će i u Srbiji NLB košarka otići sa komercijalnih stanica na RTS.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC